„Vyrauja nuomonė, kad mes norime gyventi pagal skandinavišką modelį, bet dažnai pamirštama, kad darbo našumas ne toks didelis, kad galima būtų dirbti 7 valandas ir turėtume didelius atlyginimus ir aukštas pensijas. Net Europos mastu šnekama, kad 40 paskutinių gerovės metų privedė prie atsipalaidavimo“, – jaunimo organizacijos „Global Shapers“atsiųstame pranešime teigia I. Laursas.

Jis sako, kad JAV ir Azijoje darbo kultūra ir požiūris į darbą yra daug rimtesni nei Europoje dėl to regionas praranda konkurencingumą, tad tiek iš amerikiečių, tiek iš azijiečių yra ko pasimokyti, skelbiama Pasaulio ekonomikos forumo organizacijos „Global Shapers“ pranešime.

Kartu verslininkas įvardija ir problemą, su kuria nuolat susiduria: norintys kurti verslą per mažai domisi.

„Tokie faktai, kai verslo studentai po kelerių metų universitete nežino, kas yra rizikos kapitalas, kad inovacijos retai finansuojamos bankų, kad nereikia užstatyti buto. Tai – neatleistinos spragos. Tie žmonės, kurie nori kažką sukurti, nežino, kokie finansiniai instrumentai yra prieinami ir nebando, nors yra sudarytos visos sąlygos“, – piktinosi I. Laursas.

Anot jo, jei tai nėra kvantinė fizika, užtenka savaitę panaršius internete suprasti, kas yra modernus verslas, kas yra startuolių filosofija, kokie yra finansavimo šaltiniai.

„Mūsų šaliai, jos ekonomikai vos daugiau nei 20 metų. Pagal daugelį parametrų, pavyzdžiui, pagal verslumą, šalis atsilieka ženkliai, netgi nuo kaimynų, net nėra kalbos apie JAV, Izraelį, Jungtinę Karalystę ir kitas šalis. Turint omenyje patirtį, kelią, kurį turėjau pereiti, matau, kad didžiausią grąžą galiu gauti čia“, – sako I. Laursas.

Pasak jo, lietuvių stiprybė - greitai kurti ir panaudoti technologijas.

Jaunimo organizacija „Global Shapers“ spalį Lietuvoje organizuoja tarptautinį renginį „Shape Europe“, kuriame tikimasi sulaukti apie 150 aktyvių jaunuolių iš viso pasaulio, Pasaulio ekonomikos forumo atstovų bei svečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)