Pastaruoju metu vis daugiau keliautojų susigundo įsigyti juvelyrinių gaminių, kurie sužavi ne tik savo dizainu, bet ir ypač patrauklia, žemesne kaina nei Lietuvoje. Štai, pavyzdžiui, Tailandas – perlų kraštas, todėl suprantama, kad keliautojai kaip suvenyrą iš šios šalies nori parvežti perlų karolius, apyrankes ar auskarus. Ir kaip gi galima šiam norui atsispirti, jeigu kaina kur kas žemesnė nei Lietuvoje?

Štai, būtent čia ir esminė keliautojų klaida – kaina. Tai ypač stiprus faktorius, kuris lemia apsisprendimą dėl juvelyrinio dirbinio pirkimo, rašoma VĮ „Lietuvos prabavimo rūmų“ pranešime.

VĮ „Lietuvos prabavimo rūmaiˮ specialistai pastebi, kad keliautojai dažnai nežino tauriųjų metalų kainos rinkoje, todėl neretai apsigauna vietoj tauriųjų metalų įsigydami netauriųjų metalų gaminius. LPR Kauno filiale darbuotojai prisiminė neseniai įvykusį įvykį, kuomet moteris atostogų metu Turkijoje, kartu su turistine grupe apsilankė gido rekomenduotoje juvelyrinėje aukso gaminių parduotuvėje ir įsigijo auksinį žiedą su cirkoniu. Moteris pasakojo, kad parduotuvė atrodė prestižinė, įspūdingo dizaino, pardavėjos savo srities profesionalės, todėl jai nekilo net menkiausių abejonių, kad perkant iš tokios prestižinės parduotuvės galėtų būti kažkas negerai. Moteris parduotuvėje išsirinko kiek daugiau nei 2 gramus sveriantį auksinį žiedelį su cirkonio akute, sumokėdama 300 eurų. Norime atkreipti dėmesį į tai, kad žiedas neturėjo valstybinio kontrolinio prabavimo ženklo, o tik skaičiukus „14Kˮ ( tai atitinka 585 aukso prabą). Patrauklia kaina ir nauju papuošalu moteris džiaugėsi neilgai. Kelionės į Lietuvą metu, ji žiedą nusprendė užsidėti ant piršto ir pasipuikuoti prieš draugus. Visgi, vos išlipusi iš lėktuvo moteris smarkiai sunerimo, kai pastebėjo pirmąsias pūsleles ant tauriojo metalo, o jas prilietus aukso spalva pradėjo trupėti ir luptis. Sekančią dieną moteris atvyko į VĮ „Lietuvos prabavimo rūmusˮ, kur žiedas buvo patikrintas ir nustatyta, kad tai visiškas metalas apipurkštas gelsvos spalvos danga, o žiedo akutė ne cirkonis, bet stiklas.

Tokių atvejų yra ne vienas, todėl VĮ „Lietuvos prabavimo rūmaiˮ pateikia patarimus į ką atkreipti dėmesį juvelyrinius gaminius perkant tiek Lietuvoje, tiek užsienyje:

1. Prieš perkant tauriojo metalo gaminį būtinai pasidomėkite kokia rinkoje vyrauja aukso, sidabro ir t. t. kaina. Per didelis siūlomos kainos skirtumas (ypač kai kaina gerokai pigesnė nei siūloma rinkoje) gali signalizuoti apie tam tikrus pavojus.

2. Nei užsienyje, nei Lietuvoje niekuomet nepirkite juvelyrinių gaminių „iš rankųˮ. Tokiu būdu įsigijus nekokybišką, netikrą gaminį neturėsite kam teisiškai pareikšti pretenzijų, nes perkant tokiu būdu pardavėjai niekada pirkimo čekių neduoda. Na, o visgi, jeigu perkate gaminį Lietuvoje „iš rankų“ pirmiausia atkreipkite dėmesį ar gaminys paženklintas Lietuvos valstybiniu kontroliniu prabavimo ženklu
pvz: . Jeigu tokio ženkliuko visgi nėra, o pvz. aukso gaminyje matote tik skaičius pvz: „585ˮ, neapsigaukite, tai ne gaminio praba, o tik skaitmenys, kurie neužtikrins tauriojo metalo kiekio lydinyje buvimo.

3. Juvelyrinius dirbinius užsienyje saugiausia pirkti tose šalyse, kur privaloma trečios nepriklausomos institucijos kontrolė (nepriklausoma nuo gamintojo, vartotojo ar pardavėjo) t. y. prieš patekdamas į rinką tauriojo metalo dirbinys privalo būti pateiktas patikrinti ir paženklinti atitinkamai institucijai (Lietuvoje nepriklausomą kontrolę atlieka VĮ „Lietuvos prabavimo rūmaiˮ).

4. Juvelyrinį dirbinį perkant užsienyje, patartina apžiūrėti gaminyje įspauduotus ženklus bei mokėti juos atpažinti. Jeigu nežinote kaip atrodo toje šalyje galiojantis valstybinis kontrolinis prabavimo ženklas, tuomet patartina visuomet paprašyti pardavėjo parodyti ženklo pavyzdį (tą padaryti jis privalo). Tik įsitikinę, kad gaminys paženklintas galite jį pirkti.

Tai pagrindiniai patarimai į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį perkant juvelyrinius dirbinius užsienyje. Nors vasara – atostogų metas, bet visgi nederėtų visiškai atsipalaiduoti, kai nusprendžiate pirkti didesnės vertės juvelyrinius gaminius, nes pamiršę visus šiuos patarimus galite stipriai nusivilti įsigyto gaminio kokybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)