LRT RADIJO klausytoja sako, kad įvedant eurą buvo žadama, kad bankomatuose visada bus galima išsiimti ir smulkiausią kupiūrą – 5 eurus.

„Kurį laiką taip ir buvo. Deja, pastaruoju metu bent jau „Swedbank“ bankomatuose išsigryninti 5 eurų banknoto negalima. Kodėl?“ – teiraujasi ji.

„Swedbank“ atstovo teigimu, šio banko bankomatų tinkle 5 eurų kupiūras išsigryninti galima didžiojoje dalyje bankomatų, tokių vietų šalyje yra per 270.

Tačiau pastebėta, kad žmonės bankomatuose dažniausiai gryninasi didesnės vertės – 10, 20, 50 eurų – kupiūras.

„Dėl įrenginių techninės charakteristikos jų negalima pripildyti visų įmanomų nominalų kupiūromis – yra ir tokių bankomatų. Tiesa, tokių, kur 5 eurų kupiūros negalima išsigryninti, nedaug“, – sako S. Abraškevičius.

Anot specialisto, bankomatai pagal techninę charakteristiką skirstomi į du tipus – grynuosius pinigus priimantys ir išduodantys bankomatai bei tik pinigus išduodantys.

„Pirmojo tipo bankomatai, kurių visoje šalyje yra daugiau nei 100, 5 eurų kupiūrų neišduoda. Mažiausia kupiūra šiuose aparatuose – 10 eurų. O paprastuosiuose bankomatuose, kurių šalyje yra per 270, 5 eurų kupiūras išsigryninti galima“, – tikina jis.