Atsakinga Izraelio tarnyba informavo, kad Haifos regiono Hazafono provincijos ūkyje, kuriame buvo auginama daugiau nei 140 tūkst. kalakutų, nustatytas paukščių gripo H5N1 atvejis. Ligos židinio vietoje visi paukščiai likviduoti, atlikti valymo ir dezinfekavimo darbai.

Aplink protrūkių vietas nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km stebėjimo zonos. Apsaugos zonoje esantys smulkieji paukščių laikytojai privalėjo sunaikinti visus laikomus paukščius. Stebėjimo zonoje esančiame gretimame kalakutų ūkyje, kuriame auginama daugiau kaip 60 tūkst. kalakutų, paimti mėginiai, tiriama, ar auginami paukščiai neužsikrėtę gripu.

Vokietijos Vakarų Pomeranijos žemėje, Anklamo miestelio smulkiame šeimos ūkyje nugaišus keturioms vištoms, joms nustatytas aukšto patogeniškumo H5N8 paukščių gripas. Ūkininkai laikė apie 100 skirtingų rūšių paukščių (vištų, ančių, žąsų, putpelių, balandžių), kurie visi buvo sunaikinti. Veterinarijos specialistai atliko ūkio valymą ir dezinfekciją bei vykdo tolesnę stebėseną.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pažymi, kad H5N1 ir H5N8 paukščių gripo virusų keliama rizika žmonių sveikatai yra nedidelė, tačiau paukščiams šis virusas yra mirtinas. Todėl mūsų šalies paukščių augintojai turi saugoti savo paukščius nuo kontaktų su laukiniais, taip pat griežtai laikytis biosaugos reikalavimų.

Kilus bent menkiausiam įtarimui dėl pasikeitusio paukščių elgesio ar sveikatos būklės, reikia nedelsiant kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinius padalinius arba pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40403.