Žemės ūkio ministerija pranešė, jog EK numatė papildomą galimybę kiaulių laikytojams, patyrusiems ekonominių nuostolių dėl afrikinio kiaulių maro prevencinių priemonių vykdymo, atlyginti žalą ir skyrė didžiausią galimą koofinasavimo dydį – 50 proc.

„Šie pinigai bus skirti atlyginti nuostolius biosaugos reikalavimų besilaikantiems kiaulių laikytojams, esantiems Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytoje afrikinio kiaulių maro infekuotoje zonoje“, - teigiama pranešime.

Derantis dėl nuostolių kompensavimo, EK pareigūnai buvo patikinti, kad parama bus suteikta tik iš tikrųjų nuostolius patyrusiems kiaulių laikytojams.

Kompensacijos bus skirtos ūkininkams, auginantiems kiaules 6 šalies savivaldybėse, kuriose dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės paskelbta ekstremali padėtis - šiose teritorijose auginama 14,5 tūkst. kiaulių, iš jų 7,6 tūkst. paršelių, jaunesnių nei 3 mėnesiai. Šiose teritorijose kiaulių skerdimo terminas šią savaitę pratęstas iki liepos pabaigos.

Balandžio pradžioje ministerija pranešė, kad iš EK prašoma 327 tūkst. eurų (apie 1,128 mln. litų) kompensacijos.

EK kovą Lietuvai jau skyrė 1,948 mln. eurų (6,73 mln. litų) paramos kovai su maru. Komisijos komitetas taip pat patvirtino naujas užkrato kontrolės priemones: užkrėstoje zonoje Lietuvoje ir Lenkijoje taikomi bendri apribojimai gyvoms kiaulėms, sėklai ir kiaulienai, o buferinėje zonoje aplink užkrėstas teritorijas - nežymūs apribojimai tik gyvoms kiaulėms.

Žemės ūkio ministerijos Žemės ūkio gamybos ir maisto departamento direktorius Rimantas Krasuckis BNS anksčiau teigė, kad tiksli suma už kiaules ir paršelius apskaičiuojama pagal formulę, priklausomai nuo svorio ir kiaulės rinkos vertės.

Baltarusijoje, netoli nuo Lietuvos ir Lenkijos sienų, maro užkratas pirmą kartą rastas pernai vasarą. Lietuvoje nušautuose šernuose jis aptiktas vasario pradžioje, o Lenkijoje - vasario viduryje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)