Septynerių metų pereinamasis laikotarpis pasibaigė, todėl stambieji javų, rapsų ir bulvių augintojai jau turi atidėti pinigėlių praeitų metų selekciniam mokesčiui. Derybose su Lietuvos sėklininkystės asociacija ūkininkai siūlė mokėti kuo mažiau. Gerai, kad sėklininkai nebuvo gobšūs ir nepasinaudojo Briuselio suteiktomis galimybėmis.


Mokesčiai ribą pasieks 2013-iaisiais


Pagal ES normatyvinius dokumentus selekcinį mokestį turės mokėti daugiau nei 30 ha javų auginantys ūkininkai. Kiek, kaip ir kam mokėti mokestį, ūkininkams bus pranešta jau artimiausiu metu. Pasak Lietuvos sėklininkystės asociacijos (LSA) direktoriaus Juliaus Grašio, prie sąskaitos ūkininkams bus papildomai nurodyta, už ką priskaičiuota mokėtina suma.


Tačiau jau dabar galime pasakyti, kad ūkininkams derybos su LSA atstovais pavyko, nes jų rezultatas galėjo būti gerokai prastesnis.


Taigi susitarta, kad 2011 m. selekcinis mokestis už hektarą javų bus 7 Lt, už rapsų – 15 Lt. 2012-aisiais selekcinis mokestis už hektarą javų padidės iki 8 Lt, už rapsų – 18 Lt, o 2013 m. pasieks galutinę ribą, t.y. už hektarą javų – 9 Lt, o už rapsų – 23 Lt. Už bulves selekcinis mokestis yra galutinis maksimalus nuo 2011-ųjų. Jis siekia 70 Lt už ha.


Derybų pradžia buvo sunki


Derybų tarp ūkininkų ir LSA pradžia nežadėjo nieko gero. LSA tarybos pirmininkas Vytautas Ruzgas pranešė, kad pagal ES normatyvus LSA turi teisę pasiūlyti selekcinio mokesčio dydžius, o jeigu ūkininkai nesutinka ir derybos užstringa, selekcinis mokestis nustatomas pagal jau galiojantį licencinį mokestį, t.y. selekcinis mokestis turėtų sudaryti 50 proc. licencinio mokesčio.
Priminsime, kad licencinis mokestis už javus siekia 31 Lt, už rapsus – 46 Lt, o už bulves – 220 Lt. Taigi LSA galėjo reikalauti, kad selekcinis mokestis už hektarą javų siektų net 15,5 Lt, už rapsų – 23 Lt, o už bulvių – net 110 Lt. Tačiau ūkininkai atkakliai priešinosi pradiniam LSA pasiūlymui ir jau atrodė, kad derybos pateko į aklavietę, todėl ginčą teks spręsti pagal ūkininkams nepalankią ES taisyklę.


Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas perdavė jo vadovaujamos asociacijos nuomonę: selekcinis mokestis už hektarą javų – 7 Lt, rapsus – 15 Lt. Nesipriešino tik bulvių augintojai.


Nelengvai pasiektas kompromisas


Atkakliausiai priešinosi javų augintojai. Tačiau ir LSA atstovai nenusileido, nes už nugaros jautė Briuselio paramą.


„Mes ne gobšuoliai, mūsų siūlomas selekcinis mokestis yra mažesnis už jau galiojantį kaimyninėje Latvijoje
(9,8 Lt už ha) ar Lenkijoje (16,67 Lt už ha). Tik Estijoje jis siekia 8,84 Lt už ha“, – ūkininkus įtikinėjo V.Ruzgas.


Tačiau ūkininkas Vidmantas Doniela kirto be gailesčio: „Latviai mums – ne pavyzdys. Jie ūkininkauja ne taip intensyviai, be to, ten ūkininkauja daug užsieniečių, yra daug smulkių ūkių. Todėl manau, kad pagal padėtį, kokioje esame, negalime mokesčių dydį nustatyti remdamiesi šalių, kurios gauna didesnes tiesiogines išmokas, duomenimis.“
Tada LSA atstovai pasiūlė kompromisinį variantą – pirmais metais už hektarą mokėti po 7 Lt, antrais – 9 Lt, o nuo trečiųjų – jau po 11 Lt. Ūkininkams šis pasiūlymas nepatiko.
Po kelias valandas trukusių derybų LSA atstovai nusileido ir pritarė LŪS pirmininko Jono Talmanto kompromisiniam pasiūlymui ir garantavo, kad už mokestį ūkininkai tikrai gaus kokybiškos sėklos.