Nors daugelis finansų patarėjų savo klientams pataria taupyti, automatiškai atidedant dalį sumos iš kiekvieno uždarbio, daugybei žmonių pradėti taip elgtis vis dar būna labai sunku.

„Taupymo fronte nematome jokios pažangos, nors ji yra desperatiškai būtina“, - sako vyriausiasis Bankrate.com finansų analitikas, kuris per vieną tyrimą nustatė, kad 22 proc. vartotojų turi daugiau skolų negu santaupų nenumatytiems atvejams. Neturint jokių santaupų, galima prisidaryti dar daugiau skolų, jei įvyksta kas nors nenumatyta.

Kad įgautų įprotį taupyti, kai kuriems žmonėms reikia stipresnės iniciatyvos, pavyzdžiui, spaudimo žinant, jog kažkas deda į tave viltis, ar galimybės laimėti pinigų. Iš finansinį sąmoningumą skatinusios kampanijos „America Saves Week“, kurią surengė nevyriausybinės, vyriausybinės ir privačios organizacijos, svetainė „The Washington Post“ atrinko kūrybiškiausius būdus, kaip padidinti savo santaupas.

Galbūt dalis pasiūlymų pasirodys aktualūs ir Lietuvos gyventojams.

Dalyvaukite bankų loterijose

Vis daugiau bankų ir kredito unijų JAV skatina žmones taupyti, taikydamos taktiką, kuri vadinama su prizais susietomis santaupų sąskaitomis. Žmonėms, kurie padeda pinigus į banką, jos siūlo galimybę išlošti grynųjų pinigų. Daugelyje JAV valstijų kreditų unijos taiko didžiausią su prizais susietą taupymo programą „Save to Win“ („Taupyk, kad laimėtum“). Jos dalyviams už kiekvienus sutaupytus 25 dolerius 10 kartų per mėnesį arba iš viso 30 kartų suteikiamas šansas laimėti prizą, kuris gali siekti nuo 25 iki 5 tūkst. dolerių.

Tiesa, Lietuvoje jokių panašių taupymo produktų bankai nesiūlo.

Įtraukite draugus

Jeigu jums trūksta savidisciplinos, kad galėtumėte taupyti savarankiškai, galbūt jums padės draugai, prieš kuriuos privalėsite būti atsakingas. Pasaulyje egzistuoja vadinami skolinimo klubai, kai grupė žmonių sumeta į krūvą savo santaupas ir kiekvieną savaitę šį pinigų puodą perleidžia saugoti vis kitam žmogui.

Tarkime, dešimt žmonių susimeta po 100 dolerių ir turi 1 tūkst. dolerių. Per dešimt savaičių ši suma atitenka vis kitam asmeniui, kol praeina visą ratą. Pirmiesiems šio ciklo žmonėms ši suma gali atrodyti tarsi trumpalaikė paskola, sakė ekonomikos profesorius Jonathanas Morduchas iš Niujorko universiteto Wagnerio mokyklos. Tačiau tiems, kas šią sumą gauna ciklo pabaigoje, tai primena priverstinę taupymo programą, pridūrė jis.

Kai kuriais atvejais, žinojimas, kad kiti žmonės patiki tau savo pinigus, gali būti efektyvesnė priemonė, negu 100 dolerių atidėjimas į santaupų sąskaitą, sakė J. Morduchas, kuris tyrinėjo tokį taupymo būdą, kai dalyvavo projekte „U.S. Financial Diaries“, per kurį metus laiko buvo sekami 235 šeimų savaitiniai pinigų srautai.

„Tai skirtingas metodas nuo įprasto taupymo, kuris mums atrodo lėtas ir nuobodus, - pažymėjo jis. - Tai veiksmingas būdas daugeliui žmonių“.

Paverskite taupymą varžybomis

Taupymo konkursai, pavyzdžiui, 52 savaičių taupymo iššūkis, gali paversti taupymo procesą patrauklesniu dalyku, jei didelis tikslas bus suskaidytas į mažesnes savaitės sumas. Nors paprastai apie tokią sistemą daug kalbama metų pradžioje, šis metodas gali būti veiksmingas bet kuriuo metų trukmės periodu.

Paprastai dalyviai pradeda nuo mažų sumų: pirmąją savaitę atideda 1 dolerį, antrą savaitę – 2 dolerius ir taip toliau, kol paskutinę savaitę atideda jau 52 dolerius. Iššūkio pabaigoje būna sutaupyti 1 378 doleriai.

Jei šio iššūkio imsitės su draugais, kurie vieni kitiems primena, kad atėjo laikas atidėti pinigus, turėsite daugiau motyvacijos taupyti, net kai sumos taps kur kas didesnės.

Taupykite grąžą

Galite elgtis senamadiškai ir dienos pabaigoje iš grąžos gautas monetas suberti į stiklainį. Savaitės ar mėnesio pabaigoje šiuos pinigus galite įnešti į taupymo sąskaitą.

Tačiau jei esate iš tų žmonių, kurie šiais laikais pirmenybę teikia plastikui, o ne gryniesiems pinigams, tuomet pasidomėkite, ar jūsų bankas nesiūlo galimybės daryti tai skaitmeniniu būdu. Lietuvoje vėlgi bankai tokio pasiūlymo neteikia, taigi belieka pasinaudoti patarimu taupyti grynaisiais atiduotą grąžą.

Bank of America“, pavyzdžiui, turi taupymo programą „Keep the Change“, kuri kiekvieno pirkinio kainą suapvalina į didesnę pusę ir susidariusį skirtumą, ar tai būtų 50, ar 75 centai, perveda į taupymo sąskaitą.

Naudokitės programėle, kuri padarys tai už jus

Naujos išmaniųjų telefonų programėlės padeda žmonėms taupyti, automatizuodamos šį procesą. Programėlė „Acorns“ padeda žmonėms atidėti grąžą nuo kasdienių pirkinių. Tačiau užuot nuėję į mažas palūkanas siūlančias taupymo sąskaitas, pinigai yra saugomi portfelyje, iš kurio investuojama vertybinių popierių biržose. Sąskaitų, kuriose yra mažiau kaip 5 tūkst. dolerių, savininkams per mėnesį reikia mokėti 1 dolerio aptarnavimo mokestį, o už didesnes kaip 5 tūkst. dolerių sąskaitas mokesčiai išauga iki 0,25 proc. nuo sąskaitos sumos.

Kita programėlė – „Digit“ – analizuoja vartotojo pinigų srautus ir du ar tris kartus per savaitę automatiškai perveda pinigus į taupymo sąskaitą.

Ši programa, už kurią nereikia nieko mokėti, analizuoja, kada asmuo gauna užmokestį, kokias sąskaitas jis turi apmokėti ir kiek pinigų jis paprastai išleidžia. Tuomet numatomą likutį – paprastai nuo 5 iki 50 dolerių – programa perveda į atskirą sąskaitą. „Iš esmės žmogus nepajunta, kad trūksta kažkiek pinigų“, - pažymėjo „Digit“ vadovas Ethanas Blochas.

Ar turite savų taupymo strategijų, kurios yra veiksmingos? Pasidalykite savo patarimais komentaruose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)