Muziejų – daugiau nei šimtas

2012 – ieji metai Seimo nutarimu buvo paskelbti Muziejų metais. Tai – puiki proga apžiūrėti dar nematytas ekspozicijas visoje šalyje. Remiantis statistiniais duomenis, rinktis yra iš ko - 2011 m. muziejų Lietuvoje buvo 105, o demonstruojamų saugomų eksponatų skaičius viršijo 6 mln. Savo krašto muziejų nebuvo tik Ignalinoje, Šalčininkuose ir Širvintose.

Tiesa, pasirinkimą, kuriame iš muziejų apsilankyti, lemia ne tik tai, kokią parodą kviečiama apžiūrėti, bet ir tai, kiek teks sumokėti už bilietą – į muziejus dažniausiai traukiama su šeima, todėl vieno apsilankymo kaina gali padidėti ir du ar keturis kartus. Jei muziejus įsikūręs toliau nuo gyvenamosios vietos, papildomai kainuos ir autobuso ar traukinio bilietas, automobilio kuras.

DELFI palyginus populiariausių Lietuvoje muziejų bilietų kainas paaiškėjo, kad brangiausia Lietuvoje lankytis nevalstybiniuose muziejuose, o užsukti į valstybės remiamas institucijas vienam žmogui kartais pakaks ir kelių litų. Pigiausia, kaip ir kitose pasaulio dalyse, parodas muziejuose lankyti būnant moksleiviu, studentu ar senjoru. Tuomet bilieto kaina su statusą įrodančiu pažymėjimu gali kristi ir perpus.

Kaina už bilietą suaugusiems – nuo dviejų litų

Įėjimo kaina į muziejus Lietuvoje neviršija 30 litų net ir lankomiausiose vietose. Populiariausias Lietuvoje – Trakų istorinis muziejus, kuriame 2011 m. apsilankė beveik trečdalis milijono žmonių. Bilietas apžiūrėti nuolatinę ekspoziciją Trakų pilyje suaugusiems kainuos 14 litų, moksleiviams ir studentams – 6 litus. Taigi, kelionė automobiliu į nuo Vilniaus beveik 30 km nutolusius Trakus bei suma už bilietus keturių asmenų šeimai su dviem moksleiviais vaikais sieks apie 60 litų. Norintiems papildomai aplankyti ir kitas parodas ar ekspozicijas pilyje teks sumokėti dar 2 – 4 litus.

Įėjimas į antrąjį pagal populiarumą respublikinį Lietuvos jūrų muziejų kainuos brangiausiai – už bilietą suaugusiajam sezono metu – vasarą - teks sumokėti 15 litų, moksleiviams ir studentams – 7 litus. Deja, šiuo metu vienas populiariausių muziejaus padalinių - delfinariumas – neveikia. Iki šių metų pabaigos jo atidaryti neplanuojama, tačiau po rekonstrukcijos norintiems jame apsilankyti, teks susimokėti papildomai.

Bilietų kaina į nacionalinių šalies muziejų - Lietuvos dailės, Lietuvos nacionalinio, M. K. Čiurlionio dailės - padalinius yra dar mažesnė: klientams už apsilankymą juose pakaks sumokėti 2 – 8 litus. Pavyzdžiui, Lietuvos dailės muziejui priklausančiame Taikomosios dailės muziejuje Vilniuje už bilietą reikės mokėti 6 litus, o nuvykus į Palangos Gintaro muziejų – 8 litus.

Tuo tarpu tame pačiame Lietuvos kurorte įsikūrusioje Daktaro Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje, Lietuvos Nacionalinio muziejaus padalinyje, apsilankyti tereikės 2 litų. Nors kainos, lyginant su didžiaisiais Europos miestų muziejais atrodo nedidelės, pavyzdžiui, kaimyninės Latvijos muziejuose apsilankyti nusprendusiems žmonėms teks išleisti panašiai: įėjimas į Nacionalinį Latvijos istorijos muziejų suaugusiajam kainuos apie 5 litus, Rygos automobilių muziejus – apie 10 litų, Latvijos okupacijos muziejuje – pasirinktinai, pagal savo galimybes. Brangiau kainuos tik apsilankymas Rygos aviacijos muziejuje, kur apsilankymas turistui kainuos 25 litus.

„Visit Lithuania“ kelionių agentūros turizmo vadybininkė Jolanta Valiukevičiūtė pabrėžia, kad nepaisant kainų skirtumo su užsienio muziejais, Lietuvoje pamatyti taip pat yra ką. „Lietuvoje irgi yra iš tikrųjų gerų muziejų. Palyginimui, tas pats Trakų istorinis muziejus, vienas iš lankomiausių ir niekuo nenusileidžiantis Latvijos ar Lenkijos pilims”, - sakė J. Valiukevičiūtė. Arūnė Bilunskaitė, „Aratravel“ turizmo vadybininkė, kalbėjo, kad labiausiai skiriasi užsienyje esančių ir lietuviškų muziejų dydis. „Mūsų Lietuvos muziejai labai kuklučiai ir retas muziejus yra didelis, kur yra daug ką pasižiūrėti. O užsienio muziejai didesni, bet ten ir kainos kitokios. Apytiksliai, gali būti toks santykis – Europoje 10 eurų, Lietuvoje – 10 litų“, - palygino A. Bilunskaitė. Kalbintos turizmo specialistės vieningai sutarė, kad Lietuvoje muziejų kainos tikrai neaukštos.

Nevalstybiniai muziejai brangesni

Grūto parkas. F. Engelsas, K. Marksas, Leninas, V. Kapsukas ir Stalinas
Lietuvoje kiek daugiau teks sumokėti norint apsilankyti populiariausiuose nevalstybiniuose muziejuose – Grūto ir Europos parkuose. Įėjimas lankytojams kainuos 20 litų (VšĮ Grūto parkas) arba 25 litus (VšĮ Europos parkas). Sovietinių skulptūrų muziejų pasiekti automobiliu iš Vilniaus ar Kauno bei atgal papildomai kainuos dar apie 80 litų. Europos centrą aplankyti su šeima gali kainuoti panašiai: už bilietus dviems suaugusiems ir dviems moksleiviams teks sumokėti 72 litus, už kelionę nuo Vilniaus iki Europos centro - 12 litus.

„Grūto parko“ įkūrėjas Viliumas Malinauskas sakė, kad tokią kainą už bilietą lemia tai, jog muziejus nėra valstybinis. „Kainas padarėme tokias, kad parkas pats galėtų save išlaikyti. Vis tik parke dirba ir apie 60 žmonių, kuriems reikia mokėti atlyginimus. Valstybiniai muziejai gauna subsidijas, o mums reikia išsilaikyti patiems“, - kalbėjo vyriškis. V. Malinauskas pasakojo, kad artimiausiu metu muziejus bus plečiamas – bus atidaryta velnių, o vėliau – ir olimpinių meškiukų paroda. Tiesa, tai kainos dydžiui įtakos neturės.

„Grūto parko“ įkūrėjo manymu, jų muziejaus populiarumą lemia tai, kad jame veiklos ras visi. „Populiarumą lemia tai, kad viskas normaliai paruošta, atsižvelgta ir į mažuosius - įrengtas mini zoologijos sodas, o tėveliai gali atėję pažiūrėti istorijos. - sakė V. Malinauskas. - Džiaugiamės tuo, kad įkūrėme šitą parką žmonėms ir žmonijai, vis tik pas mus didžioji dalis lankytojų yra užsieniečiai, ir manome, kad žmonėms nuolatos galime priminti, prie ko gali privesti bet kokios diktatūros atėjusios į valdžią“.

Kitose muziejų statusą turinčiose viešosiose įstaigose, pavyzdžiui, Lietuvos energetikos muziejuje ar Antano Mončiaus namuose - muziejuje, bilieto kaina bus mažesnė: nuo 4 iki 10 litų. Studentams ar senjorams kaina bus perpus mažesnė.

Muziejai mažesni, bet ne prastesni

Pasak J. Valiukevičiūtės, susidomėjimas muziejais Lietuvoje auga suaugusiųjų tarpe. Jos manymu, tai galėjo lemti reklama ir finansinė situacija. „Gal atsirado daugiau reklamos, gal finansų – vis tiek Lietuvoje yra ką pamatyti, bet kainos atžvilgiu yra pigiau kur nors išvažiuoti. Gal žmonės suprato, jog Lietuvoje matė dar ne viską, o jau veržiasi į kitus kraštus“, - kalbėjo moteris.

Visgi, A. Bilunskaitės teigimu, populiaresni tarp turistų išlieka kiti lankomi objektai – bažnyčios, pilys, vietos, nuo kurių atsiveria gražūs vaizdai. „Su muziejais yra taip, kad jei šalia yra suplanuotas ekskursijos kelias, tai mes ir sudarinėjame tokias ekskursijas, kad tame kelyje būtų ir muziejus. Tuomet muziejus ir yra lankytinas“, - sakė turizmo specialistė.

Kelionių agentūrų atstovės vardijo šiuo metu populiariausias lankytinas vietas Lietuvoje. A. Bilunskaitė sakė, jog verta aplankyti Birštone įsikūrusį muziejų (įėjimas nemokamas). „Kiekvienas muziejus turi savo privalumus – pavyzdžiui, senosios mokyklos. Kas kam įdomu: kitiems įdomus Kauno karo muziejus, kiekvienas savo išskirtinumų turi“, - sakė ji. J. Valiukevičiūtė tikino, kad Vilniuje lankomiausias Gedimino pilies bokštas, Šv. Jonų bažnyčios varpinė, Genocido aukų muziejus. Kitose Lietuvos dalyse – Gintaro muziejus Palangoje, Anykščių Arklių muziejus, Lietuvos etnokosmologijos muziejus. J. Valiukevičiūtė paminėjo, kad dabar žmonės vis dažniau nori aplankyti ir aktyviai restauruojamus dvarus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)