„Rugpjūtį kaina didėjo 5,5 proc., o didiesiems tiekėjams, kurie pagamina 40 tonų pieno per mėnesį – 7,6 proc. Tai gerokai daugiau nei Europos Sąjungoje, kur pieno supirkimo kaina didėjo tik 0,7 proc.“, – portalui Agroeta teigė Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis.

Rugpjūtį pieno supirkimo kaina Lietuvoje buvo 178,5 Eur už toną. ES vidurkis buvo 257 Eur už toną. „Iš tikrųjų ši statistika neatspindi tikrosios situacijos – ES nėra tokių ūkių kaip pas mus, kur laikoma po kelias karves, ten vidutinis ūkis yra su 60 galvijų banda, – kalbėjo E.Simonis. – Smulkiesiems tiekėjams dėl mažų kiekių, didesnių žaliavos surinkimo kaštų, prastesnės kokybės mokame mažiau nei stambiesiems.“

„Pieno centro“ duomenimis, tik 5 proc. ūkių tiekia pieną dideliais kiekiais, bet jų dalis visoje rinkoje sudaro 70 proc.

E.Simonis tikino, kad didiesiems tiekėjams ir Lietuvoje mokame nedaug mažiau nei ES vidurkis. „Buvo atlikta analizė tarp 13 panašaus išsivystymo ES šalių ir paaiškėjo, kad jose supirkimo vidurkis yra 231 Eur už toną, Lietuvoje – 223 Eur. Tyrime neįskaičiuotos kainos, kurios mokamos mūsų mažiems ūkiams, nes kitose šalyse tokių tiesiog nėra“, – teigė jis.

E.Simonis mano, kad jei pavyks didinti supirkimo kainą tokiu tempu kaip rugsėjį ir per spalį, Lietuva turėtų pavyti ES vidurkį.

Latvijoje už toną pieno vidutiniškai mokama – 183 Eur, Estijoje – 200, Suomijoje – 356 Eur. Didžiausia kaina ES už pieną mokama Kipre – net 549,7 Eur. Tačiau ši šalis visą pieną superka tik savo reikmėms ir pasaulinėje rinkoje nekonkuruoja.

Kauno rajono ūkininkas Romas Starevičius sako, kad kainų didėjimo laukia kaip išganymo. Jis laiko 60 karvių bandą ir tiekia per mėnesį beveik 30 tonų pieno. „Net ir neperkant jokios įrangos, vien ūkio išlaikymui, pašarų ruošimui šią vasarą pritrūkau lėšų, todėl teko imti 10 tūkst. Eur paskolą apvartai palaikyti. Dabar man kiekvienas centas labai svarbus“, – teigė jis.

Jis baiminasi, kad nepasikartotų pernai metais buvęs kainų kadrilis. „Pradėjusios kilti kainos vėliau vėl krito ir netgi dar žemiau nei prieš kilimą“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)