Prie Nemuno įsikūrusiame Birštone miesto svečiai gali ne tik mėgautis purvo voniomis ar išbandyti „Šreko“ procedūrą, bet ir pamatyti miestą iš paukščio skrydžio.

Birštonas – nuo seno gydomosiomis procedūromis garsėjantis miestas. Tie, kurie nepasirengę vykti į mineralinių vandenų kurortus, pavyzdžiui, Čekijoje ar Slovakijoje, gali šį miestą pasiekti vos per pusvalandį ar valandą iš Kauno ir Vilniaus, per kiek daugiau nei dvi valandas – iš Klaipėdos. Pasak „Birštono turizmo informacijos centro“ vyresniosios specialistės turizmui Rūtos Kapačinskaitės, dabartinė miesto misija – ir toliau išlaikyti senąsias gydymo tradicijas, tad dauguma jos išvardytų pramogų turistams susiję būtent su tuo.

„Yra aukštos kvalifikacijos gydytojai, personalas, kurie aptarnauja žmones, siūlo viską, kas įmanoma geriausio ir stengiasi, kad tas žmogus laiką geriau praleistų ne tik viduje, bet ir lauke“, - sakė R. Kapačinskaitė.

Birštono kilpa, Birštono turizmo informacijos centro nuotr.
Jos teigimu, mieste reiktų praleisti kuo daugiau laiko. „Kuo daugiau laiko skirsite sveikatai, tuo atvykimas bus geresnis. Nepabos ir sveikatinimo procedūros, ir aktyvus laisvalaikis. Pavyzdžiui, vasaros metu aktyviam laisvalaikiui tikrai reikia pakankamai daug laiko, kad išbandytumėte viską“, - sakė ji.

R. Kapačinskaitė paneigė ir mitą, kad kurorte lankosi tik vyresni žmonės. „Anksčiau buvo manoma, kad Birštoną tik vyresnio amžiaus žmonės renkasi, bet tai tikrai nėra tiesa, atvažiuoja su šeimomis, jaunos šeimos su mažais vaikais, kadangi tai yra saugus miestas“, - patikino R. Kapačinskaitė.

Sveikatingumo procedūros kainuos nepigiai

Birštono pasididžiavimas – sanatorijos. Nors jos daugeliui asocijuojasi su įstaigomis silpnos sveikatos žmonėms, čia jėgas iš tiesų atgauti gali ne tik sveikatos problemų turintys žmonės, bet ir visi miesto svečiai.

„Tos paslaugos ir suformuojamos taip, kad nebūtina būti ligoniu, kad jomis naudotumeisi. Būtent todėl ir yra suformuojamos tos trumpesnės sveikatinimo programos - jos yra sudarytos kompetentingų gydytojų“, - paaiškino R. Kapačinskaitė.

Šiuo metu mieste yra dvi sanatorijos - „Versmės“ ir „Tulpės“, sveikatingumo procedūros taip pat atliekamos ir kurortiniame SPA viešbutyje „Karališkoji rezidencija“, baseiną turi ir viešbutis „Nemuno slėnis“. R. Kapačinskaitė sakė, kad kitąmet pradės veikti ir rekonstruojama „Eglės“ sanatorija. „Ji talpins šešis šimtus žmonių“, - sakė ji.

Norintiems pasilepinti sanatorijoje Birštone, toks poilsis atsieis nepigiai – pavyzdžiui, sveikatingumo savaitgalis vienoje iš įstaigų vienviečiame kambaryje kainuos nuo 290 litų už tris dienas. Apsistojusiems ilgesnį laiką ir norintiems išbandyti specialias procedūras gali tekti sumokėti dar daugiau, pavyzdžiui, pasirinkus programą kūno apimtims mažinti – bent jau apie 1000 litų dviems paroms. Sutaupyti galima pasirinkus tik pavienes procedūras ir atsisakius nakvynės viešbutyje.

Pavyzdžiui, 15 min. poilsis mineralinėje vonioje su kvapiosiomis druskomis atsieis 24 litus, gydomojo purvo aplikacija – 36 litus (iki 20 minučių). „Yra purvo vonios. Jeigu atvyksite į „Versmės“ sanatoriją, skirtingai nuo „Tulpės“ sanatorijos, galima eiti į druskų kambarį, vadinamą haloterapijos kabinetą, atlikti vadinamą „Šreko“ procedūrą – savitarnos purvą. Jie kol kas vieninteliai su šia savitarnos purvo procedūra: durpės sumaišomos su mineraliniu vandeniu ir moliu ir šią masę žmogus deda sau ant kūno, gaunasi kaip natūralus šveitimas Tai jis ją pats ir daro – ateina, išsirengia nuogas, atskirai vyrai, atskirai moterys, ir tą visą masę dedasi sau ant kūno“, - paaiškino R. Kapačinskaitė.

Žvėrinčiaus dviračių trasos, Birštono turizmo informacijos centro nuotr.
Tie, kurie poilsio metu planuoja apsistoti viešbutyje, gali rinktis iš keturių variantų – tuomet nakvynė dviems asmenims kainuos bent apie 250 – 300 litų. Birštone taip pat yra ir dveji svečių namai (nuo 30 iki 150 – 220 litų už nakvynę), poilsio namų, vietą, kur gyventi, galima rasti ir privačiame sektoriuje. Gyventi ne viešbutyje ar sanatorijoje, o nuomojame kambaryje gali atsieiti ir dvigubai pigiau.

„Pasirinkimas įvairus, kiekvienam pagal savo kišenę. Jeigu jie planuoja nakvynę ir jų biudžetas yra pakankamai didelis, ir nori komforto, tai yra viešbučiai, kurie klasifikuojami nuo trijų žvaigždučių iki keturių žvaigždučių, o jeigu biudžetas yra mažesnis arba nenori nakvynei išleisti daug pinigų, tai yra privataus sektoriaus pasiūlymai – gyventojai nuomoja kambarius, butus arba namus“, - sakė R. Kapačinskaitė.

Pasivaikščioti Nemuno vingiais

Birštonas – ne tik pasilepinti mėgstantiems, bet ir aktyvų poilsį šią vasarą išmėginti planuojantiems poilsiautojams. „Atnaujinamos viešosios erdvės, kad žmogus kuo daugiau laiko praleistų lauke ir judėtų“, - pabrėžė R. Kapačinskaitė.

Viena iš jų – pasivaikščiojimams puikiai tinkantis centrinis miesto parkas, kuris pritaikytas tiek aktyvią, tiek pasyvią veiklą mėgstantiems žmonėms. „Miesto centrinis parkas ir jo veikla yra suformuota taip, kad vienas takas yra vadinamas aktyvaus poilsio taku. Ten yra lauko treniruokliai, vaikų žaidimo aikštelės, riedučių rampos jaunimui. Kitas takas yra poilsio – ten yra formuojamas skulptūrų takas“, - papasakojo R. Kapačinskaitė. Prie Birštono prieplaukos yra įrengtos krepšinio ir paplūdimio tinklinio aikštelės, mieste yra vieta, specialiai pritaikyta ir tenisui žaisti.

Jos teigimu, parke yra unikali galimybė pačiam eiti Nemuno vingiais: „Trečiasis takas yra iš lauko riedulių ir jis atkartoja Nemuno vingius, Nemuno kilpas. Žmogus eidamas gali susidaryti vaizdą, kaip Nemunas vingiuoja, nes dažnas atvykęs klausia – atvažiavau, kur man nueiti, kad pamatyčiau tas Nemuno kilpas? Nemuno kilpas realiai galima pamatyti tik iš paukščio skrydžio. Žmonės nesuvokia, kad jie ir atvyko į pačią Nemuno kilpą, nes Birštonas išsidėstęs pačioje Nemuno kilpoje. Todėl specialiai formuojamas vienas iš takų, kad žmogus galėtų pajausti kaip tas Nemunas vingiuoja“.

Dauguma pramogų vasarą Birštone vyksta lauke. „Yra laivų, kuriais galima plaukti Nemunu, organizuojamos ekskursijos. Yra du laivai: pramoginis laivas „Vytenis“ ir „Justina“ - mažesnis. O tiems, kurie nori ir patys pairkluoti, pasiirstyti, yra sporto klubas „Birštono Nemunas“, kuris nuomoja suomiškas vikingų valtis“, - sakė R. Kapačinskaitė. Tiesa, apmokymai plaukti šiomis valtimis kainuos nepigiai – apie 400–800 litų, numatytas ir papildomas mokestis instruktoriui. Viena valtimi vienu metu mokytis plaukti gali 8–20 žmonių. Pasak šiuos mokymus organizuojančio klubo „Birštono Nemunas“, šią vasarą pramogą išbandyti galės tik tie, kurie ją užsisakys darbo dieną – savaitgaliais laisvų vietų jau nebėra.

Iš paukščio skrydžio

Marius Naujalis
Į prie Nemuno įsikūrusį miestą galima pažvelgti ir iš viršaus - pakilus oro balionu galima pamatyti ir garsiąsias Nemuno kilpas. Oreivių klubo „Audenis“ narys Marius Najalis sakė, jog vasarą norintys išmėginti tokį skrydį dar gali suspėti tai padaryti – svarbiausia susitarti iš anksto ir sulaukti gero oro.

„Skrydis kainuoja 800 litų, skraidinam iki keturių žmonių, ir penkis, jeigu lengvesni“, - sakė jis. M. Naujalis pasakojo, kad skrydžiai vyksta Birštono apylinkėse - ryte, saulei patekėjus, arba vakare. Jo trukmė – maždaug viena valanda, tačiau su pasiruošimu iš viso galima užtrukti ir triskart ilgiau.

Poilsiautojams, norintiems pasigrožėti gamta ne tik iš paukščio skrydžio, R. Kapačinskaitė siūlo aplankyti Vytauto kalną: „Be abejo, būtina apsilankyti, jeigu tik yra sveikatos ir noro, ant Birštono piliakalnio. Jį mes vadiname Vytauto kalnu. Šis piliakalnis yra prie senojo kurorto. Šiame parke galite rasti mineralinio vandens gėrimo paviljoną“.

Ramutė Milušauskienė, Birštono turizmo informacijos centro nuotr.
Pasak Nemuno kilpų regioninio parko vyriausios specialistės Ramutės Milušauskienės, taip pat derėtų aplankyti ir Alksniakiemio atminimo taką: „Ten yra medinės skulptūros, pastatytas atminimo takas. Ten viskas prie Nemuno yra – galima ir dviračiu atvažiuoti per visą taką, galima automobiliu, pasistačius jį, pasivaikščioti Panemune“.

Ji pataria nueiti ir į maždaug už kilometro nuo Birštono nutolusią Škėvonių atodangą, nuo kurios atsiveria panorama į Prienų šilą, Nemuno kilpą, apsilankyti Žvėrinčiaus miške. „Žvėrinčiaus miške - su dviračiais pasivažinėti, automobiliu čia negalima. Pravažiuoji labai gražia krantine, ten yra senasis ąžuolas, aišku, jis dabar jau nuvirtęs. Kai buvo audra, išvertė - mes jį taip ir palikome, kaip atminimą. Žvėrinčiaus mišku – tik dviračiu arba pėstute. Viskas pritaikyta: visur takeliai, visur ženkliukai, poilsiavietės, ten yra ir supynių padaryta, nameliai nuo lietaus pasislėpti, laužui susikurti“, - sakė ji.

Mieste – galiūnų varžybos

Mieste vasarą vyks ir keletas renginių. „Ką tik praūžė pats didžiausias renginys – miesto, vasaros sezono atidarymo šventė. Per Mindaugines tradiciškai vyksta Nemuno galiūnų varžybos, ten atvažiuoja ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių galiūnai. Liepos mėnesio šeštadieniais Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje vyksta Sakralinės muzikos koncertai, vadinami „Vargonų muzika Birštone“. Miesto viešoji biblioteka visuomet organizuoja skaitymus – jie būna atvirose erdvėse, lauke“, - pasakojo R. Kapačinskaitė.

Besidomintiems istorija, pasak R. Kapačinskaitės, galima aplankyti šimto metų senumo Šv. Antano Paduviečio bažnyčią, 1927 m. pastatytą senąją „Tulpės“ sanatorijos purvo gydyklą. R. Milušauskienė pataria užsukti ir į lankytojų centrą. „Galima apsilankyti lankytojų centre – turime labai gražų filmą apie Nemuno kilpų regioninį parką, ką galima jame pamatyti, tokią ekspoziciją. Truputėlį, jeigu žmonės nori, papasakojam, galima pasižiūrėti filmą“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)