Šiomis dienomis feisbuke iš naujo ėmė sklisti prieš kelerius metus pasidalintas neva naudingas patarimas, ką daryti, jeigu naudojantis bankomatu, jus kas nors mėgina apiplėšti (kalba netaisyta, – red.):

„Jei jus bando apiplėšti gaunant pinigus prie bankomato, nesipriešinkite. Paprasčiausiai surinkite savo PIN kodą atbulai. Pavyzdžiui, vietoje 1234 surinkite 4321. Ko pasėkoje, bankomatas slapta praneš policijai ir pateiks pinigus, bet jie bus stipriai suspausti išdavimo įrenginio, lygtai užstrigo.

Ši funkcija yra visuose pasaulio bankomatuose, tačiau ne visi apie ją žino. Papasakokite apie tai visiems savo draugams. Tai gali kada nors labai padėti“.

Bankomatų priežiūros specialistai ir policija pabrėžia, kad tokiais ir panašiais pranešimais negalima pasitikėti, nes jie yra visiškai klaidingi.

Bankomatus ir kitą įrangą diegiančios bendrovės „Penkių kontinentų“ bankinės technologijos vykdomasis direktorius Tomas Augucevičius pasakojo, kad net techniškai sunku būtų įgyvendinti feisbuke aprašytą netikrą sprendimą, kurio niekur pasaulyje tikrai nėra.

„Vis dėlto policija, kitos tarnybos gali atvykti prie to bankomato jeigu vyksta koks nors jo paties grobimas, nes bankomatas turi daug įvairių jutiklių – pvz., judesio, „šoko“ ir kitų, kurie suveikia tam tikromis aplinkybėmis ir pasiunčia žinią.

Taip pat bankomatuose įmontuotos vaizdo kameros. Jeigu jos sujungtos su banko arba apsaugos tarnybos centriniu pultu, tokiais atvejais, aišku, priklausomai kaip atrodo pats apiplėšimas, informacija perduodama policijai ir ši atvažiuoja.

Bet tai niekaip nesusiję su atbuliniu PIN kodo suvedimu bankomato klaviatūra – tokio dalyko tikrai nėra.

O kalbant bendrai apie pilietinę poziciją, jei žmogus mato apiplėšimą, tada tikrai reikia patiems kviesti policiją – žmonės tikrai tą retai daro. Taigi, jeigu matote, kad prie bankomato kažkas vyksta, kažkokie neaiškūs žmonės prie jų kažką neaiškiai daro, tada patartina kviesti policiją“, – aiškino pašnekovas.

Jo žodžius patvirtino ir Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Revita Janavičiūtė:

„Policija informacijos apie tokią galimą „paslaugą“ neturi ir bankomatai (suvedus kodą atbulai, – red. past.) tokios informacijos policijai neteikia. Jeigu žmonės naudojasi bankomato paslaugomis, jie turi įsitikinti ar šalia nėra įtartinų asmenų, ar niekas nestebi, kaip renkamas savo mokėjimo kortelės kodas.

Paėmus pinigus iš bankomato jų nereiktų skaičiuoti, o skubiai įsidėti į kišenę, rankinę ar kitą saugią vietą. Jeigu asmuo vis dėlto buvo apiplėštas, kuo skubiau reiktų skambinti 112. Kuo greičiau bus pranešta apie įvykdytą nusikaltimą, tuo didesnė tikimybė sulaikyti plėšikus“.

Šalies bankai ne kartą yra viešai įspėję, kad bankomato klaviatūra tris kartus suvedus neteisingą PIN kodą kortelė užblokuojama. Nors dėl to galima patirti nepatogumų ir papildomų išlaidų, tokie atvejai skaičiuojami tūkstančiais kiekvieną mėnesį.

Lietuvos banko duomenimis, Lietuvoje veikia 1,16 tūkst. bankomatų, išleista 3,4 mln. mokėjimo kortelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)