Bulviakasis baigiasi, šiųmetės bulvės jau pasirodė turguose ir prekybos centruose. Antrąja duona vadinamų daržovių kaina turguje svyruoja nuo 50 iki 80 centų už kilogramą. Prekybos centruose – nuo 59 centų iki 1,29 Lt. Daržovių augintojų asociacijos duomenimis, šiemet, palyginti su praėjusiais metais, šalyje sumažėjo ūkininkų, auginančių bulves.

„Vis dėlto bulvių auginimas ūkininkams lyg ir neapsimoka. Šiemet ūkininkai yra deklaravę maždaug 3 tūkst. hektarų bulvių mažiau. Tai suprantama: mažesni plotai – mažesnis ir bulvių derlius“, – sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Šiaulių rajono ūkininkas Edas Sasnauskas pasakoja, kad bulvėmis buvo apsodinęs per 200 hektarų, tačiau derlius, palyginti su pernykščiu, kone trečdaliu mažesnis – sieks vos 4 tūkst. tonų. Dėl to kalta sausra, pavasarį ir vasaros pradžioje džiovinusi laukus. Rudeniniai lietūs sausros nekompensavo, tik pailgino bulviakasį ir dabar apie 60 hektarų dar nenukasta. Tačiau šiųmečių bulvių ūkininkas parduoti mūsų šalyje neketina, nes bulvių derlius prastokas ir visoje Europoje.

„Su Lietuvos kompanijomis ir prekybos centrais iš viso nedirbame, kadangi jie nesiūlo jokių atsiskaitymo variantų – yra tik 60 ir daugiau dienų atsiskaitymas. Europos pirkėjai moka pinigus prieš pakrovimą“, – teigia E. Sasnauskas.

Ūkininkų teigimu, bulvių pavasarį gali pritrūkti, o išlaikytos per žiemą jos būsiančios brangios ir pagal kainą gal net prilygs bananams.