Grikiams reikia priesmėlio

Pajieslio žemės ūko bendrovė, palyginti su Kėdainių rajono Krakių ar Labūnavos, nėra didelė: ji valdo daugiau kaip 1100 ha žemės. Verčiasi augalininkyste: augina žieminius ir vasarinius kviečius, miežius, vasarinius rapsus ir, žinoma, grikius. Bendrovėje dirba tik šeši mechanizatoriai, ūkio sandėliuose – keletas pagalbinių darbininkų.

Kasmet Lietuvoje auginama apie 25 tūkst. ha grikių. Didžiausią plotą – daugiau kaip 300 ha – beveik kasmet būdavo užsėję pajiesliškiai. „Turime daugiau kaip du šimtus hektarų priesmėlių, o tokiose dirvose kiti augalai duoda menką derlių. Tad grikiai pas mus kasmet pasiteisina“, - aprodydamas grikių laukus, aiškino bendrovės agronomas Jonas Pacevičius.

Pajieslyje grikiai buvo pradėti auginti, kai pasikeitė bendrovės savininkai. Tiesa, porą paskutiniųjų metų grikių čia būdavo pasėjama kiek mažiau. „Pernai auginome 110 ha, šiemet 73 ha, bet tai nereiškia, kad ketinama jų atsisakyti. Taip atsitiko dėl sėjomainos reikalų, kitąmet planuojame vėl jų pasėti gerokai daugiau“, - sakė. J. Pacevičius.

Vidutiniškai iš hektaro pernai ūkio žemdirbiai gavo 1,6 t išvalytų ir iki 14 proc. drėgnumo išdžiovintų grūdų. Panašių rezultatų tikimasi ir šiemet.

Nereiklūs augalai

Grikių auginimas nereikalauja didelių investicijų. Bendrovės agronomas J. Pacevičius tikino, kad pakanka suarti dirvą, ją sukultivuoti, įterpti sėklas kartu su nedideliu kiekiu azoto, o prieš sudygimą nupurkšti specialiu herbicidu.
Jonas Pacevičius

„Didelius grikių plotus auginame todėl, kad mūsų bendrovės savininkai turi grikių kruopų gamybos įmonę ir prekiauja šiuo vertingu produktu“, - kalbėjo J. Pacevičius iš agronomijos mokslo pusės pabrėždamas, kad grikiai - labai geras priešsėlis visoms kultūroms. Jie puikiai stelbia piktžoles. Po grikių dirva būna švari ir puri.

Be to, žydintys grikių laukai yra labai medingi, todėl aplinkiniams bitininkams bitės prineša daug puikaus medaus. Apdulkinti grikių žiedus tiesiog būtina, nes antraip derlius būtų labai menkas.

Geras pavyzdys

Kokio pelno grikių augintojai tikisi? Paaiškėja, kad už toną šių kultūrų šiais metais supirkėjai moka viso labo tik 800 litų, todėl žinant planuojamą derlingumą, akivaizdu, jog auginti kviečius ar rapsus apsimoka labiau.

Tačiau Pajieslio žemdirbiai mano, jog negalima visko vertinti tik per pelno prizmę. Jie teigia, kad grikius reikia auginti jau vien todėl, kad žmonės juos mėgsta.

Mokslininkai ir gydytojai seniai įtikinėja, jog kruopų košė pusryčiams yra daug geriau nei lietuviška kiaušinienė su lašiniais. Juk visos kruopos turi ne tik maistingųjų, bet ir gydomųjų savybių. Ypač tai pasakytina apie grikius.

Grikiai – labai vertingos kruopos, turinčios daug puikių sudedamųjų medžiagų. Juose daug cinko, vario, geležies ir magnio, gausu B grupės vitaminų, naudingų nervų sistemos veiklai, taip pat aminorūgščių, kurių turime gauti su maistu. Grikiai laikomi vienu tų produktų, kurie saugo nuo cukraligės bei nutukimo.