LRT RADIJO klausytoja pastebi, kad kai kada ant maisto produktų pakuočių nenurodoma juos pagaminusi įmonė, o apsiribojama tik šalies pavadinimu. „Labai norėčiau paklausti, kodėl parduotuvėse nerašoma, kieno gamybos yra produktai?

Ypač tai pastebiu skaitydama užrašus ant pieno pakuočių. Kilmės šalis – Lietuva, ir viskas“, – domisi klausytoja.

Anot VMVT specialistės, tokių produktų tikrai yra, nes teisinis reguliavimas leidžia nurodyti maisto verslo subjektą, atsakingą už informacijos pateikimą apie maistą.

Tai gali būti ir gamintojas, ir pardavėjas. Taip pat pasitaiko užrašų, nurodančių, kad pagaminta pagal kokio nors juridinio asmens užsakymą.

„Nėra bendro įpareigojimo nurodyti gamintoją, o jei jis nurodomas, vartotojas turėtų žinoti, kad gamintoju laikomas tarptautinio produkto gamintojas arba tas asmuo, kuris pažymėjo produktą savo prekės ženklu, vardu ar kitu skiriamuoju žymeniu.

Taigi gamintojo sąvoka gali būti vartojama net tuo atveju, kai asmuo iš tiesų negamina prekės, bet jis panaudoja savo prekės ženklą, o jam šį produktą pagamina kažkas kitas“, – aiškina O. Sužiedelytė.

Jos teigimu, bet kuriuo atveju už produktą, jo ženklinimą, saugą atsakingas yra tas asmuo, kuris nurodytas ant produkto pakuotės. Jeigu vartotojas nepatenkintas tuo produktu ar yra nustatyta, kad tas produktas nesaugus ar netinkamos kokybės, už produktą atsako asmuo, nurodytas ant pakuotės. Tad vartotojo teisės visiškai užtikrinamos.

„Turbūt daugelis yra pastebėję, kad prekybos centrai turi savo prekės ženklus, dažnai tai būna arba išskirtinės kokybės produktai, arba šiek tiek pigesni produktai. Kadangi paprastai pats prekybos centras nori išskirti savo vardą, dažniausiai ant tokių produktų nurodoma, kad produktas pagamintas pagal kažkokio prekybos centro užsakymą“, – aiškina specialistė.