Restorane užsisakęs žuvies patiekalą ne kiekvienas supras, ar prieš patiekiant jį ant stalo patiekalas nebuvo paruoštas iš vakaro, užšaldytas ir atšildytas. Kad maitinimo įstaigų klientai nebūtų apgaudinėjami šviežiu, bet iš tiesų iš šaldymo kameros ištrauktu ir pašildytu maistu, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nori priversti restoranus ir kavines informuoti klientus apie tai, ar patiekalai yra šviežiai pagaminti ar patiekiami atšildyti.
© Shutterstock nuotr.

Tarnyba yra nustačiusi ne vieną atvejį, kai patikrinimo metu šaldymo kamerose aptinkami patiekalai, kurie jau išvirti ar iškepti ir tiesiog užšaldyti. Klientui užsisakius patiekalą, jis atšildomas ir pašildomas.

Maisto pusgaminius, o ne galutinai paruoštą produktą užšaldydamos viešojo maitinimo įstaigos nusikaltimo nedaro – tai leidžia daryti „Geros higienos praktikos taisyklės viešojo maitinimo įmonėms“.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai laikosi nuomonės, kad vis dėlto viešojo maitinimo įstaigos turėtų sau leisti šaldyti tik pusgaminius, o ne visiškai paruoštus patiekalus.

Taip pat norima, kad viešojo maitinimo įstaigos informuotų klientus, jei ant stalo patiektas patiekalas buvo prieš tai užšaldytas, o ne šviežiai paruoštas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad nuo 2014 m. gruodžio 13 d. bus pradėtas taikyti Europos Parlamento ir Tarnybos reglamentas, kuris reikalaus užšaldytus ir pardavimui atšildytus produktus ženklinti žodžiu „atitirpintas“. Šią nuostatą tarnyba norėtų pritaikyti ne tik maisto prekybos įmonėms, bet ir viešojo maitinimo.

„Daugelis teisės aktų reikalavimų yra fasuotiems produktams ir jų gamintojams. Reglamentas leidžia kiekvienai šaliai patvirtinti nacionalinius teisės aktų reikalavimus viešo maitinimo įmonėms“, - pasakojo tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė. Lietuvoje už tokių teisės aktų paruošimą atsakinga Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak pašnekovės, tarnyba yra nustačiusi atvejų, kai jau termiškai apdoroti patiekalai restoranuose ar kavinėse yra užšaldomi, o vėliau atšildomi, o vartotojai lieka neinformuoti.

„Mes valgome tam, kad gyventume: mums reikia vitaminų, mineralų, maistinių medžiagų ir, jei produktas atšildomas, užšaldomas, nukenčia jo mitybinė vertė, maistingumas, energinė vertė, - teigė A. Išarienė. - Jei produktas buvo užšaldytas ir po to atšildytas, jis yra menkesnės vertės ir manome, kad klientas privalomai turėtų būti informuojamas apie tai“.

Kaip pasakojo Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė, patikrinimų viešojo maitinimo įmonių metu yra tekę aptikti, kad, pavyzdžiui, šaldiklyje laikomos jau iškeptos vištų šlaunelės.

Stojasi piestu prieš tarnybos norą

Evalda Šiškauskienė
Evalda Šiškauskienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos noras skamba absurdiškai.

„Mes kategoriškai esame prieš ir atskirai norėtume susitikti su tarnybos atstovais dėl reikalavimų, nes čia jau išeina absurdas. Jau dabar visa Europa pritarė, o Seime dar tik svarstomas dalykas, kad nereikėtų rašyti dėl GMO (genetiškai modifikuotas) meniu pusgaminiams, iš anksto supakuotiems produktams, ir restoranai pateko po ta pačia taisykle ir užvirė visa nesąmonė“, - kalbėjo restoranus vienijančios asociacijos vadovė.

Pasak jos, jei būtų restoranams taikomi visi maisto produktams priskiriami reikalavimai, tuomet meniu tektų nurodyti ir produktų kilmę, kas yra GMO, kurie produktai yra alergizuojantys ir dar nurodyti, kas buvo šaldyta, o kas – ne.

„Tai meniu turėtų atrodyti kaip telefonų knyga, - kalbėjo E. Šiškauskienė. - Taigi kažkur turėtų būti proto ribos“.

Restoranų interesus atstovaujanti pašnekovė piktinosi, kad Europos Sąjungos direktyvos, kurios nukreiptos į prekybą maistu parduotuvėse, Lietuvoje pritaikomos ir viešojo maitinimo įstaigoms.

Kalbėdama apie maisto ruošimo specifiką E. Šiškauskienė teigė, kad patiekalams, pavyzdžiui, naudojamas sultinys yra verdamas apie 8 val. ir noras nenaudoti žodžio „atitirpintas“ būtų neįmanomas.

Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdančioji direktorė Aušra Lukošienė patvirtino taip pat norinti susitikti su tarnybos atstovais šiuo klausimu.

„Vartotojui informacijos gausa naudinga, jeigu ji ne tiek gausi, kad joje pasiklystumei. Kitaip tada prasideda jau ir blogoji pusė“, - kalbėjo asociacijos vadovė.

„Vienu žodžiu jokiu būdu nebūtų galima to ženklinti. Gal žodžių junginys būtų tiksliau, pavyzdžiui, patiekalui paruošti buvo naudoti atitirpinti produktai“, - svarstė pašnekovė.

Vis dėlto Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos skyriaus vedėja A. Išarienė pabrėžė, kad bandant įgyvendinti direktyvą nebūtų norima žodžiu „atitirpinta“ ženklinti pusgaminius. Tiesiog norima, kad pagaminę patiekalus ir juos užšaldę įmonių atstovai apie tai informuotų savo klientus.

„Mūsų tarnyba pasisako, kad tokios technologijos, kai pagamintas patiekalas yra užšaldomas, atšildomas ir vėl pašildomas, viešo maitinimo įstaigose neturėtų būti naudojamos, o jei verslas labai nori tokios technologijos, tai vartotojas turi gauti iš anksto informaciją“, - aiškino specialistė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Tyrimas: lietuviai skiria vaikams kišenpinigių, bet kaip elgtis su pinigais nemoko

„Swedbank“ Finansų instituto užsakymu atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad daugiau nei pusė (55...

Demografinis kūjis kirto ir dėvėtų drabužių verslui (194)

Dėvėtų prekių parduotuvių ypatinga gausa pasižyminčiame Panevėžyje šio verslo atstovai...

Turgums vis sunkiau konkuruoti su prekybos centrais (51)

Turgaviečių padėtis dabartinėje rinkoje tampa vis sudėtingesnė, o norint sudominti pirkėją...

Trys vietos Kaune, kur galima pigiai pavalgyti (229)

Kai kavinėse ir baruose kainos stiebiasi į rekordines aukštumas, kauniečiai atranda, kur...

Ieškomas 375 tūkst. eurų Aukso puodo laimėtojas (72)

Gili nežinia – vis dar neatsiimti „ Teleloto “ laimėti 375 274 Eur. Toks solidus Aukso puodo...

Top naujienos

Neseniai po rekonstrukcijos atidarytoje „Maximoje“ – sujudimas: evakuojami pirkėjai (146)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Artėja visiškas Saulės užtemimas: kaip į tai reaguos gyvybė Žemėje (59)

Veikiausiai girdėjote, kad rugpjūčio 21 dieną įvyks Saulės užtemimas. Tūkstančiai žmonių...

Šią savaitę orai nelepins: skėčio reikės beveik kasdien

Šią savaitę skėčių beveik nepaleisime iš rankų, ypač savaitės pradžioje. Antroje savaitės...

Vilniaus oro uosto tako remontas – tik pradžia (29)

Laiku baigtas Vilniaus oro uosto tako remontas buvo tik pradžia – per artimiausius kelerius metus...

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (1216)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Šešis ne savo vaikus auginanti moteris: dabar apsisukti ir išeiti negaliu (6)

Pasibeldus į vieno iš „ SOS vaikų kaimo “ namelio duris, pirmasis mane lojimu pasitinka prie...

R. Valatka. Pagonišką nuotykių ilgesį aitrina nedegantys kumečių laiškai iš praeities (339)

Aksominis sezonas. Turėjo baigtis su Žoline. Bet nesibaigė. Užplūdusi šiluma ir akivaizdžiai...

Nematyta Anykščių pusė: daug netikėtų atradimų – vos per vieną dieną (33)

Anykščiai – miestas siurprizas. Tarp ežerų ir miškų įsikūręs nedidelis miestelis jau nuo...

Ar žinote, kuo gali baigtis per trumpos atostogos? (4)

Sakoma, dar­­bas iš bež­džio­nės pa­da­rė žmo­gų. O ką dar­bas be po­il­sio...

6 stiliaus patarimai moterims su didele krūtine (18)

Bičiulės su mažesne krūtine kas kartą varto akis, kai skundžiatės savo apvaliomis formomis? Jos...