Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) pirmininkas Andriejus Stančikas agroverslo portalui „Agroeta" sakė nesąs patenkintas tokia Vyriausybės pozicija.

„Mums pranešė, kad neišmokėtų išmokų kompensacijas gaus tik tie, kurie kreipėsi į teismą, bet tai nėra teisinga. Konsultuojamės su teisininkais dėl tolesnių žingsnių", - sakė ŽŪR pirmininkas.

Birželį A. Stančikas raštu kreipėsi į Vyriausybę ir Žemės ūkio ministeriją prašydamas pateikti informaciją, kada ir kaip šalies žemdirbiams bus grąžinta neišmokėta dalis.

Dar 2013 m. išmokant tiesiogines išmokas už 2012 m. buvo priimtas sprendimas taikyti moduliaciją, t. y. išmokas pagal tam tikrą formulę sumažinti žemės ūkio subjektams, kurių bendra Europos Sąjungos ir nacionalinių išmokų suma viršija 5 000 EUR.

Dėl šio sprendimo 9 647 žemės ūkio subjektai prarado apie 13 mln. Eur.

2015 m. lapkričio 12 d. Europos Teisingumo Teismas konstatavo, kad reikalavimas sumažinti papildomas nacionalines tiesiogines išmokas, skirtas Lietuvos žemės ūkio subjektams už 2012 m., kuriems bendra nacionalinių ir Europos Sąjungos tiesioginių išmokų suma buvo nuo 5 000 Eur iki 300 000 Eur, yra neteisėtas.

Žemės ūkio ministerijos atsiųstame atsakyme teigiama, kad norint kompensuoti neišmokėtas išmokas biudžete reiktų rasti apie 20,9 mln. Eur.

„Ministerija, atsižvelgdama į sunkėjančią, ypatingai pieno ūkių, situaciją ir suprasdama paramos būtinybę žemdirbiams, keletą kartų kreipėsi į Vyriausybę, prašydama priimti sprendimą dėl galimybės pareiškėjams kompensuoti papildomų numodeliuotų nacionalinių tiesioginių išmokų (PNTI) dalį (...).

Vyriausybė, atsižvelgdama į ministerijos prašymą, yra nusprendusi pritarti taikos sutarčių sudarymui su pareiškėjais, kurie kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Šiems 135 pareiškėjams numoduliuota suma - 2 412 000 Eur bus išmokėta pagal sudarytas taikos sutartis administracinėse bylose.

Ministerija, manydama, kad visiems pareiškėjams turėtų būti taikomos vienodos nuostatos, 2016 m. birželio 17 d. raštu kreipėsi į Vyriausybę, siūlydama apsispręsti ir dėl numoduliuotų PNTI lėšų už 2012 ir 2013 m. dalies išmokėjimo pareiškėjams, nesikreipusiems į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Kadangi šiems pareiškėjams numoduliuota suma sudaro apie 18,5 mln. Eur, pasiūlyta šias lėšas išmokėti per ilgesnį laikotarpį, pradedant 2017 m. per 5 metus", - tvirtinama atsakyme.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)