Jų la­bai ma­žai bu­vo ne tik Lie­tu­vos miš­kuo­se, bet ir kai­my­ni­nė­je Bal­ta­ru­si­jo­je, kur įmo­nė tu­ri šių uo­gų su­pir­ki­mo pa­da­li­nį. Sie­kiant ne­ap­vil­ti už­sa­ko­vų da­bar vie­nin­te­lė pa­guo­da „Vėt­ri­jai“ – pra­si­de­dan­tis mė­ly­nių se­zo­nas Šve­di­jo­je.

Uo­gų už­si­šal­dys 10 proc. ma­žiau

„Vėt­ri­ja“ per se­zo­ną už­šal­do apie 5 tūkst. to­nų be­veik de­šim­ties rū­šių uo­gų. Dau­giau­sia – mė­ly­nių, maž­daug 2 tūkst. to­nų. Šį­met jų bus už­šal­dy­ta be­veik 500 to­nų ma­žiau.
 
Kaip sa­ko ben­dro­vės di­rek­to­rius Ge­di­mi­nas Dauk­šys, mė­ly­nių Lie­tu­vos miš­kuo­se bu­vo ma­žai, nors jų už­megz­ta ir ne­ma­žai, bet uo­gos, ti­kė­ti­na, dėl saus­ros ar dėl ki­tų prie­žas­čių nu­by­rė­jo. Taip pat at­si­ti­ko ir Bal­ta­ru­si­jo­je, kur ben­dro­vė tu­ri šių uo­gų su­pir­ki­mo pa­da­li­nį, o jis šį­met be­veik ne­dir­bo.
 
Mė­ly­nių „Vėt­ri­ja“ kaip ir kas­met at­si­ve­žė iš Lat­vi­jos, Es­ti­jos, kur, ypač pas­ta­ro­jo­je ša­ly­je, bu­vo gau­sus šių uo­gų der­lius. Kaip nie­ka­da anks­tes­niais me­tais uo­gų šal­dy­mu ir pre­ky­ba be­si­ver­čian­čią Aly­taus ben­dro­vę dėl mė­ly­nių gel­bės Šve­di­ja, kur da­bar pra­si­de­da mė­ly­nių se­zo­nas ir ti­ki­ma­si mak­­­si­ma­liai su­pirk­ti trūks­ta­mą uo­gų kie­kį.
 
„Vėt­ri­ja“ šį se­zo­ną, pa­ly­gin­ti su anks­tes­niu, ma­žiau nu­pir­ko ir juo­dų­jų ser­ben­tų, – vie­toj 1 tūkst. to­nų 500 to­nų. Prie­žas­tis ta pa­ti – ma­žes­nis uo­gų der­lius.
 
G.Dauk­šio tvir­ti­ni­mu, per šį se­zo­ną įmo­nė už­si­šal­dys uo­gų 10 proc. ma­žiau nei anks­tes­niais me­tais. Anks­čiau uo­gų se­zo­nų me­tu įmo­nė dir­bo ke­tu­rio­mis, šį­kart – tik dviem pa­mai­no­mis. Jei va­sa­ro­mis „Vėt­ri­ja“ į dar­bą pa­pil­do­mai pri­im­da­vo apie 50 dar­buo­to­jų, šią va­sa­rą – tik apie 20. O nuo­lat įmo­nė­je dir­ba apie pus­šim­tį žmo­nių.
 
Pa­si­gen­da Lie­tu­vo­je au­gi­na­mų eko­lo­giš­kų avie­čių

„Vėt­ri­jos“ di­rek­to­rius tei­gė, kad šį­met dau­giau su­pirk­ta rau­do­nų­jų ser­ben­tų, braš­kių. Pas­ta­rų­jų uo­gų dau­giau­sia at­si­ve­ža­ma iš Len­ki­jos. 

„Mū­sų ūki­nin­kai kaž­ko­dėl šių uo­gų di­de­lių plo­tų ne­au­gi­na. Pa­vyz­džiui, 80 ki­lo­met­rų nuo Lie­tu­vos sie­nos Len­ki­jo­je vie­nas ūki­nin­kas tu­ri 250 hek­ta­rų braš­kių plo­tą, pas jį už­de­ra apie 5 tūks­tan­čius to­nų uo­gų. Čia braš­kes per­ka ne tik mū­sų įmo­nė. Ga­liu pa­sa­ky­ti, kad per me­tus mums rei­kia 100 to­nų eko­lo­giš­kų avie­čių. Bet jų 90 pro­cen­tų at­si­ve­ža­me vėl iš tos pa­čios Len­ki­jos, nes Lie­tu­vo­je nė­ra. Mū­sų po­rei­kis yra maž­daug 700 to­nų šal­ta­lan­kių uo­gų, Lie­tu­vo­je, ma­no ži­nio­mis, yra apie 2 tūks­tan­čius hek­ta­rų šal­ta­lan­ky­nų, ta­čiau di­džią­ją da­lį šal­ta­lan­kių pri­vers­ti pirk­ti Lat­vi­jo­je ar Es­ti­jo­je, nes lie­tu­viai šių uo­gų ne­ski­na. O ne­ski­na to­dėl, kad dau­ge­lis šal­ta­lan­ky­nus yra už­si­so­di­nę dėl eu­ro­pi­nės pa­ra­mos“, – min­ti­mis da­li­jo­si G.Dauk­šys.
 
Iš vi­so „Vėt­ri­jos“ su­per­ka­mų uo­gų kie­kio tik apie treč­da­lį su­da­ro lie­tu­viš­kos.
 
Įmo­nė, pa­sak di­rek­to­riaus, pa­jė­gi per se­zo­ną su­pirk­ti ir už­šal­dy­ti apie 20 tūkst. to­nų uo­gų, joms bū­tų rin­ka ne tik Eu­ro­pos ša­ly­se, bet tam trūks­ta uo­gų.
 
„Vėt­ri­ja“ iš­va­ly­tas, už­šal­dy­tas ir su­fa­suo­tas uo­gas par­duo­da ne tik Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lims, jas siun­čia į Švei­ca­ri­ją, Nor­ve­gi­ją. Apie 20 proc. to­kių uo­gų pa­si­lie­ka Lie­tu­vo­je. Su Ru­si­ja, ku­ri šiuo me­tu ne­pri­ima lie­tu­viš­kų pro­duk­tų, „Vėt­ri­ja“ ne­ben­dra­dar­biau­ja jau tre­ji me­tai dėl ne­sta­bi­lu­mo šios ša­lies rin­ko­je.