Surinktose paraiškose prašoma suma – 19,5 mln. litų (apie 5,6 mln. eurų). Iš viso remti gyvulininkystės sektorių nuo afrikinio kiaulių maro nukentėjusiose teritorijose skirta daugiau nei 22 mln. litų (6,4 mln. eurų).

Planuose – nemaži ūkio modernizavimo projektai

Paraiškas iki spalio 31 d. pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrąją veiklos sritį pateikę ūkininkai neslepia, kad jų planuose – didelės investicijos į ūkius. Daivos Kmieliuvienės iš Alytaus rajono ūkis patenka į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną. Anksčiau jos ūkyje laksčiusių paršiukų nebėra jau seniai, tad ūkyje – permainų vėjai. „Su paskutine savo kiaule atsisveikinome dar praėjusių metų pradžioje. Kiaules daugiausiai laikydavome savo reikmėms, bet jos buvo svarbi ūkio dalis. Pardavę paršelius gaudavome pinigų. Dabar vystome galvijininkystę“, – pasakoja moteris.

Ši paraiška ūkininkei yra pirmoji. „Jeigu gautume paramą, planuose turime ir naują traktorių, ir padargus. Mūsų technika jau pasenusi. Galvojame apie plūgą, šieno presą ir t. t. Plečiant ūkį reikia visko“, – pasakoja D. Kmieliuvienė. Pašnekovė džiaugiasi, kad iš esmės keisti vykdomos veiklos nereikės. Anksčiau ji taip pat augino karves ir veršiukus, tačiau jų buvo mažiau nei dabar. „Laikėme ir triušius. Dabar prie šios veiklos grįžti negalvojame. Pajuokaujame, kad būtų per daug įvairių gyvūnų. Visą dėmesį skiriame galvijininkystei. Viena iš priežasčių ta, kad pajamos, gaunamos iš pieno, yra daugiau ar mažiau pastovios, o karvėms nereikia tiek daug priežiūros, kiek kitiems gyvuliams“, – dėsto ūkininkė.

2015 m. rugsėjis – paskutinis mėnuo

Pateikusiųjų paraiškas pagal antrąją veiklos sritį laukia viena naujovė, susijusi su projekto veiklų užbaigimo terminu. Pareiškėjai, pateikę paraiškas nuo š.m. liepos 28 d. iki spalio 31 d. ir gavę finansavimą projektui, visas projekto veiklas turės įgyvendinti iki 2015 m. rugsėjo 30 d. Tai yra galutinis projekto veiklų įgyvendinimo terminas, kurį pareiškėjai turėjo nusimatyti ir pateiktoje paraiškoje. Iki 2015 m. rugsėjo 30 d. paramos gavėjai turės pateikti ir galutinį mokėjimo prašymą.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

Užrs. Nr. 20141107-01