Kaip rašo dienraštis „Kauno diena”, Vyriausybė patvirtino Ūkio ministerijos parengtą 2014-2015 m. veiksmų planą, kuriuo siekiama įvairinti Lietuvos eksportą ir sumažinti Lietuvos įmonių nuostolius dėl Rusijos paskelbtų sankcijų. Juo yra siūlomos įvairiausios talkinimo verslui priemonės, tačiau nenumatomos jokios tiesioginės kompensacinės išmokos ar laikinos mokesčių lengvatos.

Veiksmų plane numatytomis priemonėmis, anot ministerijos, siekiama trijų pagrindinių tikslų: padėti verslo atstovams ieškoti naujų verslo rinkų ir verslo partnerių, pagerinti priėjimą prie finansavimo šaltinių ir stiprinti ekonominį atstovavimą užsienyje. Tačiau numatomos priemonės - gana lėto veikimo.

Gera žinia ta, kad EK antradienį panešė Žemės ūkio ministerijai, jog padengs vaisių ir daržovių augintojų nuostolius, kuriuos jie patyrė dėl to, kad dėl Rusijos sankcijų negalėjo realizuoti greitai gendančios produkcijos.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos valdybos pirmininko Martyno Laukaičio įsitikinimu, daržovių augintojams ir agrofirmoms nebus lengva persiorientuoti į kitas rinkas, nes tai - lėtas procesas. Jo nuomone, pirmieji realūs ekonominių sankcijų padariniai pasimatys po mėnesio ar dviejų.

"Per tiek laiko situacija pradės aiškėti. Be to, pasimatys, kas dedasi šalia esančiose rinkose. Svarbu ir tai, kaip ūkininkams pavyks nuimti derlių. Tuomet jau bus galima skaičiuoti viščiukus", - „Kauno dienai" sakė M. Laukaitis.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas taip pat įsitikinęs, kad įmonėms bus sunku persiorientuoti į kitas rinkas.

"Visa ES uždaryta, tad suprantama, kad produktų perskirstymas vyks sudėtingai. ES 30 proc. savo daržovių ir vaisių eksportavo į Rusiją, tai - didžiulis kiekis. Taigi mūsų daržininkams būtų sudėtinga grįžti į kažkokias europines rinkas", - mano A. Stančikas. Pasak jo, tikrieji prekybos embargo padariniai išryškės po mėnesio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)