Pasak Virginijos Baltraitienės, kiek ES skirs lėšų kompensacijoms ūkininkams ir žemės ūkio produkcijos perdirbėjams išmokėti Lietuva turėtų sužinoti lapkričio mėnesį.

„Gali keistis - mes analizuosime kiekvieno mėnesio faktą. Nesame tokie kaip lenkai, kad iš akies pateiktume kažkokius dvigubus skaičius. Buvo prognozuojamas toks nuostolis. Jis gali ir didėti, ir mažėti. Rugpjūčio mėnesį  tokios tragedijos stambiems ūkininkams nėra - kainos taip nesmuko, kaip smulkiesiems, todėl reikia skaičiuoti. Rugsėjį kainos turėtų dar labiau kristi“, - penktadienį Seime BNS sakė V.Baltraitienė.

Tačiau ji patikino, kad pirmosios kompensacijų išmokos žemdirbius ir perdirbėjus turėtų pasiekti dar šiais metais.

Prašo papildomai išanalizuoti

Europos Komisija (EK) prašo, jog Lietuva papildomai išanalizuotų dėl Rusijos embargo patirtus žemės ūkio ir maisto sektoriaus nuostolius, kad galėtų nuspręsti, kokių kompensavimo ir paramos priemonių imtis, sako žemės ūkio ir kaimo plėtros eurokomisaras Dacianas Ciolosas.

„Mes prašysime Žemės ūkio ministerijos pateikti analizę, kokie sektoriai ir kokios kategorijos labiausiai nukentėjo, ir atsižvelgę į visų šalių analizes bei išteklius, galėsime nuspręsti dėl kompensacijų“, - po susitikimo su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene Vilniuje penktadienį sakė D.Ciolosas.

Anot jo, EK jau yra numačiusi specialias eksporto skatinimo priemones kiekvienai Europos Sąjungos (ES) narei 2015 metams, be to, Komisija derėsis su trečiosiomis šalimis, ieškant naujų ir rinkų ir gaunant sanitarinius sertifikatus mėsos ar pieno produktams.

„Kur Lietuva gali daryti poveikį, tai priimant sprendimus dėl 2015 biudžeto, skiriamo Europos Komisijai“, - argumentavo D.Ciolosas.
Jo teigimu, svarbu, kad 2015 metais EK atsižvelgtų į kiekvienos šalies poreikius ir priemones, kurios būtų pritaikytos žemės ūkio ir maisto produkcijos gamintojams.

Europos Komisija žada artimiausiu metu parengti naują paramos paketą nuo Rusijos embargo nukentėjusiems greitai gendančių vaisių ir daržovių augintojams, o paraiškos pirmajam - laikinai sustabdytam - paketui bus toliau nagrinėjamos, teigia už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas eurokomisaras.

„Tos priemonės rinkos intervencijos buvo laikinai sustabdytos, todėl kad pirmojo paketo lėšos buvo išnaudotos, bet artimiausiomis dienomis bus numatytas naujas paketas“, - po susitikimo su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitienė Vilniuje penktadienį sakė D. Ciolosas.

Anot jo, pirmasis paketas buvo sustabdytas, nes pateikus per daug paraiškų baigėsi lėšos, tačiau visos jos bus išnagrinėtos.
„Tas (naujas - BNS) paketas vaisiams ir daržovėms padės Lietuvai, kur sezonas prasideda vėliau“, - kalbėjo eurokomisaras.

V.Baltraitienė žurnalistams teigė, kad Lietuva pirmajam paketui nepateikė paraiškų. Anksčiau ji minėjo, kad viena Lenkija pretenduoja į visą 125 mln. eurų sumą.

Pirmajame pakete numatyta 125 mln. eurų (apie 431,6 mln. litų) paramos - ji bus skirta už nemokamą vaisių ir daržovių paskirstymą labdarai, pašalinimą iš rinkos, taip pat už neprinokusių daržovių bei vaisių derliaus nuėmimą ir nenuėmimą.

Lietuvoje išauginama apie 300 tūkst. tonų daržovių ir 550 tūkst. tonų bulvių. Eksportas į Rusiją siekia 27 tūkst. tonų daržovių ir 26 tūkst. tonų bulvių arba atitinkamai 9 ir 4,7 procento.  

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)