Šiais grūdų derlius Lietuvoje galiausiai bus rekordinis, tad ūkininkų pardavimai bus dar didesni nei prieš metus. Biržos kaina yra svarbiausia grūdų supirkimo kainos dedamoji ir būtent ją ūkininkai, kaip ir investuotojai, ne tik gali, bet ir bando „pagauti“ siekdami geriausios pardavimo kainos sezono metu.

Kol kas kviečių kainos biržoje svyravimai 2015 m. buvo mažesni nei praėjusiais metais, bet progų tiek investuotojams, tiek ir ūkininkams užfiksuoti didesnę naujo derliaus pardavimo kainą tikrai buvo. Bent iki rugpjūčio mėn. pasiteisindavo rinkoje įsivyravęs jausmas, kad kviečius reikia parduoti, kai biržoje kaina perkopia 200 Eur/t, nes aukščiau šio lygio kaina pastaruosius trejus metus ilgai neužsibūdavo.

Įprasta, kad jei derlius Šiaurės pusrutulyje yra palyginti geras, kviečių kaina sezoniškai žemiausią lygį pasiekia derliaus nuėmimo pabaigoje ir truputį po jos. Tikėtina, kad ir šiais metais žemiausias kainos lygis biržoje bus pasiektas rugsėjo mėn.

Rekordiniai metai

Kviečių derlius pasaulyje šiais derliaus metais, prasidėjusiais 2015 m. liepos 1 d., anot JAV žemės ūkio administracijos, vėl bus rekordinis ir 0,2 % viršys praėjusių metų dydį. Jis, tikėtina, bus didesnis už suvartojimą, todėl atsargų lygis pasaulyje išaugs, o tai visada yra vienas pagrindinių kainai augti neleidžiančių veiksnių žaliavų rinkose.

Be to didelę įtaką kainos mažėjimui turi per metus apie 19 % sustiprėjęs JAV doleris euro atžvilgiu, nes prekyba tarptautinėje rinkoje vyksta JAV doleriais, tad euro silpnėjimas turi teigiamos įtakos kviečių kainai biržoje.

Beje, Prancūzijoje nuimtų kviečių kokybė šiais metais yra daug geresnė nei 2014 m. (Svarbiausioje Lietuvai MATIF kviečių biržoje prekiaujama būtent šios šalies grūdais).

Kartu akivaizdžiai matyti, kad vadinamosios pardavimo sutarčių premijos, pagal kurias skaičiuojama galutinė kviečių pardavimo kaina tarptautiniuose sandoriuose, yra smukusi. Tai lemia, kad Lietuvoje kviečių supirkimo kaina rugpjūtį buvo mažesnė nei prieš metus, nors biržoje kviečių kaina didesnė.

Tad čia jau išsiskiria dviejų suinteresuotų kviečių kaina pusių požiūriai – investuotojams skaitantiems žurnalą „Investuok“ matyt svarbūs tik kviečių kainos pokyčiai biržoje, o ūkininkui svarbu ir kaip kinta pardavimo sutarčių premijos.

Kainos veiksniai

Žvelgiant į artimiausius mėnesius, reiktų išskirti keletą svarbiausių veiksnių, kurie turės įtakos kviečių kainai. Kol kas panašu, kad šiek tiek stipresni yra neigiami veiksniai.

Kaip minėta, kviečių derlius pasaulyje, pagal agentūrų prognozes, šiais metais bus rekordinis ir vien tai uždeda didelę kuprą kviečių kainai. Kainai nepalanku tai, kad gero derliaus sulaukta pagrindinėse šalyse eksportuotojose, tokiose kaip Prancūzija, Ukraina ir Rusija.

Didelę įtaką kviečių kainai 2015 m. rudenį ir žiemą turės tai, ar bus aktyvi kviečių paklausa anksčiau pagrindinėmis kviečių pirkėjomis buvusiose šalyse.

Kol kas didžiausias nerimas kyla dėl Irano, kuris pastaraisiais metais buvo didžiausias lietuviškų kviečių pirkėjas, importo galimybių, nes šalies valdžia įvedė importo muitus kviečiams teigdama, kad šalyje šiais metais importo poreikis daug mažesnis.

Mažesnių pirkimų laukiama ir iš aukštesnės kokybės kviečius perkančių šalių, tokių kaip Turkija ar Ispanija. Didžiausi kviečių pirkėjai pasaulyje Egiptas ir Alžyras, tikėtina, šiais metais kartu sudėjus šiek tiek padidins kviečių importo kiekį.

Silpnėjantis euras JAV dolerio atžvilgiu įprastai turi teigiamos įtakos europinių kviečių, kuriais ir prekiaujama MATIF biržoje, kainai, nes pigesnis euras daro Europoje užaugintus kviečius konkurencingesnius. Kol kas vyrauja prognozės, kad JAV doleris turėtų stiprėti euro atžvilgiu, tad tai gali suteikti teigiamos įtakos kainai.

Žieminių kviečių sėjos sąlygos turi nemažai įtakos kviečių kainai biržoje, tad investuotojai turėtų atidžiai sekti, kokios bus drėgmės sąlygos rugsėjį ir spalį sėjant kviečius svarbiausiuose regionuose: Vakarų Europoje, Ukrainoje, Rusijos pietuose ir JAV. Tikėtina, kad rugpjūtį išlikę sausi orai Europoje bei Juodosios jūros pakrantėje sukūrė nepalankias sąlygas sėjai, ir tai gali teigiamai atsiliepti kviečių kainai biržoje.

Šiais metais kukurūzų, kurie yra kviečių pakaitalai gaminant pašarus ir kurių kaina dažnai seka kviečių, derlius pasaulyje gali kristi kur kas daugiau nei kviečių, nes karšti orai Europoje (įtraukiant ir Ukrainą) turėjo didelę neigiamą įtaką kukurūzų, kurie įprastai mėgsta drėgmę, derlingumui.

Tad jei bus pablogintos kukurūzų derliaus prognozės ne tik Europoje, bet ir JAV (ten 2014 m. pasiektas rekordinis kukurūzų derlius, bet šiemet, tikėtina, derlius gali būti daugiau nei 4 % mažesnis) bei Brazilijoje, tai gali turėti teigiamos įtakos kviečių kainai.

Apibendrinant galima teigti, kad iki tokio lygio, kokį kviečių kaina buvo pasiekusi praėjusių metų rugsėjį MATIF biržoje (kaina buvo priartėjusi prie 150 Eur/t), nebus nukrista (vertinant gruodžio mėn. ateities sandorius). Tikėtina, kad žemiausia kviečių kaina biržoje bus pasiekta rugsėjo mėnesį, o toliau ji gali šiek tiek paaugti (ypač aukštesnės kokybės kviečių) didėjant tikimybei sunkiai prognozuojamų nepalankių sąlygų, kalbant jau apie ateinančių metų derlių.

Naujame žurnalo INVESTUOK" rugsėjo mėnesio numeryje ieškokite:

Asmeniniai finansai: straipsnis – „Sportininkų kišenė: išlaidos ir investicijos”.

Investavimo idėja: 3D spausdintuvų kompanijos – kodėl, kaip sekasi, perspektyvos, kainos, rizikos.

Aktualija: Ar FED sugriaus akcijų rinkas? „Investuok” analizuoja ir perspėja – būkite atidūs.

Vertybinių popierių birža: Analizuojame „Klaipėdos naftą”,tanklaivių sektorių ir latvišką tanklaivių bendrovę, „Apple” rezultatus ir kam galėtų tikti tokios investicijos.

Investavimo strategijos: gilinamės į amžiną klausimą: investuoti ar spekuliuoti? Kodėl? Nekilnojamojo turto rubrikoje – autorius perka butą Vilniuje – praktinė istorija. Įžvalgos: rinkų perspektyvos, „Lietuvos jūrų laivininkystė“ ir žaliavų situacija artimiausiais mėnesiais.

Ir dar: apžvalgos, fondų rezultatai, garsios mintys.

Daugiau informacijos: www.investuok.eu