Imtis tinklaraščio kūrimo, kuriame bus rašoma apie pinigų taupymą, o vėliau dar ir parašyti knygą ta pačia tema. Lagose gyvenanti Arese Ugwu, rašanti tinklaraščius apie finansus smartmoneyaftica.org, tikina sujungusi meilę televizijos serialui „Seksas ir miestas“ su turimomis žiniomis apie verslą, įgytomis dirbant finansinių paslaugų sektoriuje.

Moteris nusprendė parašyti knygą „The Smart Money Woman“, kurioje dalina sąmojingus ir tuo pačiu labai praktiškus patarimus.

Kai A. Ugwu santuoką ištiko griūtis, ji suprato taupiusi ir investavusi nepakankamai. „Tada pagalvojau, jei dirbdama finansinių paslaugų sektoriuje ir uždirbanti pinigus vis tik sunkiai sugebu susitaupyti, kaip gi sekasi kitiems?“ – stebisi ji.

Pastebėjusi didžiulę nišą Nigerijos finansinio švietimo rinkoje ji nusprendė tapti knygos autore, rašo CNN.

„Tai yra „Seksas ir miestas“, tik labai afrikietiškame kontekste“, - sako moteris, savo knygoje papasakojusi penkių Nigerijoje gyvenančių moterų istoriją, kokia buvo jų kelionė į finansinę laisvę.

Nors šios moters iš Nigerijos patarimai tinkami bet kurios šalies gyventojams, vis tik jai labiausiai rūpi galimybė padėti tautietėms, kurioms nėra lengva išsivaduoti iš senamadiškų įpročių, dažnai užkraunančių ant jų pečių nepakeliamą finansinę naštą.

Pavyzdžiui, Nigerijoje priimta, kad vienam vaikui tenka atsakomybe dirbti tam, kad padėtų šeimai, o kiti vaikai galėtų lankyti mokyklą.

Dar vienas paplitęs kultūrinis naštos pavyzdys – moterims įskiepijamas mąstymas, kad santuoka suteiks joms finansinę laisvę.

„Būtina diskutuoti apie visus šiuos su santuoka susijusius įsitikinimus, patiriamą kultūrinį ir socialinį spaudimą“, - neabejoja ji. Štai keli itin praktiški tinklaraštininkės iš Nigerijos patarimai, itin aktualūs nenumaldomai artėjant didžiosioms metų šventėms.

Šiek tiek pinigų atidėkite kiekvieną mėnesį

Šventinis Kalėdų periodas – tai laikotarpis, kai dažnas būna linkęs elgtis pernelyg išlaidūniškai. Taigi A. Ugwu akcentuoja, kaip svarbu išlaidas planuoti iš anksto ir į parduotuves eiti turint numatytą biudžetą.

Daugybė žmonių dėl neaiškios priežasties mano, kad suma, esanti jų banko sąskaitoje, tiesiog privalo būti išleista iki mėnesio pabaigos. Kiekvienas žmogus turėtų atlikti planavimą, kad neprarastų ryšio su realybe ir išmoktų skirstyti išteklius.

Vieną rimčiausių kritikos porcijų A. Ugwu gavo už savo knygoje vaizduojamas veikėjas, kurios uždirba daug, tačiau joms vis tiek nuolat trūksta pinigų. „Būtent. Net ir šie vidutines pajamas gaunantys žmonės gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo, taigi iš tiesų norėjau skirti dėmesio šiai problemai, - konstatavo ji. – Svarbiausia yra proporcija, atspindinti, kiek galite atsidėti ir kiek uždirbate.“

Svarbi net ir nedidelė pinigų suma

„Egzistuoja labai klaidingas įsitikinimas, kad jei gauni gerą atlyginimą, esi turtingas, - apie tykančius pavojus įspėja tinklaraštininkė. – Nuomonę apie žmones Nigerijoje susidarome vertindami jų pinigų leidimo įpročius.“

Jos manymu, realybė vis tik yra kitokia. Dauguma Afrikoje gyvenančių vidutines pajamas gaunančių žmonių neturi supratimo, ką daryti su pinigais, kai juos gauna.

„Dauguma žmonių mano, kad turimų resursų nepakanka taupyti. Mėginu pakreipti pokalbį kita linkme, tikindama, kad neradę būdo taupyti ir investuoti turėdami nedaug, nežinosite, kaip tai daryti, kai turėsite daug.“ – vertingus patarimus dalino A. Ugwu.

Suvokti realybę, kol dar ne per vėlu

Ji pripažįsta, kad turto valdymas daugeliui Afrikoje atrodo kaip patrauklus verslas. „Labai prietaringai vertiname testamentą. Turime šeimų ratą, tarp kurių yra ir pasiturinčių, ir nepasiturinčių, o kai maitintojas miršta, paaiškėja, kad nėra jokios parengtos struktūros.“ – apgailestavo ji.

Viena iš jos knygoje aprašomų veikėjų – labai turtingo tėčio dukra, tačiau jam mirus verslas bankrutuoja ir lieka tik daugybė neišspręstų problemų. Taigi knygos autorė pataria būti pasirengus ekstriniam atvejui, kai prarandamas darbas ar nutinka dar baisesnių dalykų, pavyzdžiui, miršta šeimos narys.

Prioritetus atspindinti banko sąskaita

Kai žvelgiate kiekvieno mėnesio pabaigoje į savo banko sąskaitos balansą, ką tai gali pasakyti apie jus?

Jei daugiau nei pusę pajamų išleidžiate restoranuose ir parduotuvėse, tikėtina, kad laikas prisėsti ir pergalvoti prioritetus. „Turime daugybę žmonių, kurie atrodo turintys daug pinigų, tačiau jie neturi finansinės saugumo pagalvės. Jie neturi santaupų. Moterys atrodo kaip Kim Kardashian, tačiau neturi sukaupusios atsargų, kokias turi ji.“ – tikino A. Ugwu.

Apmąstykite 2017-uosius

Naujieji metai – tobulas laikotarpis skirti dėmesio finansinei situacijai įvertinti. A. Ugwu pataria būtent dabar pamąstyti, kaip ketinate uždirbti pinigų 2017 m. Po sunkių ekonomikos prasme metų ji pataria žvelgti plačiau.

Išlaidoms – ne

Paprasčiausias būdas išvengti skolų, anot A. Ugwu, - vienareikšmiškas ir griežtas išlaidų sumažinimas.

Svarbu nepamiršti, kad Kalėdos kaip ir visos kitos šventės – tai metas dalintis laiku ir skirti dėmesio šeimai.

„Tam tikrai visai nebūtina leisti pinigus, - neabejojo ji. – Susitelkite į patirtis, o ne į daiktus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)