Planuojama, kad ūkininkai nuvairuos traktorių iki Briuselio, kur bus svarstomas ES 2014–2020 metų biudžetas. Tiesa, traktoriaus greitis nėra pakankamas, kad jis laiku pasiektų Belgijos sostinę, todėl nuo Lenkijos iki Briuselio jis bus „pavėžėtas“ sunkvežimiu.

Akcija startavo lapkričio 12 dieną Estijos sostinėje Taline. Per dešimt dienų akcijos dalyviai užsuko ar dar aplankys Latvijos, Lietuvos ir Vokietijos miestus. Lapkričio 20 dieną traktorius dar sustos Berlyne.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiai reikalauja vienodų sąlygų su kitomis Europos Sąjungos (ES) narėmis išmokant dotacijas.

„Planuojama, kad Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ūkininkai už hektarą gaus 144 eurus, tuo tarpu ES vidurkis yra 296 eurai. Jau nekalbant apie Graikiją ir keletą kitų šalių, kur dotacijos siekia net 700 eurų“, - DELFI sakė Bronius Markauskas, Lietuvos žemės ūkio rūmų vicepirmininkas.

Į netoli Kėdainių įsikūrusį ūkį penktadienį susirinko keli šimtai ūkininkų iš visos Lietuvos. Akcijos dalyviai rašė savo prašymus, kuriuos žadama įteikti Briuselio valdininkams.

„Mes prašome vienodų išmokų! Kodėl kitos šalys gauna daugiau? Mes gi visi lygūs. Kodėl išskiriate Lietuvą? Pagalvokite ir padėkite“, - tokius ir panašius prašymus ES siuntė ūkininkai.

Protestuotojai įsitikinę, kad dėl ES politikos žlunga ne tik Lietuvos žemės ūkis, bet nyksta ir visas kaimas – žmonės priversti palikti kaimo vietoves, užsidaro mokyklos, žlunga verslininkai ir t.t.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)