Pasak Virginijos Baltraitienės, nors detalumo, kaip bus skiriamos lėšos, dar trūksta, tačiau ji lieka optimistiška ir tiki, kad iš Lietuvos prašomų 32 mln. eurų galima gauti ženklią sumą.

Europos Komisija pirmadienį paskelbė, kad skirs skubią 500 mln. eurų paramą žemės ūkiui. Tam pritarė ir ES neeilinė žemės ūkio ministrų taryba. Dalis šių lėšų atiteks ir Lietuvos pieno gamintojams.

„Kitą savaitę turėtų būti priimami sprendimai. Mes manome, kad tada turėtų ir paaiškėti (parama Lietuvai - BNS). Dabar kiekviena valstybė išdėsto savo poziciją, klausosi, vertina. Kaimo plėtros komitetas rinksis į posėdį ir tada jau nebe taryba patvirtins, o komitetas“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė V.Baltraitienė.

Pasak jos, kol kas neaiškūs konretūs principai, kuriais vadovaujantis bus skirstoma parama, tačiau ketinama didžiąją dalį lėšų - 400-450 mln. eurų - skirti tiesioginėms išmokoms, o likusius panaudoti ilgalaikiam pieno produktų saugojimui bei naujų rinkų paieškoms.

Anot ministrės, teigiamas dalykas Lietuvai yra tai, kad pinigai žemdirbiams bus skirstomi ne tik pagal pagaminto pieno kiekį, todėl iš prašomų 32 mln. eurų šalis gal tikėtis pakankamai didelės dalies.

„Kas patiko iš Komisijos, kad bus žiūrima ne tik į produkcijos dydį, nes mes pagaminame tik 1 proc. pieno ES, tad gautume nuo 400 mln. eurų tik 4 mln. eurų. Bet bus atsižvelgiama ir į konkrečią situaciją, jos sudėtingumą, kur daugiausiai patirta nuostolių. (...) Tai tikimės, kad Lietuva iš tų 32 mln. eurų turėtų gauti ženklią sumą“, - tikino V.Baltraitienė.

Ji teigė, kad Lietuva taip pat pasiryžusi ir pati prisidėti prie pieno gamintojų gelbėjimo. Anot jos, šalis galėtų skirti antra tiek, kiek skirs EK.

Europos Komisija (EK) pirmadienį paskelbė skirsianti dėl pieno ir mėsos kainų kritimo skaudžiai nukentėjusiems Europos ūkininkams 500 mln. eurų pagalbą. Šia programa bus siekiama trejopo tikslo: padėti ūkininkams spręsti su lėšomis susijusius sunkumus, stabilizuoti rinkas ir spręsti su tiekimo grandinės veikimu susijusias problemas, rašoma Komisijos pranešime spaudai.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas, pirmadienį dalyvavęs žemdirbių proteste Briuselyje, BNS sakė, kad viso Lietuvos ūkininkai šiemet tikisi gauti apie 80 mln. eurų paramos: 30 mln. iš EK, tiek pat iš Lietuvos, bei dar 18,2 mln. eurų avansinių išmokų.

ES žemės ūkio ministrai Briuselyje pirmadienį tarėsi, kaip padėti šalių narių žemdirbiams, nukentėjusiems nuo Rusijos embargo. Lietuva norėtų, kad Europos Komisija pieno sektoriui skirtų iš viso 50 mln. eurų - 32 mln. eurų už 8 mėnesius, o dar 18 mln. eurų už likusius 4 mėnesius, jei situacija pieno sektoriuje nesikeis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)