Pirkėjai – ištikimi vietinei produkcijai

„Maxima“ prekybos vietose prieš kelias savaites pieno asortimentas papildytas dar viena lenkiško pieno rūšimi. Parduotuvėje pigiausias 2 proc. riebumo lenkiškas pienas kainuoja 1,99 lito (apdorotas ultra aukštoje temperatūroje - UAT). Tuo metu pigiausias lietuviškas (2,5 proc. riebumo) – 3,29 lito (UAT).

Nors lenkiškas pienas apie 40 proc. pigesnis nei lietuviškas, visgi prekybos centro atstovai teigia, kad šalies gyventojai ištikimi vietinei prekei.

„Asortimente atsiradus naujam pienui, lietuviško ultra aukštoje temperatūroje apdoroto pieno pardavimai smuko nežymiai. Tuo metu apie 20 proc. mažiau parduodame kito – brangesnio iš Lenkijos atvežamo pieno“, - tvirtino „Maxima“ atstovė spaudai Olga Malaškevičienė.

„Norfa“ prekybos tinklo atstovas spaudai Dalius Ryliškis teigė, kad šio prekės ženklo parduotuvėse lenkiško pieno nėra išvis.

„Turime tik nelabai daug lenkiškų produktų: desertų ir sūrių“, - teigė jis.

Pasak „Norfos“ atstovo, jei lietuviškos prekės kaina ir kokybė atitinka lenkiškos, pirkėjai renkasi lietuvišką prekę. Tačiau jei lietuviška prekė yra daug brangesnė, o kokybė vienoda, visgi perkama pigiau.

Konkuruoti su lenkiškais produktais sunku

„Pieno žvaigždžių“ pardavimų direktorė Baltijos šalims Violeta Brauklytė patikino, kad konkuruoti su lenkiškais pieno produktais sudėtinga.

„Bendrovė, kaip ir kitos Lietuvos pieno perdirbimo įmonės, jaučia didelę konkurenciją su lenkiška produkcija tam tikrose pieno produktų grupėse, pavyzdžiui, jogurtų, desertų. Konkurencingumui įtakos turi ir tai, kad Lietuvos rinka labai maža – esant mažesnėms gamybos apimtims, gaminio savikaina kur kas didesnė“, - argumentavo pašnekovė.

Dėl konkurencingų pieno produktų kainų Lenkijoje pieno produktus gaminančiai įmonei tenka ir atsisakyti vilčių produkciją eksportuoti į kaimyninę šalį: „Produkcijos į Lenkiją neeksportuojame. Būtų sunku rinkoje konkuruoti kaina“. „Pieno žvaigždės“ į kitas Europos Sąjungos šalis ir Rusiją eksportuoja apie 54 proc. visos savo produkcijos.

Kainas išaugino oligopolija

Albertas Gapšys
Internetinio portalo produktukainos.lt duomenimis, geriamojo pieno (2,5 proc. riebumo) vidutinė kaina siekė 2,8 lito – 3,78 proc. žemesnė palyginus su pernai metais. Per metus 4,73 proc. atpigo ir 3,5 proc. riebumo pienas.

Nuo šių metų pradžios pradėjus sparčiai kristi superkamo pieno kainoms, parduotuvėse pieno produktai pinga ne taip greitai. Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto produktų rinkotyros skyriaus vedėjas Albertas Gapšys aiškina, kad pieno perdirbėjai teigia, jog vietinėje rinkoje mažinti kainų negali dėl kainų sumažėjimo eksporto rinkose. Laikantis gana aukštoms lietuviškoms pieno produktų kainoms pardavėjai pradeda žvalgytis į kaimyninę Lenkiją.

A. Gapšys į lenkiškų pieno produktų invaziją Lietuvoje žiūrėjo teigiamai – importas iš kaimyninės šalies padeda mažinti produktų kainas.

„Tai, kad Lenkijoje pieno produktai pigesni nei mūsų, lemia kelios priežastys. Pirma, lenkų pridėtinės vertės mokestis (PVM) yra mažesnis. Antra, zloto ir lito kurso santykis yra lenkų naudai. Dėl šios priežasties ir Lietuvoje pasirodantys pieno produktai pigesni. Kadangi PVM Lietuvoje toks pat visoms prekėms – tai pigesnius lenkiškus produktus nulemia valiutų kurso santykis“, - teigė pašnekovas.

A. Gapšys pastebėjo, kad dėl mažos vietinės konkurencijos vietinėje rinkoje, pieno perdirbėjai reikalavo palyginti aukštų kainų. „Galima viltis, kad lenkų produktai privers gamintojus šiek tiek mažinti kainas“, - kalbėjo specialistas.

Pasak Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto atstovo, iki šiol gana aukštos pieno ir jo produktų kainos šalyje susidarė dėl oligopolijos: „Turime 4-5 dideles įmones, kurios nebyliai susitaria, o dar ir prekybos centrai yra oligopolistai ir turi pakankamai didelę rinką“.

Tačiau prekybos tinklai gali taip pat prisidėti prie vietinės produkcijos kainų mažinimo. „Bepigu tinklams iš pieno perdirbėjų prašyti tam tikrų kainų. Jei tu nesutiksi, tai daugiau įsiveš lenkiškos produkcijos. Toks dalykas irgi galimas“, - svarstė A. Gapšys.

Paprašytas paprognozuoti apie lietuviško pieno produkcijos gamintojų ateitį, specialistas teigė, kad lenkiški produktai nepakeis vietinės.

„Nebus taip, kad lenkiški pieno produktai užkariaus mūsų rinką. Kad ir kaip bebūtų, lietuviškų pieno produktų kokybė yra gera. Ne visada vartotojas renkasi vien tik pigesnį variantą. Iš Lenkijos tiekėjai bando atsivežti kuo pigesnę produkciją, bet kartais ji ne visada būna kokybiška“, - įsitikinęs pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)