Tyrimo metu gyventojų buvo prašoma įvardyti 35 prekių kainas litais ir eurais. Buvo prašoma, kad pirkėjai nesinaudotų skaičiuotuvais ir kainas įvertintų iš karto.

Skaičiuodami mintinai kainas iš litų į eurus gyventojai labiausiai „pabrangino“ bulves, batoną ir savaitraštį su TV programa bei kitas mažesnės vertės prekes ar paslaugas.

Tuo metu dėl didesnės vertės rečiau perkamų prekių ir paslaugų gyventojai klydo mažiau.

Nustatyta, perskaičiuodami iš litų į eurus, gyventojai yra linkę mažos vertės prekių kainas padidinti, o didesnės vertės – sumažinti.

Nurodydami kainas eurais, mažiau klydo turtingesni, aukštesnį išsilavinimą įgiję vidutinio amžiaus gyventojai. Tuo metu labiausiai klydo mažiausių pajamų atstovai, tvirtinantys, kad jiems net neužtenka pinigų maistui.

Taip pat vidutinio amžiaus (30-49 m.) gyventojai klydo rečiau nei jaunesni ar vyresni. Mažiau klydo tie, kurie dažniau eina apsipirkti.

SEB banko šeimos finansų ekspertės Julitos Varanauskienės nuomone, perskaičiuodami kainas gyventojai klydo nedaug.

„Kol dar nepripratome prie naujos valiutos, svarbu kontroliuoti išlaidas mažavertėms prekėms, kurių kainos atrodo nereikšmingos. Dėl polinkio padidinti mažavertes kainas galime apsirikti nepasiimdami grąžos ar palikdami per daug arbatpinigių“, - atkreipia dėmesį ekonomistė, pridūrusi, kad gyventojai neturėtų gėdytis naudotis skaičiuotuvu.

Tyrime dalyvavo 1097 Lietuvos gyventojai.

Kol dar nėra oficialios sausio mėnesio statistikos, DELFI pasiteiravo kai kurių vilniečių, kas jiems asmeniškai pigo arba brango po euro įvedimo. Dažniausiai gyventojai pasakoja pastebėję į didesnę pusę suapvalėjusias kainas paslaugų ir maitinimo srityse.

DELFI jau rašė, kad Latvijos statistikos departamento duomenimis, šių metų rugpjūtį, palyginus su praėjusių metų rugpjūčiui, labiausiai – 7 proc. - per metus išaugo kirpėjų paslaugų kainos.

Antroje vietoje pagal kainų augimą buvo nuomos paslaugos, kurios per metus pabrango 6 proc., turizmo paslaugos – beveik 6 proc., maitinimo paslaugos – kiek daugiau nei 5 proc. Bendra paslaugų infliacija viršijo 3 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)