Šinšilų ūkis įkurtas buvusiame Vaikutėnų mokyklos pastate, kuris buvo nenaudojamas septynerius metus. Šiuo metu ūkyje auginama 1200 kailinių gyvūnų. Plėtros planai – beveik dvigubai tiek. Investicijos, planuojama, atsipirks per beveik penkerius metus. Ūkyje dirba du darbuotojai. Verslas pradėtas prieš penkerius metus Lenkijoje nupirkus ūkį su 200 gyvūnų.

„Nėra sudėtinga jų priežiūra. Jie yra graužikai, maitinami kombinuotais pašarais ir jų priežiūra nėra sudėtinga: reikia užtikrinti, kad būtų geras pašaras, švarus vanduo ir geras mikroklimatas. Tai yra labai nereiklus gyvūnas, išskirtinis tuo, kad neturi specifinių ligų, jų nereikia skiepyti, praktiškai neserga. Priežiūra nesunki: gimsta jaunikliai su kailiu, atmerktomis akytėmis, dažniausiai – du, trys. Gyvena prie motinos du mėnesius, tada yra atjunkomi, subręsta 8 mėnesių ir galima formuoti šeimas“, – pasakojo šinšilų ūkio direktorius, veterinaras Vytautas Vanagas.

Ūkyje gyvūnai daugiausia auginami plėtrai ir parduodami kitiems ūkininkams, o paklausa didesnė už pasiūlą. Gyvūno kaina apie 60 eurų. Kailio kaina priklauso nuo spalvos, tankumo ir dydžio – nuo 40 iki 60 eurų. Lietuvoje yra apie 150 šinšilų ūkių ir užima iki 10 procentų kailinių gyvūnų ūkių. Vidutinis šinšilų ūkis – 800–1500 gyvūnų. Daugiausia tai šeimos verslas.

Lietuvoje užauginama 5 proc. Europos kailinių gyvūnų. Mokslininkai sako, kad šinšilų ūkių steigimas – regionų verslas. Todėl turėtų jis turėtų būti skatinamas.

„Vien šinšilų auginimo verslas Lietuvai sukuria maždaug apie 4000 darbo vietų“, – sakė dr. Petras Ožerauskas, Organizacijų vertinimo agentūros direktorius.

Vaikutėnų šinšilų ūkyje atliekami moksliniai tyrimai. Sveikatos Universiteto specialistai stebi ir analizuoja 600 įvairaus amžiaus gyvūnų elgesį aštuonių tipų narvuose. Apibendrinus surinktą informaciją, bus siekiama parengti šinšilų laikymo rekomendacijos.

„Remdamiesi rezultatais, sieksime pripažinimo ir, kad būtų patvirtintos auginimo technologinės taisyklės ir jomis augintojai vadovautųsi bei siektų geriausio kailio kokybės ir gyvūnų gerovės tikslo“, – sakė LSMU Veterinarijos akademijos profesorius Paulius Matusevičius.

Lietuvoje šinšilų kailiniai nesiuvami. Jie labai brangūs. Ilgi moteriški kailiniai kainuoja apie 30 000 eurų. Jiems pasiūti reikia apie 300 gyvūnų.