Ekologiškos produkcijos mėgėjai vis dažniau atvyksta tiesiai į ūkininkų kiemus, nes čia daržovių galima įsigyti kur kas pigiau.

Iki pavasario stengiasi nelaikyti

Kaišiadorių rajono Kruonio seniūnijos ūkininkas Artūras Drapanauskas augina moliūgus, cukinijas, bulves, morkas, patisonus, burokus ir kitas įvairias daržoves. „Daržoves be trąšų auginu ne tik sau, bet ir parduoti. Ateityje ketinu plėsti ekologinį ūkį“, – sakė A.Drapanauskas.

Ūkininkas didžiausią plotą skiria moliūgams. Jų augina net 3 rūšių: didžiuosius, muskatinius ir sviestinius. Vėlyviausi – muskatiniai, jie užauga labai įvairių formų ir spalvų. A.Drapanauskas daržoves parduoda turguje. Pirkėjai gerai vertina visas moliūgų rūšis, juos perka pjaustytus. Kilogramas šių daržovių kainuoja 1,5–2 Lt. Ūkininkas sakė, kad daržoves stengiasi kuo greičiau parduoti. Jų iki pavasario nelaiko, nes neturi sąlygų tinkamai sandėliuoti.

Ūkiuose apsilanko savi klientai

Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnijos ūkininkė Rūta Pocienė dar nepradėjo prekiauti rudens gėrybėmis. „Netrukus mažuose turgeliuose pradėsiu pardavinėti bulves, morkas, burokėlius, kopūstus. Šių metų derlius geras. Kainos, manau, bus tokios pat, kaip ir praėjusiais metais“, – sakė R.Pocienė. Ūkininkė minėjo, kad žmonės nebeperka daug daržovių, jų įsigyja mažesniais kiekiais ir dažniau. Rudenį perka didesnius kiekius bulvių, kopūstų. „Turime savų klientų, kurie vertina mūsų išaugintos produkcijos kokybę. Dažnai jie atvažiuoja ir į ūkį, pasižiūri, kaip auginamos daržovės. Žinoma, ūkyje įsigyja pigiau“, – sakė Radviliškio rajono ūkininkė. R.Pocienė daržoves laiko rūsyje itin geromis sąlygomis, todėl jos iki pavasario nepraranda gerųjų jų savybių.

Ūkyje nenaudoja chemijos

Ukmergės rajono Deltuvos seniūnijos ekologinio ūkio šeimininkai Laima ir Vincentas Stragiai augina apie penkiolika rūšių daržovių. Ūkyje gerai dera morkos, burokėliai, ropės, ridikai, griežčiai, salierai, špinatai, briuseliniai kopūstai ir kt.

„Sulaukiame menkesnio derliaus nei ūkininkaujantieji chemizuotuose ūkiuose, tačiau jo pakanka ir sau, ir parduoti, ir vaišėms. Lietingi šių metų orai neleido laiku nuimti visų daržovių. Laukuose dar likusios bulvės“, – sakė L.Stragienė. Pasak ūkininkės, moliūgai – paklausi prekė, jų kilogramas kainuoja 3 Lt. Iš 1 ha Stragiai prikasė 10–15 t bulvių. „Jų derlius mūsų ūkyje penkis kartus mažesnis nei tradiciniuose ūkiuose, tačiau jos nejuoduoja, yra skanios. Todėl pirkėjai jas noriai perka“, – sakė ūkininkė. Už ekologiniame ūkyje išaugintų bulvių kilogramą prašoma nuo 0,5 Lt iki 2 Lt, už salierų kilogramą – 6 Lt. Ūkininkų turgeliuose Vilniuje prekiaujanti L.Stragienė pirkėjams, perkantiems didesnius kiekius daržovių, visada pataria, kaip jas laikyti. Tačiau daržoves geriau dažniau pirkti iš ūkininkų nei netinkamai sandėliuoti.

Pirmiausia reikia atvėsinti

Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) Sodininkystės ir daržininkystės katedros lektorė dr. Aurelija Paulauskienė patarė, kaip sandėliuoti daržoves, kad jos išliktų geros kokybės iki pavasario. „Nuimtos daržovės, kol jos atvėsta, laikomos auginimo vietoje. Atvėsinti reikia iki tokios temperatūros, kurioje sulėtėja jose vykstantys procesai. Pirminis atšaldymas pagerina morkų, lapinių daržovių ir kitų žalumynų išlaikymą“, – sakė mokslininkė.

Pasak ASU Sodininkystės ir daržininkystės katedros lektorės, kad vaisiai ir daržovės nevystų (neišgaruotų drėgmė), juos galima padengti specialiu dirbtiniu vašku. Tam produktai panardinami į pašildytą vašką, paskui apdžiovinami. Taip apdoroti vaisiai ar daržovės apsaugomi nuo grybinių ligų, nes jų sukėlėjai sunkiau į juos prasiskverbia, be to, į dirbtinį vašką pridedama ir antiseptinių medžiagų. Mokslininkė A.Paulauskienė česnakus siūlo parafinuoti. Ilgai laikomi česnakai sudžiūsta. Parafinuoti česnakai sudedami į dėžes ir laikomi šaldytuvuose. Taip apdorotų česnakų laikymo nuostoliai būna dvigubai mažesni. Vaisius ir daržoves ilgiau išlaikyti padės polietileninė plėvelė. Ja išklojami konteineriai, dėžės ir įvairios talpos maišeliai.

Vertingi, jei sultingi

Pasak lektorės, vaisius ir daržoves galima laikyti ir atviruose, ir sandariuose polietileniniuose maišuose. Tokie maišai gali būti perforuoti. Kad produktai neaprasotų, į polietileninius maišus jie dedami tik atvėsinti.

„Polietileniniuose maišuose ir įklotuose kaupiasi drėgnis, todėl produktai išlieka sultingi. Dėl kvėpavimo padidėja anglies dvideginio ir sumažėja deguonies koncentracija, tai sulėtina biologinius procesus produktuose ir susidaro nepalankios sąlygos mikroorganizmams“, – sakė A.Paulauskienė. Daržovės gali būti laikomos paprastose saugyklose (natūraliai), šaldytuvuose ir kontroliuojamos atmosferos saugyklose. Laikant paprastose saugyklose, aplinkos dujų sudėtis neišvengiamai kinta. Šaldytuvuose greitai pasiekiama reikalinga temperatūra ir daržovės išsilaiko ilgiau, nei paprastose saugyklose. Kontroliuojamos atmosferos saugyklose oro dujų sudėtis reguliuojama pagal poreikį ir nuolat kontroliuojama.

„Sandėliuojamos įvairios daržovės kvėpuoja nevienodai intensyviai. Tai priklauso nuo veislės, brandos, fiziologinės būklės, cheminės sudėties, mechaninių pažeidimų kiekio bei pobūdžio ir kitų priežasčių. Laikymo pradžioje daržovės kvėpuoja intensyviau. Vėliau jų kvėpavimas sulėtėja, o pavasarį vėl suintensyvėja. Mechaniškai ir ligų pažeistos daržovės kvėpuoja 2–7 kartus intensyviau. Todėl į ilgalaikio sandėliavimo vietą dedamas daržoves reikėtų perrinkti“, – pabrėžė lektorė.