Niekas nebesikėsina į jų dirbamą iš valstybės nuomojamą žemę – 75 hektarai lieka ūkininkų žinioje, jie galės ją pirkti, taigi bus kur ganyti avis ir karves, ruošti pašarus gyvuliams. O jau buvo parengti ir patvirtinti žemėtvarkos projektai parduoti šią žemę dviem pretendentams, čia negyvenantiems, neūkininkaujantiems, bet apsukriems jauniems vyrams. Taip ir būtų atsitikę, jeigu Dalia Lūžienė, jos sūnus, kiti žemdirbių problemoms neabejingi ūkininkai būtų susitaikę su akivaizdžia neteisybe, nuleidę rankas ir nekovoję už savo išlikimą.

Beveik dvejus metus trukęs bylinėjimasis Panevėžio apygardos administraciniame ir Vyriausiajame administraciniame teismuose pagaliau baigėsi galutine neskundžiama nutartimi. Ji įpareigoja panaikinti Nacionalinės žemės tarnybos Rokiškio žemėtvarkos skyriaus vedėjo įsakymą suprojektuoti Dainiaus Lūžos nuomojamą žemę parduoti dviem pirkėjams. Žemėtvarkininkai įpareigoti šią žemę suprojektuoti parduoti dabartiniam nuomininkui D. Lūžai.

Nutarė ne pasiduoti, o kovoti

„Būtume bankrutavę, ūkiui grėsė žlugimas. Pusė ganyklų ir pievų prie pat fermų, viduryje mūsų ūkio laukų, būtų atitekę kitiems savininkams. Kur dėti 400 avių, 30 karvių, iš kur ir kaip pašarus ruošti? Nebuvo kur trauktis, reikėjo kovoti.

Ieškojome sąjungininkų, atsirado ir daugiau ūkininkų rajone, patekusių į panašią situaciją. Tarėmės Ūkininkų sąjungoje, ką daryti, nusprendėme aukščiausias šalies institucijas informuoti, kreiptis į šalies Prezidentę, žemės ūkio ministrą. Sukėlėme viešą šurmulį, tai padrąsino nepasiduoti“, - neramų metą dabar prisimena
D. Lūžienė.

Ji prisipažįsta neįtarusi, kad visa ši istorija užtruks taip ilgai, kad tiek daug sveikatos atims, tiek nerimo, nemigos naktų reikės ištverti ruošiantis posėdžiams, apsvarstant kartu su advokatu argumentus teisminiams ginčams. Sužinoję apie palankų teismo sprendimą dabar kiti ūkininkai teiraujasi rokiškėnų, kaip jiems pavyko apsiginti nuo įžūlių žemės supirkėjų ir įveikti biurokratines kliūtis.

Valdininkai apskundė sprendimą

Apie rokiškėnų ūkininkų sukeltą šurmulį dėl trukdžių pirkti ūkininkams valstybės žemę ir nesusikalbėjimą su Nacionalinės žemės tarnybos biurokratais „Kaimo laikraštį“ rašė šių metų sausio pabaigoje.

Tada būrin susirinkę rokiškėnai ūkininkai Rytis Piskarskas, Dalia Lūžienė, Virginijus Andrikaitis, Linas Kulys ir Tomas Jarušauskas su nuoskauda kalbėjo apie valstybės toleruojamą ūkininkų išbuožinimą, kai žemę dirbantis žmogus, ūkininkas nuo jos nuvaromas, o jo kruopščiai prižiūrėta žemė mikliai parduodama supirkėjams – perpardavinėtojams.

Ūkininkų pyktį sukėlė Vyriausybės 2011 m. rugpjūčio 24 d. nutarimas nebepriimti prašymų pirkti valstybės žemę. Paaiškinta, kad prašymų esama dvigubai daugiau nei laisvos žemės. Prašymų laiku pateikti nesugebėjo būtent žemę dirbantys ir norintys ją pirkti ūkininkai, o nedirbantieji miestiečiai suspėjo dokumentus pateikti. Taigi ūkininkai iš visų tribūnų prašė atsižvelgti į realiai žemę dirbančiųjų interesus, netaikyti biurokratinių kliuvinių, pratęsti prašymų priėmimą.

Tokioje nežinios apsuptyje Dalia Lūžienė ir jos sūnus Dainius ryžosi kreiptis į apygardos administracinį teismą, tikėdamiesi apginti savo pirmumo teisę pirkti tą žemę, kurią jie dirba ir nuomoja.

Tikėjimą palaikė svarūs argumentai: ūkininkas net tris kartus – 2006 ir 2008 metais – rašė prašymus pirkti 200 ha ir 29 ha valstybinės žemės. Žemėtvarkos projektas buvo parengtas tik 29,95 ha žemės įsigyti, nes stigo laisvos valstybinės žemės. Taigi ūkininkas tikėjosi (jam taip žemėtvarkininkų buvo pasakyta!), kad vėliau papildant projektą jam bus suprojektuotas likęs žemės plotas. To ir tikėjosi, nerašė naujų prašymų, kol pagaliau paaiškėjo, kad prašymus pirkti jo dirbamą ir nuomojamą žemę jau parašė kiti ir tie sklypai jau suprojektuoti, tai patvirtinta Panevėžio apskrities viršininko administracijos viršininko įsakymu.

Panevėžio apygardos administracinis teismas 2011 m. lapkričio 25 d. priėmė sprendimą patenkinti ūkininko D. Lūžos prašymą, taigi panaikino Nacionalinės žemės tarnybos Rokiškio žemėtvarkos skyriaus vedėjo įsakymo dalį, kuria remiantis buvo suprojektuoti sklypai parduoti dviem asmenims.

Tačiau Nacionalinė žemės tarnyba ir piliečiai, negavę pirkti žemės, nutarė nepasiduoti, apskundė apygardos sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Skundų autoriai pateikė argumentą, kad ūkininkas atseit nepateikė papildomo prašymo pirkti likusią anksčiau prašyto žemės ploto dalį.

Ūkininkas – silpnesnioji pusė, kurią reikia ginti

Vyriausiojo administracinio teismo nutartis ilga, sudėliota 11 teksto puslapių. Joje nuosekliai išnagrinėti visų ginčo šalių ir liudininkų argumentai, apygardos teismo vertinimai. Ir daroma išvada: Nacionalinė žemės tarnyba, rengdama žemėtvarkos projektus parduoti ūkininko nuomojamą žemę kitiems asmenims, pažeidė nuomininko pirmumo teisę pirkti savo dirbamą žemę. Žemėtvarkininkai, nebaigę pagal ūkininko prašymą rengti pirmesniojo projekto, turėjo jį baigti, apie tai informuoti prašymo autorių.

Nutartyje yra keli gražūs ir teisingi teiginiai: teismas konstatuoja, kad privačių asmenų ir valstybės institucijų santykiuose privatus asmuo yra silpnesnioji pusė, jai reikia garantuoti apsaugą. Teigiama, jog valstybės institucijos turi pareigą užtikrinti, kad privatus asmuo galėtų tinkamai pasinaudoti LR Konstitucijos, nacionalinių teisės aktų, tarptautinių dokumentų suteikiamomis teisėmis ir laisvėmis, kad visada turi būti taikomi fundamentalūs teisingumo, sąžiningumo principai.

Jeigu to ir būtų laikytasi, ūkininkams nebūtų tekę stoti į kovą su valdžios atstovais už teisę ramiai dirbti savo darbus, beje, ne tik savo, bet ir valstybės naudai.

Šiuo metu pagal teismo nutartį ankstesnieji Nacionalinės žemės tarnybos Rokiškio žemėtvarkos skyriaus vedėjo nutarimai yra panaikinti, vėliau bus rengiamas naujas žemėtvarkos projektas parduoti žemę D. Lūžai. Tai patvirtino ir Rokiškio rajono savivaldybės žemėtvarkos skyriaus vedėjas Arvydas Šarka. Pasak jo, teisinio problemų sprendimo nebūtų reikėję, jeigu keičiantis skyriaus darbuotojams visi dokumentai būtų buvę sutvarkyti preciziškai ir iki galo.

Nerimo metą ūkininkų Lūžų namuose dabar liudija ne tik teismų nutartys, bet ir Žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko pasirašyta padėka Daliai Lūžienei už drąsą ir pasiryžimą ginti ūkininkų interesus. Ji ūkininkei įteikta prieš savaitę rokiškėnų žemdirbių pagerbimo šventėje.