Įvairios paukščių varžytuvės turi gilias tradicijas Amerikoje ir Anglijoje, o po pirmojo tokio renginio bandymo Lietuvoje, panašu, kad jos gali prigyti ir mūsų krašte.

Švenčiant 580-ąsias mūšio metines, renginio organizatoriai – Pabaisko krašto bendraminčių klubas bei Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro specia­listai pasirūpino, kad svečiams netrūktų pramogų. Didžiule pramogų zona tapusiame Pabaisko miestelyje susirinkusiesiems nuobodžiauti neteko: vaikai rungėsi, kas taikliau mėtys riestainį, vyrai varžėsi kilnodami statinę, tačiau didžiausio žiūrovų susidomėjimo sulaukė vištų lenktynės.

Maždaug 7 m ilgio vištų lenktynių trasa buvo padaryta iš presuotų šiaudų spudulų. Atviroje vietoje suformuoti du tuneliai, kurių viršus buvo uždengtas tink­lu. Vištos, įvairiausiais būdais raginamos savo šeimininkų, turėjo kuo greičiau nubėgti nuo vieno galo tunelio iki kito.

Norą dalyvauti varžybose pareiškė aštuonios vištų lenktynių komandos. Pirmame varžybų etape atrinktos keturios greičiausios vištos, kurios kovojo dėl patekimo į finalą. Jame, kaip ir dera, geriausiai pasirodė Pabaisko seniūno Gedimino Lapuko komanda, juk ne veltui sakoma, kad varžybose, kurios vyksta namuose, ir sienos padeda.

Nuo nugalėtojos nedaug atsiliko ir vietos gyventojo Tado vištytė, užėmusi garbingą antrą vietą. Lenktynių nugalėtojų komanda buvo apdovanota vertingu kalvio Andriaus Janulio meniniu darbu.

„Varžybos buvo labai nuotaikingos ir smagios. Netgi vištytėms skirti numeriai, kuriais paukščiai buvo sužymėti trasose, suteikė savotiškos intrigos. Kadangi ši atrakcija visiems labai patiko, kitais metais tikimės sukviesti į vištų varžybas ne tik ukmergiškius, bet ir kaimyninių regionų paukščių laikytojus“, – „ŪP“ sakė viena iš renginio organizatorių, Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė.

Vištų lenktynės (Agnės  Tėvelytės-Petronienės nuotr.)