Todėl remdamasi banko patirtimi kaimyninėse šalyse, „Swedbank“ vadovė Lietuvoje Dovilė Grigienė patarė gyventojams artėjant euro įvedimui nelaukti paskutinės dienos.

„Swedbank“ vadovė teigė, kad bankas jau pradeda ruoštis euro įvedimui. Skaičiuojama, kad bankui euro įvedimas kainuos apie 25 mln. Lt.

D. Grigienė paminėjo, kad įsivedant eurą didžiausia problema taps grynųjų pinigų logistika.

Dovilė Grigienė
„Patirtis Latvijoje ir Estijoje rodo, kad su euro įvedimu išaugs laukimo laikas banko skyriuose. Estijoje laukimo laikai buvo pasiekę 4 val., o Latvijoje beveik 3 val. Artėjant euro įvedimui, mūsų paraginimas būtų nelaukti paskutinio mėnesio“, - kalbėjo banko vadovė Lietuvoje.

Pasak jos, ilgesnės nei įprasta paskutinį mėnesį prieš euro įvedimą ištįsdavo eilės ir prie bankomatų.

„Swedbank“ vadovė paragino paskutinės dienos nelaukti ir verslo įmonių. Joms siūloma nelaukti paskutinio ketvirčio, o iš anksto pradėti galvoti apie pakeitimus programinėje įrangoje, apskaitoje, apmokyti darbuotojus.

Penktadienį Lietuvos bankas paskelbė, kad likus ne mažiau nei mėnesiui iki euro įvedimo gyventojams bus pradėti pardavinėti pirmieji euro monetų rinkiniai.

Lietviškų eurų monetų rinkiniai bus platinami už nominaliąją vertę. Visuomenei skirto eurų monetų rinkinio nominalioji vertė bus 11,59 euro, arba 40 litų. Jį sudarys 23 monetos. Rinkinyje bus po tris 1, 2, 10, 20, 50 euro centų ir 1 bei 2 eurų monetas, taip po dvi 5 euro centų monetas. Iš viso bus pagaminta 900 tūkst. tokių rinkinių.

Numatoma, kad gyventojai eurų monetų rinkinių nuo gruodžio 1 d. galės įsigyti Lietuvos banko kasose, komerciniuose bankuose, AB „Lietuvos paštas“ skyriuose.

Ketvirtadienį Ūkio ministerijoje vyko Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos posėdis. Susitikime, kuriame dalyvavo Ūkio ministras Evaldas Gustas, Finansų ministras Rimantas Šadžius, Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, aptarta, kaip laiku ir aiškiai pateikti visuomenei visą reikalingą informaciją apie eurą, kaip bus informuojami įmonių darbuotojai apie litų keitimo į eurus tvarką. Siūloma pristatyti euro banknotų apsaugos požymius ir praktiškai apmokyti darbuotojus pažinti naują valiutą.

Posėdyje taip pat buvo pristatytos Ūkio ministerijos rengiamos rekomendacijos, kaip prekybos ir paslaugų teikimo vietose turėtų būti nurodomos kainos dvigubo kainų nurodymo laikotarpiu.

Ūkio ministras teigė, kad Latvijoje įvedus eurą 90,43 proc. kainų nepakito, apie 4,52 proc. kainų pakilo, 4,9 proc. - nukrito.

DELFI primena, kad galutinio sprendimo dėl euro įvedimo nuo 2015 m. Lietuva laukia liepą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)