Rugpjūčio viduryje pirmiausia Aukštaitijos miškuose pasipylę baravykai tik po geros savaitės pradžiugino ir dzūkus.

Jų supirkimo kaina punktuose svyravo nuo 10 iki 14 litų už kilogramą. Turguje ar pakelėje tiek kainavo perpus mažiau sveriantys 4–5 rudakepuriai.

Vis dėlto šiemetis baravykų derlius tikrai pranoks pernykštį, kai visoje šalyje į supirktuves jų buvo atnešta tik pusketvirtos tonos, o visų rūšių grybų – daugiau kaip du tūkstančiai tonų.

Lietuvoje daugiausia – 2800 tonų – grybų buvo supirkta 1998 metais, mažiausiai 2002 metais – vos 423 tonos.

„Rugsėjį grybauti liko vis mažiau pajėgiantys po miškus vaikščioti pensininkai. Kaimas sparčiai sensta. Grybus dar renka ir bedarbiai, tačiau dauguma jų tik tiek, kiek užtenka nusipirkti tai dienai numatytam kiekiui alkoholio. Ar neatsitiks taip, kad po penkerių metų grybų miškuose bus, bet nebebus kam jų rinkti?” – neramiai svarstė Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas, Varėnos bendrovės „Vipreka” direktorius Virginijus Varanavičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)