Vilnietė Rūta vieną šeštadienį su kompanija nuvyko pasivaikščioti ir pasigrožėti Trakų gamta ir pilimi.

Po kurio laiko mergina pajuto, kad neatsisakytų apsilankyti tualete.

„Buvau pasiryžusi ieškoti viešojo tualeto, tačiau tas, kuris buvo netoli pilies, neveikė. Aplinkui nieko panašaus nemačiau“, - portalui DELFI pasakojo vilnietė.

Supratusi, kad viešojo tualeto jai rasti nepavyks, mergina nusprendė užsukti į vieną iš Trakų kavinę ar restoraną, kur tikėjosi pasinaudoti tualetu.

„Užėjau į vieną restoraną ir man pasakė, kad tualetas kainuos 1,5 euro. Tai daugiau nei 5 Lt. Manau, kad tokia kaina – aukščiau už protingumo ribos. Suprantu, kad jie taip atsijoja piktybinius turistus, kurie čia atvažiuoja tik pasifotografuoti prie pilies ir nieko neperka, bet tokia kaina atrodo pasityčiojimas iš žmogaus“, - piktinosi Rūta.

Mergina nusprendė tiek nemokėti ir tualetu pasinaudojo važiuodama atgal į Vilnių degalinėje.

Sako, kad mokesčio netaiko

Nenorėjusi prisistatyti Trakuose įsikūrusio restorano „Trakų dvarelis“ vadovė portalui tvirtino, kad šiame restorane, kur apsilankė mergina, jokie mokesčiai už tualetą netaikomi.

„Mes apskritai neįleidžiame žmonių iš lauko į tualetą. Tualetas – tik klientams“, - teigė ji.

Pasak restorano telefonu atsiliepusios moters, turistai gali naudotis šalia esančiu viešuoju tualetu, o jų tualetas nėra viešasis, todėl turistams, kurie nėra restorano klientai, juo naudotis neleidžiama.

Viešieji tualetai atviri tik sezono metu

Trakų turizmo informacijos centro direktorė Laima Balčytienė teigė, kad Trakų svečiai kartais nuo karto užsuka į turizmo centrą pasiteirauti, kur yra įkurti viešieji tualetai.

Trakų salos pilis
Deja, netoli pilies ar ežerų įrengti viešieji tualetai visuomenei atveriami tik sezono metu – nuo balandžio 15 d.

„Yra biotualetų ir konteinerinis tualetas prieš pilį stovi, tačiau jie užšaltų žiemą, jei veiktų“, - teigė pašnekovė.

Vis dėlto L. Balčytienė nuramino, kad be restoranų ar kavinių mieste yra ir kitų alternatyvų. Pirma, tualetai nemokami Trakų pilies lankytojams. Žinoma, kad į ją patektų, gyventojai turi nusipirkti bilietą.

Taip pat tualetai visus metus veikia Trakų geležinkelio stotyje ir autobusų stotyje. Autobusų stotyje tualetas kainuoja 0,29 eur. Geležinkelio stotyje – nemokamas. Dar vienas viešasis tualetas yra įrengtas atnaujintame miesto turguje.

Paklausta apie restoranų ir kavinių tualetus L. Balčytienė teigė suprantanti verslininkus.

„Čia tokia verslo praktika. Įsivaizduokite, jei užeina vienas žmogus, o paskui ateina „visas autobusas“ ir nieko neperka. Suprantu verslininkus, gi vanduo, tualeto priežiūra kainuoja“, - kalbėjo ji.

Pašnekovė pasakojo, kad situacija mieste su viešaisiais tualetais pagerėjo, kai pernai netoli pilies esančios stovėjimo aikštelės atsirado konteinerinis tualetas.

„Ten anksčiau stovėjo biotualetai. Atvažiuodavo vienas autobusas ir jau užsipildydavo. Tai įsivaizduokite, kokie buvo kvapeliai, kai karšta. Žinoma, konteinerinis tualetas nėra pats geriausias variantas, bet į žemę negalime nieko naujo kasti“, - kalbėjo pašnekovė.

Pastebėjote viešųjų tualetų trūkumą? Esate susidūrę su tuo, kad „reikalui prispaudus“ sunku buvo rasti tualetą? Yra tekę mokėti didelę sumą už tai, kad galėtumėte pasinaudoti juo kavinėje ar restorane? Padiskutuokime šia retai viešinama tema, dėl kurios iš tiesų dažnai patiriama nepatogumų.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)