Lietuvos banko duomenimis, prieš metus, liepos 1 d., vienas svaras sterlingų kainavo 4,03 Lt. Šių metų birželio 30 d. centrinio banko svetainėje skelbiama, kad svaro sterlingų kaina – jau 4,31 Lt. Taigi, 1 tūkst. svarų sterlingų į Lietuvą atsivežęs emigrantas šalyje galės gauti 280 Lt daugiau nei prieš metus.

Swedbank“ valiutų prekybos skyriaus vadovas Andrius Bakanas komentavo, kad svaro sterlingų vertės augimas euro atžvilgiu yra nulemtas euro zonos ir Didžiosios Britanijos monetarinės politikos ir skatinimo priemonių skirtumo.

Dar birželio pradžioje Europos centrinis bankas vėl sumažino bazines palūkanų normas nuo 0,25 iki 0,15 proc. Taip tikimasi skatinti ekonomikos augimą bei išsivaduoti iš defliacijos grėsmės. Kartu sumažinama ir bankų sąskaitose laikomų pinigų palūkanos į neigiamas (-0,1 proc.).

Tuo metu Didžiojoje Britanijoje nuotaikos kitokios.

„Jei rinka tikisi, kad čia palūkanos pakils ne taip greitai, Didžiosios Britanijos centrinis bankas leido suprasti, kad tai gali įvykti ir greičiau“, - kalbėjo ekspertas.

A. Bakano teigimu, euro silpnėjimo svaro sterlingų atžvilgiu tendenciją išlaiko ir nuo 2008 m. žemame lygyje besilaikanti infliacija euro zonoje.

„Galbūt daugiau jau ir nekris, tačiau Europos centriniam bankui, tai – rūpestis. Banko tikslas – kainų stabilumas, norima, kad infliacija euro zonoje būtų apie 2 proc., tačiau dabar siekia vos 0,5 proc.

„Swedbank” atstovas prognozuoja, kad iki rudens svaro sterlingų kurso augimas euro atžvilgiu turėtų prislopti, tačiau vėliau gali vėl paspartėti.

„Kai Europos centrinis bankas priima papildomas skatinimo priemones, turi praeiti tam tikras laikas, jog jos duotų efektą. Jei paskutinis žingsnis nepadės, bus imamasi kitų priemonių. Manau, kad iki rudens kursas laikysis panašus, koks yra dabar, bet rudenį svaras turėtų dar brangti“, - komentavo pašnekovas.

Svaro sterlingų kurso pokytis lito atžvilgiu (Lietuvos banko inf.)


Svaras sterlingų šiuo metu – mėgstama prekė

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda teigė, kad pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, jog Didžiosios Britanijos ekonomika šiuo metu atrodo kur kas geriau nei euro zonos.

„Tai iliustruoja konkretūs skaičiai: laukiama, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) Didžiojoje Britanijoje šiais metais išaugs apie 3 proc., kitais metais – apie 2,6 proc., infliacija lieka nedidelė, nedarbas išlieka beveik dvigubai mažesnis nei euro zonoje – 6,5 proc. šiemet ir 6,1 proc. kitiems metams”, - vardijo analitikas.

Pasak jo, Didžioji Britanija šiuo metu turi puikią pagrindinių makroekonominių rodiklių kombinaciją, leidžiančią manyti, kad Anglijos centrinis bankas jau kitų metų viduryje pradės didinti palūkanų normas. Pagal investicinę valiutos kurso pokyčių teoriją, laukiant palūkanų normų didėjimo automatiškai kyla valiutos vertė ir jos kurso augimo lūkesčiai.

Gitanas Nausėda
G. Nausėda teigė pastebėjęs, kad pastaruoju metu svarai sterlingų yra pamėgti spekuliuojančių investuotojų kaip objektas, kurį įsigijus, galima tikėtis tolimesnio valiutos stiprėjimo.

„Reikia nepamirši ir istorinio konteksto. Kažkada svaras sterlingų kainavo daugiau kaip 5 Lt. 2007-2009 m. jis labai smarkiai nuvažiavo į apačią ir net palindo po 4 Lt. Dabar vyksta korekcija, bet, kaip jau minėjau, ji nebūtų įvykusi, jei ne makroekonominiai, fundamentalūs veiksniai“, - kalbėjo ekonomistas.

Paklaustas, ar tokiomis tendencijomis gali džiaugtis Didžiojoje Britanijoje dirbantys lietuviai, G. Nausėda atsakė, kad situacija dvilypė.

„Matyt, reikia atsižvelgti į tai, kad jų perkamoji galia Lietuvoje išauga ir tas pats svarų sterlingų kiekis Lietuvoje jiems leidžia įpirkti daugiau, bet tikriausiai didelė dalis iš jų planuoja ir Didžiojoje Britanijoje įsigyti nekilnojamo turto“, - svarstė pašnekovas.

Pasak jo, tokiu atveju emigrantams daug džiūgauti nėra ko – nekilnojamo turto kaina Didžiojoje Britanijoje gana sparčiai auga.

„Londone ypatingai. Jame nekilnojamo turto kainų augimas yra didžiulis ir pasiekė rekordiškai aukštą lygį. Fiksuojamas 20 proc. augimas, palyginus su pernai, - pastebėjo analitikas. - Natūralu, kad tautiečiai, kurie ieško nekilnojamo turto įsigijimo galimybių, Didžiojoje Britanijoje turi būti pasiruošę savo kišenes patuštinti“.

Vis dėlto galvojantiems apie nekilnojamo turto įsigijimo galimybę Lietuvoje, lietuviams svaro sterlingų sustiprėjimas šiuo metu yra palankesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)