Kitų žmonių patirtys gali padėti tik iš dalies, nes pajamos, išlaidos bei poreikiai – itin individualus dalykas. Pavyzdžiui, galbūt yra tokių, kurie buto nuomai gali skirti ir tūkstantį eurų, tačiau daugeliui toks variantas per brangus, skelbia „Forbes“.

Turime jums ir labai gerų žinių: pamirškite sudėtingas lenteles, grafikus ir ataskaitas. Be to, visai nebūtina būti tikru finansų ekspertu, norint suskaičiuoti, kiek ir kam pinigų išleidžiate, tarkim, per mėnesį. Tereikia laikytis itin paprastos 50/20/30 taisyklės.

Kas ta 50/20/30 taisyklė?

50/20/30 taisyklė padeda formuoti mėnesį biudžetą naudojantis trimis išlaidų kategorijomis:
50 proc. išlaidų tenka būtinosioms pragyvenimo išlaidoms ir reikmėms. Šiuo atveju konkrečiai kalbame apie nuomą, komunalinius mokesčius, maistą ir išlaidas transportui (kokios jos bebūtų).
20 proc. išlaidų turėtų atitektų individualiai užsibrėžtiems finansiniams tikslams – santaupoms, investicijoms, skoloms, paskolų įmokoms.

Tai reiškia, kad būtina registruoti visas išlaidas: pradedant nuoma ir baigiant puodeliu kavos pakeliui į darbą.
30 proc. pajamų turėtų atitekti lanksčioms išlaidoms. Kitaip tariant, viskam, ko geidžiate, tačiau to jums būtinai tikrai nereikia (kalbame apie pramogas ir keliones, nebūtinus pirkinius ir kitas išlaidas). Svarbiausia nepamiršti, kad procentai išlaidų, skirti būtinosioms reikmėms ir vadinamosios lanksčiosios išlaidos – maksimali suma, kurią turėtume išleisti. Laikantis šių patarimų, lieka daugiau pinigų kitiems finansiniams tikslams.

Kaip pradėti gyventi pagal 50/20/30 biudžeto sistemą?

Pirmiausia vertėtų išsiaiškinti, kas šiuo metu vyksta su jūsų finansais. Suskaičiuokite, kiek tiksliai pinigų kiekvieną mėnesį parnešate namo. Tai jūsų pajamos – suma, kurią dalinsite 50/20/30 segmentais. (Jeigu dirbate sau, teks skirti daugiau dėmesio savo biudžeto planavimui, nes gali būti, jog kiekvieną mėnesį jūsų pajamos kinta).

Antras esminis žingsnis – išlaidų planavimas.

Tai reiškia, kad būtina registruoti visas išlaidas: pradedant nuoma ir baigiant puodeliu kavos pakeliui į darbą.

Surinkę reikiamą informaciją, jau galite išlaidas padalinti į tris kategorijas: būtinosios išlaidos, finansiniai tikslai ir lanksčiosios išlaidos. Štai ir atėjo metas 50/20/30 formatui.

Jeigu išleidžiate per daug daiktams ir paslaugoms, kurių jums iš tikrųjų nereikia, pats metas imtis pokyčių.

Kodėl 50/20/30 biudžeto sistema veikia?

Ši sistema padeda itin paprastai tvarkyti asmeninius finansus, tad jūs galite be streso apmokėti sąskaitas, taupyti ir mėgautis laisve dalį pinigų leisti tiesiog savo malonumui. Be to, tai puiki pradžia savo biudžeto anksčiau neplanavusiems asmenims. Jokios painiavos, viskas labai paprasta ir nereikia jokio specialaus pasiruošimo.

Vienas iš svarbiausių dalykų – 50/20/30 biudžeto plano lankstumas. Galima procentus kiek pakoreguoti ir rasti sau palankiausią sprendimą.

„Kiekvieno žmogaus asmeninis biudžetas skirtingas, tad nevertėtų manyti, kad ir procentai privalo būti identiški.

Svarbiausia – pats principas“, – sako finansų planuotojas Ericas Roberge‘as iš bendrovės „Beyond Your Hammock“.

„Tereikia pasiryžti ir imtis veiksmų, perprasti sistemą ir pinigais rūpintis kiekvieną mėnesį. Turi susiformuoti įprotis. Labai svarbu padengti visus finansinius įsipareigojimus, užsitikrinti saugų rytojų ir pasilikti galimybę mėgautis gyvenimu šiandien“, – sako E. Roberge‘as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)