Internetinio portalo produktukainos.lt duomenimis, šių metų spalį pirkėjai prekybos tinkluose gali džiaugtis beveik perpus (-48,65 proc.) pigesnėmis morkomis (0,62 eur/kg).

Apie trečdaliu šį sezoną pigesnės ir bulvės (-32,2 proc., 0,4 eur/kg) bei svogūnai (-33,9 proc., 0,39 eur/kg).

Skaičiuojama, kad ketvirtadaliu (-26,32 proc.) pigesni baltagūžiai kopūstai (0,28 eur/kg).

Trumpavaisiai lietuviškai agurkai spalio pradžioje buvo 16,44 proc. (1,22 eur/kg) pigesni nei pernai tą patį metą.

Nors lietuviškos daržovės šiemet gali pradžiuginti mažesnėmis kainomis, ne visos daržovės šiemet pigesnės nei prieš metus.

Pavyzdžiui, česnakai šiemet brangesni daugiau nei 80 proc. Dabar jų kaina vidutiniškai parduotuvėse siekia 4,71 euro už kilogramą.

Taip pat brangesni ir tokie maisto produktai kaip maistinis aliejus. Saulėgrąžų aliejus, skaičiuojama, vidutiniškai kainuoja ketvirtadaliu (25,13 proc., 2,44 eur/l) daugiau, rapsų – penktadaliu (20,2 proc., 2,44 eur/l).

Daugiau nei 4 proc. parduotuvėse per metus pabrango ir virtos dešrelės (6,19 eur/kg). O vištų kiaušiniai – apie 3 proc. (M klasės – 2,91 proc., 1,06 eur už 10 vnt.).

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto Produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys teigė, kad mažesnes daržovių kainas nei pernai spalį nulėmė geresnis ūkininkų derlius.

„Nors turėjome ir lietingą periodą, matyt, daržovių derlius yra didesnis. Kol kas tiksliai negaliu teigti, nes statistika suplauks vasario mėnesį, bet pagal augintojų pasisakymus derlius yra geresnis, jo daugiau ir kainos rinkoje yra mažesnės“, – komentavo pašnekovas.

Pasak jo, praėjusiais metais daržovių kainos buvo aukštesnės, nes ūkininkai nurinko prastesnį derlių. Dabar, A. Gapšio teigimu, kainos sugrįžo į savo vietą. Praėjusiais metais daržovių derlius buvo apie 20 proc. mažesnis nei 2014 m.

Daržovių kainos kaip reikiant buvo pakilusios pavasarį, kuomet ir kilo „kalafioro skandalas“ dėl kainų pasikeitimų Lietuvoje.

Specialistas paminėjo, kad daržovių kainoms Lietuvoje įtakos tarptautinės rinkos nedaro tokios didelės, kaip pavyzdžiui pieno ar mėsos produktams. Galbūt įtakos daro tik aplinkinės rinkos.

„Pavyzdžiui, jei Lenkijoje kainos mažos, tai jos numušamos ir pas mus. Jei didelis, tai tuomet dalis daržovių iškeliauja į tas šalis ir kainos kyla, todėl kaimyninių šalių įtaka jaučiama“, – pridėjo A. Gapšys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)