Kelionė į Trakus gali prasidėti automobiliu arba autobusu, traukiniu, dviračiu. Į Trakus su automobiliu vykstantys gyventojai iškart turėtų apsišarvuoti kantrybe. Jei darbo dienomis automobilį pasistatyti gali būti ne bėda, savaitgaliais gali tekti ilgiau padirbėti, kol rasite vietą priglausti transporto priemonę.

Automobiliu ar viešuoju transportu

Į savo privačių namų kiemus įsileidžiantys trakiečiai automobilius siūlo statyti už 2 eurus neribotam laikui. Parkavimas automatais apmokestinamose vietose gali kainuoti šiek tiek daugiau: geltonojoje zonoje valanda parkavimo kainuoja 0,6 euro arba 7 eurai parai, raudonojoje – 0,9 euro valandai arba 10 eurų parai.

Portalui DELFI apsilankius Trakuose gegužės paskutinį trečiadienį mieste automobilių stovėjimo vietų laisvų pakankamai daug, tačiau smulkieji verslininkai įspėja, kad saulėtais savaitgaliais situacija apsiverčia aukštyn kojomis.

Trakų turizmo informacijos centro vadovė Laima Balčytienė siūlo poilsiautojams gerai apmąstyti, ar į Trakus vykti automobiliu ar viešuoju transportu. Miestas nėra guminis, todėl su automobiliais atvykę gyventojai turėtų suprasti, kad patys užkemša miestą transporto priemonėmis.

Pavyzdžiui, traukiniu iš Vilniaus į Trakus ir atgal bilietas kainuoja 2,97 euro (birželio 4-5 d.).

Pasitaikius geram orui dalis Trakų lankytojų į pilį norės pažiūrėti iš ją supančio ežero. Tam teks nuomotis valtį ar vandens dviratį.

Einant pagrindiniu takeliu šalia ežero smulkieji verslininkai siūlo lipti į vandens dviračius ir valtis. Vienas vyresnio amžiaus vyriškis teigia, kad valtį ar vandens dviratį išnuomos už 6 eurus. DELFI žurnalistams nesusidomėjus pramogai ir patraukus toliau vyras bando įkalbėti nuomotis vandens transporto priemonę už 5 eurus.

Už keleto žingsnių šalia vandens dviračių sėdinti mergina teigia, kad mažesnio dviračio nuoma 6 eurai, delfinus primenančio – 7 eurai.

L. Balčytienė teigia, kad norintys sutaupyti neturėtų patingėti šiek tiek pasivaikščioti ir nuėjus toliau nuo pagrindinio tilto į Trakų pilį galima rasti vandens dviračių nuomos punktų, kuriuose šią paslaugą galima įsigyti ir už 4 eurus. Moteris ragina nepamiršti poilsiautojų ir derėtis.

Pasilepinus vandens pramogomis vaikai gali užsinorėti ledų. Šalia suvenyrų prekeivių plombyro ledais prekiaujanti moteriškė už vieną rutuliuką ledų prašo 1 euro, už du rutuliukus – 2 eurai.

Atsigaivinus ledais galima patraukti į Trakų pilį. Suaugusiems bilietas kainuos 6 eurus, moksleiviams, vaikams, pensininkams – 3 eurai.

Prieš užsisakant siūlo pažiūrėti į meniu

Portalas DELFI neseniai rašė apie pasipiktinusius vilniečius, kurie buvo priblokšti, kai apsilankymas kibininėje Trakuose jiems kainavo beveik 40 eurų.

Tačiau Trakų turizmo informacijos centro vadovė teigia, kad Trakuose siūlomos paslaugos ir maitinimo įstaigos skirtingas galimybes turintiems gyventojams. Todėl užėjus į patį brangiausią restoraną ir išsirinkus patį brangiausią kibiną nereikėtų stebėtis, kad jis kainuoja 5 eurus.

L. Balčytienė ir čia siūlo nepatingėti, pasivaikščioti ir apžiūrėti, kokiose kavinėse kokios kainos: dažnai restoranai Trakuose net turi lauke išneštus ar pakabintus meniu su kainomis.

O kibinų kainos Trakuose tikrai skiriasi.

Kavinėje „Markizas” du kibinai su kiauliena kainuos 3 eurus, o, pavyzdžiui, šalia esančiame „Kybinlar“ kibinas su jautiena kainuoja 2,3 euro, su vištiena – 2 eurai.

„Senojoje kibininėje“ šalia Turizmo informacijos centro kibinas su jautiena – 1,8 euro, su kiauliena – 1,4 euro. Eurų atidžiai neskaičiuojantys gyventojai turi ir prabangesnių pasirinkimų. Pavyzdžiui, „Kibinų šalyje“ kibinas su jautiena – 3,99 euro, su kiauliena – 4,99 euro.

Kam kibinai „Kibinų šalyje“ pasirodys per pigūs, prabangesnio pasisėdėjimo galima užsukti į „Apskritojo stalo klubo“ restoraną. Čia sriubų kainos prasideda nuo 11 eurų, antri patiekalai – 22-28 eurai.

Prispyrus reikalui gyventojai gali užsukti prie pagrindinės automobilių stovėjimo aikštelės stovintį konteinerinį tualetą, kuris nemokamas, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad jis dirba tik nuo 11 val. iki 21 val. (šeštadienį nuo 10.30 val.).

Ragina netingėti

Turizmo informacijos centro direktorė L. Balčytienė teigė, kad Trakuose sezonas po truputį jau įsivažiuoja.

„Pirmasis užvažiavimas svečių iš kaimyninių šalių buvo gegužės pradžioje, kai rusai, lenkai ir latviai turėjo šventes“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasak jos, pats darbymetis trakiečiams prasideda, kai mokyklose prasideda vasaros atostogos.

Be pavienių poilsiautojų apsilankymų Trakai sulaukia daug svečių, kai organizuojamos sporto šventės. Šiemet Trakai laukia net dviejų irklavimo čempionatų: Europos ir pasaulio. Pirmojo renginio metu tikimasi pritraukti apie keturis tūkstančius svečių, antram – iki 10 tūkst.

„Užteks ne tik Trakams, bet ir Vilniui“, – kalbėjo L. Balčytienė.

Į Trakus planuojantiems atvykti ne vieną dieną, o su nakvyne, pašnekovė pataria ja pradėti rūpintis iš anksto: pačiame mieste yra apie 1 tūkst. nakvynės vietų, visame rajone – apie 4 tūkst.

„Dėl kainų galiu tikrai nuraminti, po euro įvedimo jos čia nekito, gal tik centais verslininkai suapvalino. Be to, Trakuose nėra taip, kaip pajūryje, kad savaitgaliais nakvynės kainos gali būti sukeltos dukart. Čia jei ir didesnės kokiais 10 proc., bet ir viskas”, – ramino Trakų turizmo centro vadovė.

Pasak jos, keturių asmenų šeima nakvynę šalia Trakų gali rasti nuo 20 eurų.

Pasiteiravus, ar šį sezoną Trakai pasiūlys kokių infrastruktūros naujovių lankytojams, L. Balčytienė paminėjo tvarkomus dviračių takus.

„Kaip galime sutaupyti? Visų pirma atvažiuoti į Trakus viešuoju transportu – autobusas, traukinys, dviratis. Maistas? Reikia nepatingėti pasivaikščioti. Neimkite brangiausio kibino, o standartinį. Paeikite šiek tiek tolėliau, pamatysite, kad vieno kibino kainos svyruoja 2-3 eurais. Jei žmogus netingės pasivaikščioti, tikrai ras pagal savo kišenę“, – kalbėjo pašnekovė.

Verslininkai galėtų būti ir apsukresni

Kalbėdama apie paslaugų trūkumą Trakų turizmo centro vadovė visų pirma paminėjo taksi paslaugas: Trakuose važinėja tik du taksi automobiliai.

„Jie dažniausiai stovi prie autobusų stoties. Siūlėme stovėti arčiau pilies, buvo specialiai įrengtas ženklas. Daug turistų nori nuvažiuoti iki autobusų stoties, bet vairuotojai dažnai atsisako atvažiuoti arba pasako tokią kainą, kad net užsieniečiams brangu, arba dar nevažiuoja, nes sako laukiantys užsakymo į Vilnių“, – pasakojo pašnekovė.

Turizmo informacijos centro vadovė taip pat norėtų daugiau Trakuose matyti dviračių nuomos punktų. Šiuo metu mieste yra dvi nuomos vietos. Kaina – 4 eurai valanda arba 12 eurų parai.

L. Balčytienė pastebėjo, kad paskutiniu metu Trakuose itin išpopuliarėjo irklentės. Šiemet jau bus keli jų nuomos punktai. Pernai valanda irklente kainavo 10 eurų.

Pasigenda rusų

Šalia „Apskritojo stalo klubo“ restorano klientus gaudantis kapitonas Konstantinas Kozlovas pasiplaukioti jachta siūlo už 30 eurų (8 žmonėms). Vyras teigė, kad pagrindiniai klientai – lietuviai su svečiais iš užsienio

Vyras pasakoja, kad sezonas kapitonams su jachtomis prasideda dar balandį, o baigiasi spalį.

K. Kozlovo teigimu, jachtos labai populiarios ir tarp mergvakarius švenčiančių merginų. Iš viso aplink Trakų pilį su jachtomis plaukioja 15 kapitonų.

„Poilsiautojų ateina bangomis. Labai sumažėjo rusų. Tenka su jais bendrauti, tai ne dėl ekonominės padėties, o jie yra prigąsdinti dėl vykimo į Lietuvą. Tačiau atvykę pamato, kad čia ir rusiškai kalbama ir visi svetingi. Jų liko koks 20 proc. Taip pat dingo dalis lenkų, kurie mėgdavo atvažiuoti per gegužės šventes. Gal dėl kainų“, – svarstė kapitonas.

K. Kazlovas teigė pastebėjęs vis daugiau į Trakus atvykstančių turistų iš Azijos. Šiuo metu jis vis daugiau girdi prancūzų kalbos, o rugpjūtį laukia italų antplūdžio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (433)