Kodėl vasarą specialistai skiria didesnį dėmesį pajūryje veikiančioms sezoninėms maisto tvarkymo įmonėms?
Pajūrį užplūdus poilsiautojams maitinimo įmonėms tenka spėriai suktis, kad pamaitintų daug žmonių. Tokio intensyvaus darbo metu atsiranda didesnė maisto tvarkymo reikalavimų pažeidimų tikimybė, kartu didėja ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų, kylančių per maistą, grėsmė.

Siekdami, kad viešojo maitinimo įmonės tinkamai pasiruoštų didesniam lankytojų ir turistų srautui ir būtų užkirstas kelias ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiams, viešojo maitinimo įmonių atsakingiems asmenims surengėme specialų seminarą.

Jo metu buvo aptarti pagrindiniai higienos reikalavimai, taikomi viešojo maitinimo įmonėms, taip pat verslininkai buvo supažindinti su naujais viešojo maitinimo įmonių vertinimo reikalavimais ir kriterijais, savikontrolės vykdymo sistema.

- Ar daug naujų įmonių šiemet prekiaus maistu paplūdimiuose?

Vasaros sezono metu uostamiesčio paplūdimiuose ir jų prieigose prekyba vykdoma iš laikinųjų įrenginių - prekybinių palapinių, kioskų - tik suderintose su savivaldybe vietose. Klaipėdoje ir šią vasarą dirbs tos pačios įmonės, jų prekybos vietos žinomos, maisto tvarkytojai nesikeičia, turi maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus, sezono metu jie nuolat tikrinami.

Klaipėdos VMVT 2014 metų registre yra 16 sezoninių lauko kavinių, esančių Klaipėdos miesto paplūdimiuose ir jų prieigose: 8 Girulių ir Melnragės paplūdimiuose, 5 Smiltynėje, (iš jų: 3 prie pliažų prieigų, 2 prie Jūrų muziejaus), 1 sezoninė lauko kavinė Kruizinių laivų terminale, 1 sezoninė lauko kavinė Melnragėje, taip pat 1 sezoninis baras ant jūros pontono Melnragėje, tačiau pastarasis veiklos dar nepradėjo.

- Kokiais maisto produktais leidžiama prekiauti lauko kavinėse prie jūros?

Sezoninėse lauko kavinėse leidžiama nesudėtingų viešojo maitinimo patiekalų gamyba iš atvežtų šaldytų pusgaminių. Tai čeburekai, bulvytės "fri", duona su sūriu, blynai, koldūnai ir kiti panašūs produktai. Šiose kavinėse taip pat leidžiama prekiauti nealkoholiniais ir nestipriais alkoholiniais gėrimais, fasuotais negreit gendančiais maisto produktais, kurių nereikia laikyti šaldytuve, taip pat ir ledais, jei kavinė turi tinkamus šaldymo įrenginius.

Klaipėdos pajūryje ir jo prieigose vykdoma sezoninė prekyba iš laikinųjų įrenginių, mobiliųjų maisto vežimėlių ar mobilių specializuotų priemonių, kuriuose leidžiama prekiauti fasuotais negreit gendančiais maisto produktais, taip pat ledais, rūkytomis žuvimis, spragintais kukurūzais, nealkoholiniais ir gaiviaisiais gėrimais, kava, pilstoma gira iš statinių.

- Pliažuose yra tekę matyti namuose kepta duona ar čeburekais prekiaujančius žmones, kurie siūlo šį maistą poilsiautojams, vaikščiodami pajūriu. Ar saugu pirkti tokį maistą?

Šiemet, kaip ir anksčiau, išnešiojamajai prekybai čeburekais Klaipėdos paplūdimiuose mūsų tarnyba leidimų neišdavė, kadangi neužtikrinamos higieninės ir laikymo sąlygos.

Praėjusiais metais dėl čeburekų, kuriuos būtų pirkę paplūdimyje, sunegalavusių žmonių nebuvo, skundų tarnyba dėl jų negavo.

Todėl, jei poilsiautojai pastebėtų prekiautojus, nešiojančius čeburekus, tokių gaminių siūlytume nepirkti. Paplūdimyje rekomenduojama valgyti tik stacionariose sezoninėse lauko kavinėse.

Ankstesniais metais pasitaikė keletas atvejų, kai pavieniai nežinomi asmenys prekiavo savos gamybos konditerijos gaminiais (namuose keptais vafliais su neaiškios kilmės įdarais ar kepta duona), o nelegalūs prekeiviai rūkytas žuvis pardavinėjo tiesiai iš nuosavo automobilio bagažinės ar kitaip.

Atkreipiame dėmesį, kad pirkdami tokius maisto produktus žmonės labai rizikuoja savo sveikata.

- Ar daug vasarą sulaukiate skundų dėl maitinimo paplūdimiuose?

Dėl nelegalių prekiautojų tarnyba yra gavusi pranešimų, skundų iš vartotojų, tačiau patikrinti informaciją sunku, dažniausiai nepavyksta, nes jie keičia prekybos vietą ar laiką.

Vartotojų skundų per šiuos ir praeitus metus dėl paplūdimiuose veikiančių sezoninių lauko kavinių ar prekybos iš laikinųjų įrenginių nesame gavę nė vieno.