Lietuvos bankas primena, kad paslauga klientams nėra privaloma, tačiau klientui panorėjus bankas ar kredito unija privalo pateikti pagrindinės mokėjimo sąskaitos paslaugą.

Priimdamas sprendimą dėl pagrindinės sąskaitos Lietuvos bankas taip pat nustatė maksimalų mokestį už šią paslaugą. Šiuo metu nustatyta 1,5 euro per mėnesį riba. Nepasiturintiems asmenims gali būti taikomas didžiausias mokestis 0,75 euro per mėnesį (50 proc. nustatyto maksimalaus mokesčio). Lietuvoje piniginę socialinę paramą gauna apie 160 tūkst. gyventojų.

Tiesa, didieji komerciniai bankai „Swedbank“, SEB ir DNB būtent šiai paslaugai nustatė didžiausią įmanomą mokestį – 1,5 euro. Kai kurie bankai Lietuvos banko reikalavimus atitinkantį paslaugų planą pasiūlė dar prieš vasario 1 d.

Lietuvos bankas paslaugų krepšelio kainą Lietuvos bankas gali peržiūrėti kartą per metus.

Kartu su šia nauja paslauga dingsta Lietuvos banko įvardytas ydingu mokestis, kai gaunant į savo sąskaitą iš kito banko pinigus buvo taikomas įskaitymo mokestis. Komerciniai bankai panaikina tokį tarifą.

Lietuvos bankas taip pat pastebėjo, kad kai kurie bankai buvo apmokestinę kiekvieną pinigų gryninimo operaciją. Būtiniausių paslaugų krepšelyje turi būti numatyta nemokama galimybė išsiimti iki 550 eurų per mėnesį iš bankomatų.

Už pagrindinės sąskaitos mokestį klientai galės nemokamai atlikti iki 10 pervedimų eurais, nemokamas mokėjimo kortelės išdavimas, aptarnavimas ir atnaujinimas.

Didieji komerciniai bankai taip pat pradėjo taikyti kasdienių paslaugų mėnesinį mokestį. Nepasirinkusiems plano gyventojams už einamąją sąskaitą taikomas 0,7-0,8 eur/mėn. mokestis, priklausomai nuo banko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (684)