DELFI kalbinti Juodkrantės ir Nidos rūkytos žuvies pardavėjai tikino, kad tradicija būnant pajūryje paragauti šviežiai rūkytos žuvies niekur nedingo, taip pat daugelis jos perka ir važiuodami namo, kaip pajūrio lauktuves namiškiams.

Juodkrantėje žuvis pigesnė, bet nėra kam pirkti

„Tokia pati kaina kaip ir pernai, nė kiek nepakėlėme, – DELFI pasakojo rūkytos žuvies krautuvėlės Juodkrantėje pardavėjas. – Bet prekybos nėra, pažiūrėkite, nėra žmonių šiemet kurorte.“ Vyras skundėsi, kad šįmet poilsiautojų, palyginus su pernai metų vasara, sumažėjo kone perpus.

Pasidomėjus, ar poilsiautojų srautą galėjo sumažinti šįmet padidinta vietinė rinkliava, vyras tai paneigė: „Žmonės tiesiog nebeturi pinigų, nes tie, kurie važiuoja, jau neskaičiuoja tų dvidešimties eurų“.

Pašnekovas savo krautuvėlėje siūlo ir karšių, ir plekšnių, ir net ungurių. Pastarojo kilogramas kainuoja 40 eurų, jo krautuvėlėje buvo galima rasti vieną, sveriantį kilogramą ir 300 gramų. Vis dėlto vyras nė neabejojo, kad šį, 47 eurus kainuojantį ungurį, jis tikrai parduos.

Kitos krautuvėlės šeimininkė patvirtino savo kolegos pasakojimą. „Žmonių labai mažai. Vietiniai skaičiuoja, kad jų sumažėjo turbūt kokia 50 procentų“, – tikino pašnekovė nors pelnu nesiskundė.
Ant jos prekystalio taip pat buvo galima rasti įvairiausios žuvies. Rūkyta skumbrė čia kainuoja 3,50, upėtakis – 5, riebžuvė – 4, jūros ešerys – 3, lynas – 6, karšis – 3 eurus.

Panašios kainos vyrauja visoje Juodkrantėje, tačiau kai kurie prekeiviai rašo ne vieneto, o kilogramo kainą. „Vis tiek pasvėrus kaina būna tokia pati“, – tikino prekeivė.

Kitoje rūkytos žuvies krautuvėlėje dirbanti moteris taip pat pokalbį pradėjo skundu dėl sumažėjusio poilsiautojų srauto.

„Valdžia turbūt specialiai taip daro, tiksliau – nieko nedaro. Jūs pažiūrėkite, nieko netvarko, nieko neatnaujina. O juk orai pas mus permainingi, žmonės vengia važiuoti į Neringą, nes čia nėra ką veikti, tik kopose gulėti, o ar dabar Jūs pati ten gulėtumėte?“ – klausė pardavėja, mostelėdama į apniukusį dangų.

Vos kelias žuvis ant savo prekystalio pirkėjams paruošusi moteris tikino, kad verslą stabdo ir tai, jog Juodkrantėje nėra bankomatų.

„Žmonės atvažiuoja nepasiruošę, tačiau tada jiems belieka sėdėti restoranuose ir kavinėse. Mokesčiai per dideli, kad galėčiau dar ir kortelių skaitytuvu visus aptarnauti, – skundėsi prekeivė. – Juk mes dirbame ne visus metus, o tik porą mėnesių, šįmet turbūt bus net mažiau nei tiek.“

Nida džiaugiasi verslu ir nesiskundžia

Visiškai kitokiomis nuotaikomis nei Juodkrantėje gyvena Nidos verslininkai. DELFI kalbinta rūkytos žuvies krautuvėlės prekeivė šypsojosi ir tikino, kad žuvį mėgsta tiek užsieniečiai, tiek lietuviai. Negana to, šis verslas kone amžinas, nes dauguma poilsiautojų, būdami prie jūros, ateina paragauti šviežiai rūkytos žuvies ir dar jos nuperka namiškiams.

„Rūkome žuvį kelis kartus per dieną, – pasakojo pašnekovė, stovėdama prie kupino prekystalio, nors šone buvo matyti, kad ir rūkykla, pilna šviežiai rūkomos žuvies. – Tikrai nesiskundžiame prekyba.“

Nidos kainos gerokai skiriasi nuo Juodkrantės. Rūkyto ungurio kilogramas čia kainuoja net 10 eurų brangiau. „Bet jų nėra daug, mes jų turime vos kelis per dieną, todėl jie vis tiek randa savo pirkėją, visus parduodame“, – tikino prekeivė.

Nidoje už rūkytą šamą teks pakloti 12 eurų, karšį – 3, skumbrę – 5, ešerį – 5, sterką – 4, o plekšnę – 3.

Pasidomėjus, kodėl kainos čia didesnės nei Juodkrantėje, moteris suskubo paaiškinti, kad šįmet padidėjo mokesčiai, taip pat ir žvejai nusprendė pagautą žuvį parduoti brangiau.

Paklausus, ar šįmet nesumažėjo poilsiautojų srautas, moteris tikino, kad to nepastebėjo, nes Nidai ištikimi poilsiautojai neskaičiuoja 20 eurų, kuriuos reikia sumokėti įvažiuojant į Neringą, tačiau pastebėjo kitą tendenciją.

„Nebėra tik tų, kurie į Nidą atvažiuodavo tik kavos išgerti. O tokių būdavo nemažai, – pasakojo mergina. – Jie greičiausiai jau pasvarsto, kad 20 eurų gali būti naudingi kitur ir suka į kitą kelią, tačiau tie, kurie čia atvažiuoja ilgesniam laikui, tikrai nepaiso to mokesčio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (624)