„Mes žinome, kad yra eilės pas supirkėjus, turime ūkininkų, kurie turėjo po 100, 200 karvių ir naikina fermas. Tokius atvejus žinau Anykščių, Alytaus rajonuose. Dabar kai kuriuos gelbsti tai, kad karvės gali ganytis ganyklose, o žiemą kas bus, nežinau“, - DELFI sakė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas, ūkininkas Jonas Vilionis.

Padidėjus mėsai parduodamų karvių skaičiui, krito ir jų supirkimo kaina.

Jonas Vilionis
Mėsos perdirbėjai numušė kainas, jeigu parduodi karvę iki 500 kg, moka iki 60 euro centų už kilogramą, už didesnę – daugiau, o už mažesnę – dar mažiau. Taigi ūkininkai bėga nuo lydekos, užpuola ant ešerio“, - kalbėjo J. Vilionis.

Anksčiau, jo teigimu, gyvų karvių supirkimo kainos viršydavo eurą už kilogramą.

„Viskas veda prie to, kad mums atveš pieno, matote, linų nebeliko, kiaulių auginome 3,5 mln., dabar, kai sunaikino, gal kokius 400 tūkst. auginame, nors suvalgome apie 3 mln. kiaulių. Taigi viską mums atveža“, - liūdną ateitį piešė ūkininkas.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos penktadienį priimtoje rezoliucijoje taip pat tvirtinama, kad ūkių savininkai yra ant bankroto ribos, nemažai jų apskritai likviduoja pieno ūkius. Tokia situacija susidarė dėl gerokai kritusių pieno supirkimo kainų.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius pripažino, kad perdirbėjai jaučia padidėjusį karvių pardavimą.

„Visai neseniai kalbėjau su viena įmone, tai sakė, kad palyginus su praėjusia vasara, jaučiamas padidėjimas, išties paskerdžia daugiau karvių, tačiau apie drastiškus pokyčius nekalbama“, - DELFI teigė jis.

Pieninių karvių mėsa laikoma prastesnės kokybės nei mėsinių galvijų, todėl ji dažniau naudojama perdirbime.

Laikinasis mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktorius Alvydas Pečiulaitis DELFI taip pat sakė, kad pastebima padidėjusi karvių pasiūla, tačiau tai neveikia mėsinių galvijų supirkimo kainų.

„Ūkininkai mažina bandas, tai yra akivaizdu pažvelgus į skerdyklose atvežamų gyvulių skaičių. Visuomet rinkoje būna taip, kad kai padidėja pasiūla, kainos krenta. Šiuo metu perdirbėjams nereikia tiek pieninių gyvulių arba, paprastai sakant, prastos, nekokybiškos mėsos, kiek jos siūloma. Taip, jaučiama, kad mažinami pieninių gyvulių ūkiai. Žinoma, augintojams yra skaudu, jie nori gauti didesnius pinigus, o niekas nieko nemoka“, - kalbėjo jis.

Pašnekovo teigimu, perdirbėjams jau tiek nereikia prastesnės kokybės jautienos, kiek jos siūloma.
Tačiau pieninių galvijų situacija nepakeitė mėsai auginamų galvijų mėsos kainų.

„Kainos laikosi stabilios, va, ir šiandien buvo skerdžiama 50 galvijų šveicarams, kurie perka brangiuosius raumenis. Prieš dvejus metus R3 raumeningumo mėsa kainavo 3,56 eurus už kilogramą, taip ir šiandien tiek mokama“, - komentavo A. Pečiulaitis.

Pasak pašnekovo, jis sulaukė Lenkijos verslininkų paklausimo, kiek būtų galima įsigyti gyvų karvių.

„Jie kalba apie mėsines, mišrūnes ir pienines. Jie vežtųsi pas save gyvas karves, atpenėtų ir po to skrestų“, - kalbėjo A. Pečiulaitis.

Tinklalapyje produktukainos.lt nurodoma, kad galvijų supirkimo kainos krenta kas savaitę. Pavyzdžiui, per paskutinę liepos savaitę visų rūšių galvijų (bulių, karvių, telyčių) supirkimo kaina krito vidutiniškai 7,23 proc. lyginant su praėjusia savaite, o metinis pokytis yra 15,23 proc. Paskutinę liepos savaitę už 100 kg karvių skerdenos buvo mokama 190,37 eurų.

Tuo metu prekybos tinkle „Maxima“ pastarąjį pusmetį šviežios jautienos kainos nesikeitė. Šiuo metu priklausomai nuo jautienos mėsos rūšies kainos svyruoja nuo 3 iki 20 eurų už kilogramą. 

Renata Saulytė
„Kainos mūsų pirkėjams nesikeitė nuo šių metų pradžios. Iš tiekėjų esame gavę informacijos, kad dėl Rusijos embargo vidaus rinkoje susikaupęs šviežios jautienos perteklius jau išseko, jis jau beveik išparduotas. Didesnė nei įprastai pasiūla vidaus rinkoje sąlygojo ir stabilias, o kai kuriais atvejais mažesnes kainas. Tačiau pertekliui išsekus, mums pirkimo kaina, kurią mes mokame tiekėjams greičiausiai kils. Vis tik didinti kainų savo pirkėjams artimiausiu metu neketiname“, - DELFI komentavo prekybos tinklo atstovė spaudai Renata Saulytė.

Prekybos tinklo duomenimis, lyginant praėjusių metų pirmą pusmetį su šiemet tuo pačiu metu, jautienos pardavimo kiekiai mažėjo maždaug dešimtadaliu.

„Tam įtakos galimai turėjo faktas, kad lietuviai jau ne vienerius metus mieliau renkasi kiaulieną arba, kaip rodo pastarųjų metų pardavimai, atranda tokias naujas mėsos rūšis kaip triušiena, aviena ir pan.“, - komentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)