18-ai darbuotojų vadovaujanti įmonės „Sermėga” savininkė Ieva Kygienė pripažįsta jau ne vienerius metus balansuojanti ant išlikimo ribos. Kaip išeiti iš užburto rato?

SEB banko ir LRT televizijos verslumą regionuose skatinančio projekto „Lietuva gali” konsultantai pripažino, kad įmonės savininkei vienai tuo pat metu ir vadovauti įmonei, ir ieškoti klientų – per didelė našta. Išvada – įdarbinti pardavimo vadybininką. Tačiau prabėgus beveik dvejiems metams po pirmo susitikimo su „Sermėgos” savininke jos siuvykloje vėl apsilankę konsultantai atranda tas pačias bėdas.

Kodėl vos galą su galu sudurianti siuvyklos savininkė nesiryžta pasamdyti gero, šioje srityje patyrusio pardavimo vadovo?

I. Kygienės atsakymai, konsultantų neįtikina.

„Mano vertinimu, tai yra įmonės išgyvenimo klausimas, – sako SEB banko prezidento pavaduotojas Virginijus Doveika. – Ji visiškai priklausoma nuo kelių užsakovų, kuriuos dabar turi. Radus dar 5 užsakovus, įmonė nebus priklausoma nuo vieno ar kito, gerokai geriau jausis ir turės laisvės sprendimams. Baimė išleisti pinigų, net ne baimė, o vertinimas situacijos, kad neturiu pinigų, reikia pigiau, yra ne visiškai teisingas. Reikia investuoti, reikia žengti drąsų žingsnį tam, kad įmonė išgyventų.”

Rizikuoti ir nepagailėti pinigų, net jeigu tektų skolintis, „Sermėgos” savininkę ragino ir verslininkas Arvydas Padvaiskas, prieš du dešimtmečius pradėjęs ir išauginęs čiužinių gamybos verslą.

„Jeigu jūs produkto nesugebėsite parduoti, kam tada siūti, kam tada gaminti? – provokuoja A. Padvaiskas. – Verslas yra rizika. Arba jūs sutaupysit ir bankrutuosit, arba išleisit ir pasiskolinsit ir po metų turėsit trigubai daugiau”.

Ar „Lietuva gali” konsultantams pavyko nedidelės siuvyklos savininkei įkvėpti drąsos?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)