Kol mažesnes pajamas gaunantys gyventojai pramogauti renkasi pigesnes picerijas ar užkandines, pinigus rečiau skaičiuojantys gyventojai ir miesto svečiai gali rinktis iš daugybės sostinėje įsikūrusių prabangių restoranų. Žinoma, eiliniam žmogui pamačius jų patiekalų kainas gali valgiaraštis ir iš rankų iškristi.

Penkių žvaigždučių viešbutyje „Kempinski“ prie Katedros aikštės yra įsikūręs restoranas „Telegrafas“. Čia už smaguriavimą keptų ančių krūtinėlėmis teks sumokėti 65,6 Lt. Omaras – 148,47 Lt, elnienos filė – beveik 90 Lt.

Restorane siūlomas ir specialusis virtuvės patiekalas – cepelinai. Jų porcija – 60 Lt. Palyginimui - „Katpėdėlėje“ cepelinų porcija – apie 14 Lt.

Pinigines ištuštinti užsukus į šį restoraną lengvai gali ir siūlomi gėrimai: brangiausias šampano butelis kainuoja daugiau nei 2,6 tūkst. Lt, balto vyno – daugiau nei 3,4 tūkst. Lt. Prasibudinti su juoda kava kainuos 11,05 Lt.

Radisson Blu” viešbutyje įsikūrusiame restorane „Riverside“ pravalgyti bent 100 Lt nesunku: pieninio veršiuko nugarinė – 75 Lt, juoda kava – 8 Lt.

Bene brangiausi restoranuose – jūrų gėrybių ir žuvies patiekalai. Štai Rotušėje įsikūrusioje „Žuvinėje“ juodieji eršketo ikrai sniege – 283,13 Lt, viena šviežia austrė 15,54 Lt arba 20,72 Lt, keptas aštuonkojis česnakiniame padaže – 86,32 Lt.

Prancūziškame restorane Vilniaus centre „Marche de Provence“ restorane užkąsti šviežių jūros gėrybių kainuos 52 Lt, sriubos nuo 25 Lt iki 52 Lt, ypatingas didkepsnis – 92 Lt, arklienos filė – 72 Lt.

Kainomis neatsilieka ir viešbutyje „Mabre“ veikiantis restoranas „Steakhouse Hazienda“. Čia žuvies patiekalai kainuoja apie 68 Lt, sriubos – apie 29 Lt. Bene brangiausias restorano patiekalas – limuzinų veislės jautienos iš Argentinos filė – 98,5 Lt.

Vakarienė keturių asmenų šeimai – apie 600 Lt

Penkių žvaigždučių viešbučio „Ramada“ ir jame įsikūrusio restorano „Imperial“ vadovas Karolis Pauliukaitis teigė stebintis, kaip po skaudžios krizės lietuviai vėl pradeda grįžti į prabangius restoranus.

Pasak jo, dabar restorano klientai iš Lietuvos sudaro apie 40 proc. klientų. Žinoma, prie jų priskaičiuojamos ir lietuviškos įmonės ar valstybinės institucijos, kurios užsisako restorane renginių pietus ar šventes.

Pavienių klientų iš Lietuvos restorane pagausėja savaitės pabaigoje ir savaitgaliais. Ypač sekmadieniais, kai organizuojamas „brunch'as“. Jo kaina vienam asmeniui – 69 Lt.

Paklaustas, kiek lietuviai vidutiniškai išleidžia restorane maistui ir gėrimams palyginti su užsieniečiais, K. Pauliukaitis atsakyti negalėjo, tačiau paminėjo, kad keturių asmenų šeima šiame restorane vakarienei išleidžia apie 600 Lt.

„Labai skiriasi užsieniečių ir lietuvių vynų pasirinkimas. Būna, kad užsieniečių sąskaitos didžiąją dalį sudaro vynas ar šampanas. Jiems prie geriausio kepsnio turi būti ir geriausias vynas. O Lietuvoje dar neturime tiek daug žmonių, kurie gerai nusimanytų vynuose“, - paminėjo pašnekovas.

Europietiškų kainų dar nepavijo

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tiki, kad sostinėje įsikūrę jau pakankamai prabangių restoranų.

Evalda Šiškauskienė
„Aišku, gaila, kad daugelis gerų restoranų yra viešbučiuose. Tai gal šiek tiek atbaido žmones, tačiau pasirinkimas pakankamas“, – teigė ji.

E. Šiškauskienė pastebėjo, kad visgi prabangių restoranų gausą diktuoja rinka – per krizę kūrėsi bei buvo persiorientavimas į pigesnes viešojo maitinimo įstaigas, tačiau ekonomikai atsigaunant didėja ir prabangių restoranų paletė.

Taip pat asociacijos atstovė pastebi, kad Vilniuje pradėjo kurtis nedideli, dažnai valgiaraštį keičiantys, nepigius, bet kokybiškus patiekalus siūlantys restoranai. Tarp tokių E. Šiškauskienė paminėjo „Druskos namus“, „Dine“ ir „The Town“ restoraną Gedimino prospekte.

Vis dėlto pašnekovė pabrėžė, kad Lietuvoje prabangiausių restoranų kainos vis dar gerokai atsilieka nuo Vakarų Europos restoranų kainų.

„Kas Europoje eurais, pas mus dar litais. Manau, kad ilgu laiku kainos susivienodins, nes daug produktų atsivežame iš užsienio, kad ir jūros gėrybės ar prabangesni sūriai“, - pridėjo ji.

Statistikos departamento duomenimis, per metus viešojo maitinimo įstaigos kainos paaugo 4,7 proc. (rugpjūčio mėn.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (714)