Prarado du verslus

Šios bylos baigtis išskirtinė tuo, kad vyras kreditoriams nesumokėjo nė euro, nes teismas gynė vaikų interesus. Be to, ši fizinio asmens bankroto byla baigta per rekordiškai trumpą laiką – mokumo atkūrimo planas truko tik devynis mėnesius.

Fizinių asmenų bankroto įstatymu verslininkas nusprendė pasinaudoti todėl, nes nebebuvo kitos išeities. Jį slėgė tokios skolos, kad jas padengti būtų prireikę 70 metų.

Nesėkmės verslininką užklupo du kartus – 2008 metais ir 2011-aisiais. Vyrui priklausė dvi įmonės, už kurių paskolas jis buvo laidavęs bankams savo turtu.

Per ekonomines krizes šios įmonės bankrutavo, kreditoriai išsidalijo visą juridinių asmenų turtą, tačiau vyras vis tiek liko skolingas daugiau nei milijoną litų (apie 289 tūkst. eurų), nes buvo laidavęs savo turtu.

Visos jo banko sąskaitos, turtas buvo areštuoti, todėl išgyventi ir išlaikyti vaikus tapo beveik neįmanoma.

Vyras kūrė planus skelbti fizinio asmens bankrotą užsienyje, tačiau ten nerado darbo, todėl liko Lietuvoje ir laukė, kol 2013 metų kovą įsigaliojo Fizinių asmenų bankroto įstatymas.

Išlaidoms – 2 tūkst. litų per mėnesį

Neseniai Klaipėdos apygardos teismas savo nutartimi paliko galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir taip baigė pirmąją Klaipėdos regione fizinio asmens bankroto bylą.

„Galima sakyti, jog dabar tas žmogus atsivertė švarų naujo savo gyvenimo lapą. Jis nebeturi jokių skolų, dirba, tad gali gyvenimą pradėti kurtis iš naujo“, – teigė jo interesus teisme atstovavęs advokatas Vilius Karolis.

Kai jis bei jo klientas teismui pateikė prašymą iškelti fizinio asmens bankroto bylą, sykiu pateikė ir devynių mėnesių mokumo atkūrimo planą, nors įstatyme numatyta, kad jis gali trukti iki penkerių metų.

„Tokį prašymą pateikėme todėl, kad per tuos penkerius metus niekas nebūtų pasikeitęs. Mano klientas dirbo samdomą darbą ir jo pajamų pakako išlaikyti vaikus, kuriems išlaikyti teismas nustatė po 500 litų kas mėnesį, kliento būtinosioms išlaidoms per mėnesį buvo nustatyta 900 litų ir dar 100 litų kas mėnesį už bankroto administravimo priežiūrą. Skaičiavome, kad tam jog klientas nors kiek įstengtų grąžinti skolų kreditoriams, jam per mėnesį reikėjo uždirbti 4,5 tūkst. litų, o Klaipėdos regione taip apmokamą darbą rasti pakankamai sunku“, – aiškino advokatas.

Pačiam reikėjo paramos

Jis pasidžiaugė, jog teismas aukščiau iškėlė vaikų interesus, nors kreditoriai ir reikalavo mokėti bent minimalias įmokas.

„Teisme jau susiformavusi praktika, kad vieno vaiko išlaikymui per mėnesį nustatoma maždaug 500 litų suma. Todėl dažnai ir būna, kad kreditoriai supranta, kad nieko neatgaus, bet vis tiek reikalauja maksimalaus mokumo atkūrimo plano termino, taip, matyt, siekiant įbauginti kitus skolininkus. Ši byla įrodė, kad fizinio asmens bankrotas yra puiki išeitis išlipti iš sunkios finansinės duobės. Mano klientas kokius penkerius metus gyveno įtampoje, visos sąskaitos areštuotos, jam pačiam reikėjo finansinės pagalbos. O dabar jis vėl yra laisvas žmogus“, – kalbėjo V. Karolis.

Tačiau jis pabrėžė, jog fizinio asmens bankroto bylos keliamos sąžiningiems žmonėms, kurie neslepia savo pajamų.

Dažniausiai bankrutuoja Klaipėdos regione

Bankrutuoti fizinis asmuo turi teisę tada, kai jo skolos viršija 25 minimalius mėnesio atlyginimus.

Lietuvoje šiuo metu nagrinėjamos per 700 fizinio asmens bankroto bylų. Net 311 visų bylų nagrinėjama Klaipėdos regione, o tai yra 40 proc. visų bylų arba beveik tiek pat, kiek Vilniaus ir Kauno apskrityje kartu sudėjus.

Paklaustas, kodėl tokia tendencija, V. Karolis svarstė, jog 2007-2008 metais Klaipėdos rajonas buvo kone vienintelė Lietuvos savivaldybė, kur gyventojų skaičius augo. Žmonės ėmė dideles paskolas ir iš miesto kėlėsi gyventi į užmiestį. Po metų prasidėjo ekonominė krizė, kuri daugelį žmonių ir pavertė skolininkais, nes turto vertė krito, algos sumažėjo, o naujakurius prislėgė milžiniškos paskolos.

„Tačiau vis tiek pasitaiko atvejų, kad bankas pasiima nekilnojamąjį turtą, nes žmonės neįstengia išmokėti paskolos, tačiau jie vis tiek nesiryžta kelti fizinio asmens bankroto bylos nes gėda, o geriau yra pasirengę 20 ar 30 metų mokėti skolą bankui. Viliuosi, kad ateityje žmonės dar drąsiau ryšis fizinio asmens bankroto procedūroms, be to, tikimės, kad jas reglamentuojantys teisės aktai bus patobulinti, nes tobulintinų dalykų tikrai yra“, – kalbėjo V. Karolis.

Nuo 2013 metų kovo jau išnagrinėta 17 fizinio asmens bankroto bylų. Kitaip tariant, 17 asmenų atsikratė skolų šleifo ir pradėjo naują gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)