Įsisiūbavus grybavimo sezonui, vartotojai teiraujasi, ar saugu pirkti miško gėrybes, kaip kontroliuojama ši prekyba? Žmonės domisi, kaip įsitikinti parduodamų gėrybių šviežumu, kiek laiko nuo nuskynimo ar surinkimo gali būti jomis prekiaujama, į ką kreipti dėmesį, renkantis tokius produktus iš turgaviečių ar parduotuvių prieigų prekeivių?
© DELFI / Tomas Vinickas

Garantijas dėl grybų kokybės vartotojas gauna įsigydamas prekes iš ūkio subjektų, kuriuose vykdoma valstybinė maisto kontrolė. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kaip prekiaujama miško gėrybėmis prekybos centruose, turgavietėse, grybų ir uogų supirkimo punktuose. Be to, vykdoma griežta iš trečiųjų šalių importuojamų grybų ir uogų kontrolė. Pakelėse miško uogomis ir grybais prekiaujančių žmonių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nekontroliuoja, todėl pirkdami miško gėrybes iš pakelės prekiautojų, pirkėjai savo kaip vartotojų garantijų netenka ir negalės apskųsti tokio pardavėjo, jei liks nepatenkinti įsigytomis uogomis ar grybais.

Vartotojai turėtų žinoti, kad mūsų šalyje parduodamos miško gėrybės turi atitikti nustatytus kokybės reikalavimus. Šie reikalavimai taikomi visiems šviežiems ar konservuotiems valgomiesiems miško grybams. Pagrindinis reikalavimas, kad parduodami grybai būtų sveiki, švarūs, mechaniškai nepažeisti, su kuo mažiau kirmgraužų pėdsakų, kiekvienai grybų rūšiai būdingo skonio ir kvapo.

Prekiaujant šviežiomis miško uogomis ir grybais nereikalaujama nurodyti tinkamumo vartoti terminų. Šias gėrybes galima vartoti, kol produktai atitinka nustatytus kokybės ir saugos reikalavimus (yra nesugedę, nepažeisti puvinio ar kenkėjų, mechaniškai nepažeisti, būdingo skonio ir kvapo). Laikotarpis, kurį šviežios uogos ir grybai tinka vartoti, priklauso nuo laikymo sąlygų juos surinkus.

„Šviežias miško gėrybes suvartoti ar ruošti atsargas žiemai reikia stengtis kaip galima greičiau po surinkimo, kai geriausios jų maistinės savybės ir skonis. Labai svarbu grybus ir miško uogas kuo greičiau perrinkti, nuvalyti ir nuplauti, taip apsaugant sveikus nuo pakenktų. Ruošiant grybus, būtina kruopščiai patikrinti, ar tarp jų nėra nevalgomų grybų. Nežinomų ar abejonių keliančių grybų maistui vartoti nereikėtų, juos geriau išmesti. Jei nesiruošiama miško gėrybių suvartoti iš karto, tuomet jas reikėtų tinkamai paruošti neilgam saugojimui (pvz., uogas apiberti cukrumi, grybus – apvirti). Taip paruoštas miško gėrybes būtina saugoti šaldytuve“, – patarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas Franc Komarovskij.

Naudinga žinoti, kad šviežiuose parduodamuose grybuose:
- mineralinės priemaišos gali sudaryti ne daugiu kaip 1 % masės;
- augalinės kilmės priemaišos – ne daugiu kaip 0,3 % masės;
- grybų kiekis su kirmgraužų pėdsakais – ne daugiau, kaip 10 % masės (įskaitant 5 % labai kirmgraužų pažeistų grybų).

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Vokietiją pasiekė per 28 mln. fipronilu užterštų kiaušinių (14)

Į Vokietijos prekybos centrus pateko gerokai daugiau insekticidu fipronilu užterštų vištų...

Pieno supirkimo kainos po ilgos pertraukos šoktelėjo (24)

Lietuvoje pieno supirkimo kainos po penkis mėnesius trukusio smukimo liepą šoktelėjo į viršų.

Per savaitę afrikinis kiaulių maras nustatytas dešimtims šernų (33)

Rugpjūčio 4-11 dienomis afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas 6 sumedžiotiems šernams ir 43...

Senoje kolūkio kontoroje – naujas jaunojo ūkininko gyvenimas (147)

Nebent tik sovietinės „egzotikos“ šiandien pasiilgę sodiečiai galėtų pavydėti jaunajam...

Ūkininkas baigia karjerą: vienintelė bėda – nėra kam perduoti ūkio (253)

Pelutavos žemėse ūkininkaujantis kelmiškis Zigmas Ričkus save vadina laimingu žmogumi.

Top naujienos

Orai: po tikros karščio bangos vėl teks ieškotis megztinio (4)

Vasara tempo nemažina ir jau artimiausiomis dienomis vėl sulauksime tikros karščio bangos: oras...

Teroristinis išpuolis Barselonoje: aukų skaičius dramatiškai išaugo nuolat pildoma (747)

Turistų pamėgto Ramblos rajono pagrindinėje gatvėje Barselonoje, į žmonių minią įvažiavo...

Išpuolis Barselonoje: sulaikyti du įtariamieji (259)

Ispanijos saugumo tarnybos paskelbė įtariamojo, kurio vardu išnuomotas incidente panaudotas...

Liudininkas apie kraupų išpuolį Barselonoje: jis per žmonių minią lėkė visu greičiu, nė nebandė stabdyti (29)

Ketvirtadienio vakarą Barseloną sukrėtė kraupi teroro ataka – į minią žmonių įsirėžė...

Barselonos centre gyvenantis lietuvis: nejauku ir pikta, bet tenka priimti tokią realybę (42)

Apie šešerius metus Katalonijos sostinėje Barselonoje gyvenantis kaunietis Eduardas Žigunovas...

„Sūduva“ po pertraukos neatlaikė Bulgarijos čempionų spaudimo (173)

Bulgarijos čempionai parodė savo meistriškumą. Paskutinio UEFA Europos lygos atrankos varžybų...

Lietuvoje pristatyta įspūdinga aukštosios mados Indijos kolekcija (9)

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įvyko neeilinis mados renginys. Indijos nepriklausomybės dienos...

Ekonomistai įvertino R. Karbauskio norą (208)

Ekonomistai Nerijus Mačiulis ir Gitanas Nausėda neigiamai vertina „valstiečių“ lyderio...

Berniukas susirūpino benamių kačių likimu: tapo jų gelbėtoju ir superherojumi (9)

Kaskart aplankęs Kris Papiernik ir Kia Griffin, jų penkiametis sūnėnas Shon'as tenori daryti viena...

Kodėl princas Williamas negali skristi vienu lėktuvu su šeima (7)

Pasak karališkojo protokolo, karališkoji šeima neturėtų lėktuvu skraidyti kartu, tačiau...