Šventinės nuotaikos jau čia pat

Didžiųjų metų švenčių laukimu prekybos atstovai gyvena jau dabar, Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo „Facebook“ profilyje taip pat paskelbė apie prasidėjusią akciją „Knygų Kalėdos“.

Kai kuriems gali pasirodyti, kad dar per anksti ruoštis šventėms, bet išklausius gyventojų nuomonės, akivaizdu, jog toks Kalėdų sureikšminimas nėra tik išpūstas burbulas.

Kalėdos vis dar yra laukiamiausia ir dvasingiausia metų šventė, nepaisant to, ar esi suaugęs žmogus, ar vaikas. „Kalėdos man išliko tokia pat reikšminga šventė ir dabar. Kai buvau maža, man tai buvo lyg stebuklų metas: daug žaisliukų, dovanėlių, giminių susirinkimas prie vaišėmis gausiai nukrautų stalų“, – prisimena Laurita.

Žinoma, natūralu, jog vaikystėje Kalėdos siejosi su dovanomis ir Kalėdų Seneliu, o ir dabar kai kurie sako, kad ji tampa dar svarbesnė, kai aplink yra vaikų. Tačiau faktas lieka faktu – tai yra šeimos šventė. „Kalėdos man buvo ir tebėra svarbi ir graži šventė. Per jas prie bendro stalo susirenka visa šeima, mes bendraujame, juokaujame. Tokie „pasisėdėjimai“ tampa vis retesni, tad reikia džiaugtis kiekviena proga“, – įsitikinusi Ieva.

O štai mokytoja Rita tvirtina, kad vaikams tradicijos turi itin didelę reikšmę, todėl per šventes reikia stengtis sukurti malonią atmosferą. „Turiu vieną nuostatą – ką vaikai matys augdami tėvų namuose, kokios tradicijos bus puoselėjamos jų vaikystės namuose, tokias vertybes jie atsineš į savo ateities šeimas. Man šeima – visko pamatas, todėl visi šeimos nariai stengiasi visais įmanomais būdais tą pamatą stiprinti“ , – atskleidža mokytoja.

Kalėdinės dovanos – malonus galvosūkis

Prieš didžiąsias metų šventes dažnai save užklumpame galvojant, ką šiais metais reikės padovanoti brangiems žmonėms ir kada pradėti ieškoti dovanų. Tiesa, spartus gyvenimo tempas, ypač jaunimui, diktuoja savas taisykles, todėl neretai ir dovanomis tenka rūpintis paskutinėmis akimirkomis.

Studentė Monika pripažįsta, kad dovanų paiešką turi atidėti paskutinei minutei, nes kitaip tiesiog neišeina dėl įtempto studijų laikotarpio. Daugelis sako, kad dažniausiai dovanas perka likus kelioms savaitėms iki švenčių, todėl jas renkasi iš prekybos centrų siūlomo asortimento. Pasak jų, ten yra patogiau rasti tai, ko ieškai ir kas galėtų patikti artimiesiems, arba tiesiog paskutinė viltis, neturint idėjų, ką sukurti pačiam.

Vis dėlto, priklausomai nuo laisvalaikio, žmonės artimuosius stengiasi pradžiuginti ir savo sukurtais rankų darbo gaminiais. „Kadangi šeimą ir draugus mėgstu nustebinti savo darytomis dovanomis, tai tenka pasukti galvą šiek tiek anksčiau, kad suspėčiau įvykdyti visus sumanymus“ , – teigia Ieva.

Ne paslaptis, kad rankdarbiai yra labai vertinamos dovanos, todėl smagu matyti, kaip miela smulkenėlė pradžiugina artimą žmogų. Tokiai nuomonei pritaria mokytoja Rita, kuri nuolat turi įvairių idėjų dovanoms. „Kalėdoms dovanas stengiuosi sukurti pati. Esu dekupažavusi gėlių vazonus, siuvusi dekoratyvius drobinius pirkinių maišelius, sodinusi pavasario gėles (svogūnėlius) ir dovanojusi, dar iš saldainių ir riešutų dariau mažus žmogiukus-žaisliukus ir buvo puiki dovana“ , – savo sukurtas dovanas prisimena Rita.

Nepaisant nei kainos, nei įdėto darbo, visi sutinka, kad svarbiausia yra geros emocijos ir dovanojusiajam, ir gavusiajam dovaną. Tiesa, pripažįsta, kad dažniausiai dovanomis palepinami yra artimiausi šeimos nariai ir brangiausi draugai.

Rankų darbo dovanas užsisako iš anksto

Sutažo ir polimerinio molio papuošalus kurianti Ineta sako, kad jų gamyba užsiima savo malonumui, tačiau priima ir nemažai užsakymų. Mergina teigia jaučianti didesnį klientų aktyvumą jau po lapkričio 1-osios, bet priduria, kad dauguma klientų yra užsienyje gyvenantys lietuviai, todėl natūralu, kad dovanomis rūpinasi anksčiau.

Tiesa, užsienio lietuviai už rankų darbo papuošalus yra pasiryžę mokėti daugiau ir ypatingų pageidavimų nepateikia. „Lietuvoje žmonės žiūri, kad papuošalo kaina būtų maždaug iki 50 Lt, ir vis tiek dar pagalvoja, ar verta pirkti. O užsienio lietuviai šiuo metu domisi komplektais, kurių kaina yra 85-95 Lt. Beje, emigravę tautiečiai leidžia daryti savo nuožiūra, o lietuviai konkrečiau žino, kokių papuošalų nori užsisakyti“, – patirtimi dalijasi Ineta.

Keramikos dirbinius gaminanti Ilona priduria, kad šiuo metu turi 25 užsakymus, nors, pasak jos, dar didesnis susidomėjimas keramikos dirbiniais pasijus šiek tiek vėliau. „Jau jaučiamas, bet dar ne toks didelis. Kadangi dažnam pirkti reikia ne vieną dovaną, tai pigesni gaminiai turi didesnę paklausą“ , – sako Ilona.