Iš anksto pasirengę tinkamai priimti šį gyvenimo išbandymą, galėsite iš šios nemalonios situacijos išpešti maksimalią naudą sau.

Stebuklų nebūna – jeigu darbdavys nenorės, darbo vietos išsaugoti jums tikrai nepavyks. Nepaisant to, situaciją galima kontroliuoti ir netgi pakreipti sau palankia linkme.

Kamuoja labai negera nuojauta, kad jūsų dienos šiame darbe gali būti suskaičiuotos? Paprašykite savo tiesioginio vadovo paaiškinti, kas vyksta - nuoširdus pokalbis daug ką paaiškintų. Leiskite vadovui aiškiai suprasti suvokiantys, kad šiuo metu jūsų darbo rezultatai ne patys geriausi, prisipažinkite žiną, kad jis nepatenkintas jūsų darbu ir tiesiai šviesiai paklauskite, kaip galėtumėte situaciją pakeisti.

Dabar pats metas užduoti esminį klausimą – paprašykite vadovo objektyviai įvertinti, ar, jo vertinimu, sugebėsite imtis reikiamų pokyčių ir pasiekti geresnių rezultatų ateityje.

Gali būti, kad iš vadovo sulauksite vertingos informacijos ir patarimų, kuriuos galėsite panaudoti tolimesniame gyvenime. Jeigu paaiškės, kad jūsų perspektyvos šiame konkrečiame darbe gana miglotos, turėkite omenyje, kad egzistuoja viena užslėpta galimybė, kurios dauguma žmonių paprasčiausiai nepastebi ir neišnaudoja.

Galite kalbą pradėti maždaug taip: „Labai vertinu jūsų nuoširdumą ir sąžiningumą, kalbant apie mano situaciją. Svarstau, kokių priemonių būtų geriausia imtis, kad pereinamasis laikotarpis visiems būtų kuo įmanoma sklandesnis. Ketinu stengtis ir siekti kuo įmanoma geresnių rezultatų, tačiau, jeigu manote, kad teigiamų rezultatų tikėtis neverta, panašu, kad atėjo metas ieškoti naujų darbo galimybių. Tokiu atveju noriu paklausti, ar sutiksite dirbti su manimi, kol ieškosiu naujo darbo? Man tai labai padėtų, suteiktų laiko paieškoms ir užtikrintų sklandų pereinamąjį laikotarpį – pasistengsiu, kad į mano vietą ateisiantis specialistas kuo greičiau perprastų darbo subtilybes“.

Dauguma vadovų, išgirdę tokį požiūrį, lengviau atsikvėps. Patikėkite, atleisti darbuotoją – itin sunki ir nemaloni procedūra, kurios stengiamasi bet kokia kaina išvengti: tiek dėl teisinių priežasčių, tiek dėl tenkančio streso.

Padėdami darbdaviui nutraukti perspektyvų neturintį bendradarbiavimą ir pasiūlydami abiem pusėms naudingus terminus, maksimaliai padidinsite galimybę, kad jūsų siūlymas bus priimtas palankiai. Išlošite brangaus laiko, kurį galėsite skirti naujo darbo paieškoms, neteks ateityje aiškintis, kodėl buvote atleistas, be to, galėsite labiau kontroliuoti šią ne itin malonią situaciją.

Vienas labai svarbus perspėjimas: nėra jokių garantijų, kad jūsų darbdavys sutiks su jūsų sąlygomis. Tik jūs geriausiai išmanote savo darbovietės darbo kultūrą ir vadovo būdą. Prieš imdamiesi tokios iniciatyvos, pasvarstykite, ar tikrai sulauksite norimos reakcijos. Kartais galite išgirsti ir tokį atsakymą: „Panašu, kad nusprendėte keisti darbą – mes tam neprieštaraujame“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)