Tiesa, daugelį apklaustų moterų tenkintų ir penktadaliu mažesnis atlyginimas. Tai rodo pastarosiomis dienomis atliktos šalies gyventojų apklausos.

Du trečdaliai apklaustųjų teigia esantys priversti dirbti už minimalų atlyginimą – 580 eurų per mėnesį, neatskaičiavus mokesčių. Atlyginimai per keturis šių metų mėnesius padidėjo 22-iem proc. apklaustųjų, 12-ai proc. – sumažėjo, 56-iems proc. apklaustųjų liko nepakitę.

Koreguojami elektros tarifai sumažino kainas

Koreguojant elektros energijos tarifus, šios paslaugos kaina nedidės ar net sumažės 700-ams tūkst. vartotojų. Socialiai remtini asmenys už jų sunaudotą elektros energiją gaus kompensacijas, kurių dydis priklausys nuo žmogaus gaunamų pajamų.

Tokioms kompensacijoms tik šiais metais prireiks per 3 mln., kitąmet – 5 mln. eurų. Šie pinigai jau numatyti valstybės biudžete. Valstybės pagalbos už sunaudotą elektros energiją prireiks keliolikai tūkstančių šalies gyventojų.

Kelius bus priversti tvarkyti kitaip

Šį sezoną Rygoje įsigaliojo naujos gatvių tvarkymo taisyklės. Kelininkai bei komunalininkai, atlikę darbus, iki šiol sutvarkydavo tik nedidelį kelio ruožą apie avarijos vietą, todėl net ir miesto centro gatvėse netrūkdavo ne itin estetiškai atrodančių lopų. Dabar kelininkai privalės naują asfalto dangą nutiesti bent 50 metrų spinduliu apie remonto darbų vietą.

Tai – Rygos dūmos potvarkis. Jo tikslas – gerinti estetinį vaizdą sostinės gatvėse, ypač dabar, prasidedant naujajam turizmo sezonui. Pasak Rygos mero Nilo Ušakovo, lėšų papildomiems darbams neturėtų pritrūkti. Be to, jas taupyti privalės ir kelių tvarkymo tarnybos.

Sodinukai – nauja turizmo šaka

Vis daugiau estų bei skandinavų į Latviją pavasarį atvykta ne tik pasigrožėti architektūros paminklais, bet ir įsigyti medelių bei dekoratyvinių augalų sodinukų. Latviai juokauja, kad tai jau virsta atskira turizmo šaka. Latviški medeliai bei krūmai šiaurinius kaimynus vilioja ir puikia savo kokybe, ir patrauklia kaina – ji maždaug perpus mažesnė negu Skandinavijos šalyse.

Pasak latvių medelių augintojų, jų pelnas šiais metais padidės 3–4 kartus. Net ir per didžiausias krizes žmonės augins medelius, gėles bei dekoratyvinius krūmus, šio verslo laukia tikrai puiki ateitis, įsitikinę latviai.

Briuselio tramvajuje siūlo susipažinti su Latvijos virtuve

Viename Briuselio tramvajų šį mėnesį pristatoma latvių nacionalinė virtuvė. Tai – po visą miestą keliaujantis ir turistų labai pamėgtas, specialiai įrengtas tramvajus.

Iš Briuselio į Rygą dar metų pradžioje ekspertų komanda atvyko sudaryti latvių virėjų grupės. Pastarieji gavo dvi užduotis – pristatyti ne tik šiuolaikiškus, modernius patiekalus, bet ir latvių nacionalinės virtuvės šedevrus.

Anot Rygos mero N. Ušakovo, šiuolaikiški restoranai bei puikūs virėjai į Rygą traukte traukia užsienio šalių turistus. Briuselyje vykstantis projektas, pasak N. Ušakovo, Rygą dar labiau išgarsins visame pasaulyje.