Abejonių nekelia tik viena – A. Oželio pažintis su restoranais prasidėjo nuo kiaulienos nugarinės kepsnio, liaudiškai tariant, karbonado. Tiesa, tuomet būsimam restoranininkui buvo vos šešeri, tačiau pirmų vaišių restorane padarytas įspūdis – neišdildomas.

„Mama buvo išvažiavusi ir tėvas nuvedė mane pavalgyti į restoraną, – vaikystės prisiminimais LRT laidoje „Lietuva gali“ dalijasi iš Biržų kilęs verslininkas. - Kaip dabar atsimenu: kiaulienos karbondas, keptos bulvytės a la fri, bet tokios naminės, ir žali žirneliai. Tų bulvyčių skonį, rodos, iki šiol burnoj jaučiu.“

Anot verslininko, pirmą kartą restorane valgyto patiekalo vaizdas pasirodė pribloškiamai gražus. „Nežinau, kaip dabar sureguočiau, gavęs karbonadą su konservuotais žirneliais,“ – juokiasi gurmaniškus patiekalus savo restoranuose siūlantis A. Oželis.

Nors vaikystėje gimtuosiuose Biržuose pirmą kartą aplankytas restoranas A. Oželį tiesiog užbūrė, savąjį kurti ėmėsi tik po daugelio metų, – labiau atsitiktinai, nei vaikydamasis svajonę.

Vilniaus Universitete baigęs prekybos ekonomiką, A. Oželis pradėjo dirbti Lietkoopsąjungos prekybos bazėje. „Dirbau prie deficitų, skirsčiau talonus degtinei, cukrui,“ – su ironija socialistinio gyvenimo realizmą apibūdina verslininkas. Atėjus „laukinio kapitalizmo“ laikams, A. Oželis, kaip ir daugelis kitų to metų verslininkų, ieškojo prekių, kurias būtų galima pigiai nupirkti ir brangiai parduoti.

Renata Greviškienė,  Aivaras Čičelis ir Arūnas Oželis
„Viskas prasidėjo nuo lauko baldų. Pamatėm skelbimą, kad parduodami balti plastikiniai lauko baldai. Ir per durną galvą nusipirkom 100 komplektų. Reikėjo rasti, kur juos padėt. Pradėjom eiti per Vilnių, suradom vietą, padarėm pirmą lauko kavinę- terasą, nes kažką panašaus buvau nusižiūrėjęs užsienyje“. Taip A. Oželis iš prekybininko virto restoranininku.

„Baisu net pasakyt, daugiau negu 20 metų esu šitam versle, su nedideliais nukrypimais ir išėjimais. Tai verslas, kuris įtraukia ir nebepaleidžia. Ne dėl to, kad tau gera ir smagu, bet dėl to, kad tu negali iš jo išeit. Kaip į pelkę: turi daryt, nes jeigu nedarysi, nuskęsi,” – sako saldaus ir kartaus versle paragavęs A. Oželis, dažnai laikomas Lietuvos restoranų verslo novatoriumi, vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjęs tiekti austres ir pirmasis Lietuvoje atidaręs restoraną, virtuvėje taikiusį molekulinės gastronomijos metodus.

Gardūs patiekalai restoranui svarbu, bet verslo sėkmės jie dar negarantuoja. Tą savo kailiu patyrė ir A. Oželis. Ne vieną restoraną atidarusiam ir uždariusiam verslininkui puikiai suprantami jo kolegų rūpesčiai, todėl iš Biržų kilęs verslininkas nedvejodamas sutinka padėti LRT televizijos ir SEB banko verslumą skatinančiame projekte „Lietuva gali“ dalyvaujančiai restorano „Pilies skliautai“ savininkei Renatai Greviškienei.

Pirmąją savo kavinę prieš 18 metų Pabiržėje atidariusi R. Greviškienė užpernai ryžosi drąsiam iššūkiui – atidaryti šeimos restoraną atstatytoje istorinėje Biržų pilyje. Išskirtinė vieta įpareigoja. Tik ar tai iš tiesų privalumas, galintis nulemti restorano sėkmę? Kaip tuomet kuo geriau jį išnaudoti?

Ką kraštietei patars Lietuvos restoranų guru A. Oželis ir SEB banko prezidento pavaduotojas Aivaras Čičelis? Sėkmingo verslo receptai laidoje „Lietuva gali“ antradieniais 21.55 val. per LRT televiziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)