Įmonės „Obuolių namai“ vadovė Daiva Vaitiekūnienė teigia, kad žmonės spausti sultis šiemet pradėjo antroje rugsėjo pusėje, kai praėjusiais metais jau galėjo ragauti šviežių sulčių vos prasidėjus rudeniui. „Šiais metais obuolių sezonas ir pats derlius vėluoja. Be to, yra mažesnis nei pernai. Galima sakyti, kad vienu trečdaliu obuolių mažiau nei praėjusiais metais“, – portalui LRT.lt sako verslininkė.

Tai, anot D. Vaitiekūnienės, galėjo padiktuoti prasta vasara – trūko lietaus, daugelis obuolių neprinoko.

Kaip teigia netoli Vilniaus, Avižienių kaime, įkurtos sulčių spaudimo įmonės vadovas Vidas Tauras, Vilniaus krašte obuolių spausti žmonės taip pat atveža gerokai mažiau nei praėjusiais metais.

„Mažai obuolių, pūva ant medžių ir krinta. Vieni sako, kad nušalo, kiti – kad buvo sausra vasarą, bet iš tikrųjų niekas nežino, kodėl toks prastas derlius. Praėjusiais metais žmonės atveždavo ir 10 maišų, o šiemet išspausti atveža vieną maišą. Savo kieme taip pat turiu keliolika obelų ir jos visos yra tuščios, tik ant vienos daugiau obuolių“, – portalui LRT.lt kalbėjo verslininkas.

Moteris tikina, kad šiame versle tenka taikytis prie oro sąlygų – kai oras yra geras ir šviečia saulė, žmonės suaktyvėja ir atvyksta spausti sulčių. „Jei tik tamsu, šalta ir lyja lietus – niekas obuolių nerenka, jie lieka pūti“, – tęsia D. Vaitiekūnienė.

Pakaitintų sulčių 5 litrų pakuotė sulčių spaudyklose kainuoja nuo 2 iki 2,9 Eur.

Verslininkė D. Vaitiekūnienė sako, kad sulčių spaudimo sezonas trunka iki spalio pabaigos. „Praėjusiais metais jis baigėsi spalio 22-ąją, liko tuščia paskutinė spalio savaitė. Lapkritį Lietuvoje pašąla, nukrenta lapai, o po jais obuolių niekas ieškoti nenori. Tikiuosi dar darbingos pusantros savaitės“, – kalbėjo pašnekovė.